Hlavní obsah

Poznatky z diskuzí na téma ,,korespondenční volba"

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Ilustrační foto

Argumenty zastánců a odpůrců korespondenční volby na diskuzích

Článek

Asi dva měsíce se účastním dost aktivně diskuzí na Seznamu uvedených článků k tématu korespondenční volby. Chtěl bych se s vámi podělit o své zkušenosti a předložit argumentaci zastánců a odpůrců tohoto způsobu volby. Závěry si z toho každý udělá sám.

Především mě celkem dost vyděsila forma diskuze. Samozřejmě škrtám agresivní ,,tykače" a burany, kteří nemají jiný úkol od svých ,,náčelníků" - ať už je to kdokoli, než urážet, zesměšňovat, odsuzovat…

Další diskuze mě celkem děsí tím, že probíhají v modu kdysi na školách populárního absurdního rozhovoru :

,,Proč,"

,,Protože bagr."

,,Proč bagr?"

,,Aby lépe jahody."

,, Z jahody nejlépe na znak…"

Už si to nepamatuji, ale takhle nějak to bylo. V tomto módu běžela většina diskuzí. Pod jednotlivými argumenty odpůrců, které pocházejí z jednoho stolu a jedné dílny patrně, se řadí argumenty diskutujících, kteří v drtivé většině :

-neznají ústavu a její roli v našem zákonodárném systému

-nečetli návrh zákona o korespondenční volbě a vůbec netuší, oč jde a jak bude probíhat

- nemají tušení, že volební právo je právem občanským a není vázáno na místo pobytu

-vyjadřují obavu z volebních podvodů, neb netuší, jak bude volba probíhat

- v neposlední řadě prostě konstatují, že korespondenční volba je volební podvod koalice, aby se udržela u moci

-argumentují tím, že koalice nechce řešit skutečné problémy a vymýšlí si zástupná témata

Začal jsem si hrát s citací ústavy formou Ctrl C. Naprosté nepochopení pojmů jako je přímost, rovnost a tajnost volby je u těchto lidí zarážející.

Jejich základní argument bývá, že kdo nežije v republice, nemá co volit a má být rád, když je mu to umožněno aspoň na zastupitelském úřadě. Přičemž pomíjejí fakt, že některé země jsou o něco větší, než okres Kolín a dojezdové vzdálenosti jsou několik tisíc kilometrů.

Na otázku, jak by vypadaly podvody při korespondenční volbě, uvádějí jako argument prezidentské volby v Rakousku a USA, přičemž zcela pomíjejí fakt, že v prvním případě šlo o administrativní chybu nějaké volební komise ( role korespondenční volby při této chybě pravda kauzální) a též fakt, že podezření z podvodů s hlasy v USA bylo soudy vyvráceno. Po vysvětlení téměř totožná reakce ve smyslu ,,aby lépe jahody".

Ti co obviňují koalici z pokusu ovlivnit voliče v zahraničí a umožnit tak volbu těm, kteří z technických důvodů prostě venku nevolí naprosto pomíjí fakt, že se jedná o necelých 10% oprávněných voličů a že tedy ten volební výsledek by tak moc ovlivnitelný být neměl. Přičemž ignorují fakt, že kdyby opozice prostě kývla a udělala vstřícný krok k těmto občanům, že by patrně dost lidí její postup kvitovalo…

Argument, že koalice neřeší skutečné problémy a utrácí čas parlamentu na podružnosti bych si dovolil vyvrátit už jen tím, že pan Babiš ve svém úvodním projevu o korespondenční volbě téměř nemluvil, a to řečnil údajně 3,5 hodiny. Kdo tedy parlament zdržuje a zbytečně utrácí jeho čas, asi otázka nebude.

Extrémním viděním pak jest hlas jednoho pána, který na argument, že volit je občanské právo a není vázáno na to, kde občan žije a pracuje, vyjádřil myšlenku, že bychom my všichni, kdo jsme občany této země a chceme volit v zahraničí, měli býti svých občanských práv zbaveni! Což ovšem je opravdu už dost daleko za hranicí!

Poznatky z těchto diskuzí jsou smutné. Především, že lidé, kteří velmi ohnivě diskutují, mají k dispozici jen nařízenou či doporučenou argumentaci a vůbec netuší, o čem mluví. Čili pracují s argumentací dodanou, bez vlastního názoru, bez vlastní myšlenky. Což je zpráva varovná, neb se jedná o absolutní většinu lidí, kteří se těchto diskuzí zúčastnili. A poněkud by to mělo lidi v téhle zemi varovat před tím, co z toho vyplývá - totiž opětný návrat do formy nemyslícího stáda, které jen tupě koná, co vrchnost nařídí…a dovolí…

Velké poděkování všem, kteří diskutovali slušně, a vlastními argumenty a diskuze z jejich strany končila vesměs : ,,to máte pravdu, ale mně se to stejně nelíbí. Je to prostě novota!"

Jistě, je to novota. A pro lidi, kteří novoty ze zásady odmítají, mám jednu strašně blbou zprávu : bude jich čím dál tím víc a budou chodit daleko rychleji, než si kdo dovede představit.

Na závěr - jsem invalidní starobní důchodce, který žije z českého důchodu v zahraničí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz