Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zamyšlení nad úrovní a přispěvateli internetových diskuzí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Co se vlastně dozvím a s kým jednám na internetu?

Článek

Už nějaký čas se zapojuji poměrně aktivně do diskuzí u internetového zpravodajství. Ne snad, že bych byl přesvědčen, že mám nějak moc co říci. Ale jsem invalidní důchodce, který žije mimo republiku a tak mě čím dál víc zajímá dění doma, názory lidí a všechno to kolem. A tak jsem někde nabyl dojmu ( dnes vím, že naprosto mylného), že v diskuzích po některými články se něco dozvím, opravím si názory či vidění toho kterého problému, a nebo se ujistím, že to s mou hlavou není až tak zlé. Ovšem to, co se děje v těch diskuzích, mě poněkud zaskočilo. Rozdělil bych to na dvě části - jednak přispěvatelé a potom zhruba styl psaní a obsahová stránka.

1. Autoři příspěvků

a) nevychovaní hulváti

Vyznačují se tím, že každému tykají - toť jejich erbovní znak. Dále jejich „příspěvek“ obsahuje velmi konkrétní pochybnost o mentální způsobilosti autora, na kterého reagují. Ovšem víc se nedozvíme ani omylem. Z mého pohledu se jedná o frustrované zbabělce, kteří ukryti za nějakým nickem vrší hnůj, který v sobě nosí, všude kolem sebe a na všechno. Vzhledem k tomu, že se schovávají za nějaký nick, domnívám se, že navenek to mohou být i docela slušně vyhlížející lidé, které jen anonymita „vyzbrojila“ pocitem, že tady mohou všechno. Též se občas královsky bavím představou, jak by asi naše debata probíhala face to face. Mám totiž dva metry a všechno ostatní přiměřeně. Takže drtivá většina těch lidiček by mi nejen vykala, ale ještě smekla klobouk a dávala si moc velký pozor na pusu, aby nedej bože nebo tak něco…

b) fyjalový hnus

Ať už se v článku píše o čemkoli a jakkoli, jejich reakce je jednoduchá - bez jakékoli souvislosti a logické souvztažnosti vydští zhnusení ze současné vlády (spíše však z porážky těch druhých) podobným výrazem a přidají kletby na pětislepenec, jakož i na rozvědčíka Pávka. Co to všechno má společného s příkladně požárem v Hlinsku, se mi ještě nepodařilo rozklíčovat. Tito přispěvatelé a „komentující“ jsou obzvlášť nešťastnou a politováníhodnou skupinou. Mají plnou hlavu bolševika - jen ta jedna strana je ta pravá a každá jiná musí být zatracena, ať už dělá cokoliv. Někdy i dobře. Naproti tomu chyby či dokonce porušení zákona ze strany „těch svých“ bagatelizují a snaží se v sobě i  ostatních diskutujících bez logiky a návaznosti ukřičet provoláváním „fyjalového“ či jiného hnusu. Bohužel, tu musím přiznat, jsou mezi nimi i voliči a příznivci demokratických stran, kteří bez jakékoli souvislosti metají „koblihami“ a „dezoláty“ a jinými tituly, aniž by si uvědomili, že škodí víc, než cokoli jiného.

c) žumpaři čili fekálníci

Netuším, proč tihle lidé vstupují do diskuzí pod články, uváděnými na „Seznamu“, leč ať už článek obsahuje cokoli, reagují stereotypně - „Seznam zprávy“ mediální žumpa! Asi jsou to pohrobci neblaze proslulého a v zapomnění dohnívajícího předešlého prezidenta, neboť používají vůči všem(!) novinářům jeho slovníku. Protože jim hlava či jiné orgány nestačí na to, aby pochopili princip té stránky, ještě nezaznamenali, že tu poznámku připojují i pod články, se kterými jinak souzní, a pak pod články, které pocházejí z úplně jiných médií, než ze Seznam zprávy. Ale byli tak naprogramováni a budou tak fungovat do skonání světa. Opět doklad, že odchodem komunistů ze sněmovny jejich duch z národa daleko a daleko ještě nevymizel.

d) What about it?

Tihle lidé jsou taky zajímaví. Hlavně logikou svého myšlení. Máte tu článek řekněme o ekonomice a problémech s čísi, nebo skoro se vším. Napíšete vyjádření a pak už jen zíráte:

„A co Američani v zálivu, ti to nedělali?“

A spousta podobných perel, které kromě češtiny ( většinou dost mizerné) nemají s původním článkem ale vůbec nic společného. Tihle lidé mě spíš rozesmějí. A jest mi přemýšlet, proč u čerta chlupatého a rohatého lidé s tímhle myšlenkovým světem lezou na diskuze a riskují, že ze sebe udělají absolutní pitomce. Asi zase ta anonymita…

e) je to všechno podvod a může za to Soros

Tak na tyhle se těším strašně. Lidé opět s výrazně socialistickým myšlením, kteří někde vyčetli jednu myšlenku, a ježto vlastní schopni nejsou, za tuto vyrazí umřít. Najít je můžete fakticky pod jakýmkoli tématem od místních potíží s vodovodem v Horní Dolní až po ropnou krizi. Ve všem mají absolutně jasno, ve dvou třech větách nasypou vinu na správné hlavy a řešení je tu na čtyřech řádcích, jen je třeba si vybrat, řešení čeho. Tihle lidé se děsí různosti světa až panicky, nestrpí složitosti ani možnosti vývoje poznání, jejich názor je jednoznačná a především neomylný. A často citují : „Vy vůbec ničemu nerozumíte, jste slepej, jako kotě, přečtěte si ten a ten článek“…řemeslně zvládnuto, umístěn odkaz. Rozkliknu si odkaz a hle …Podrobný článek o tom, jak díky Sorosovým machinacícm ekonomicky uvázla výstavba vodovodu v Horní Dolní.

f) hlasatelé víry

Moje oblíbená skupina zoufalců, kteří pomocí Boha a víry vysvětlují dost podrobně kdeco a končí odkazem na nejbližší shromáždění tam či onde, kde se dozvíme víc. že víra je vnitřní věcí člověka, se jim patrně ještě nedoneslo…

g) seriozní diskutující

Střízlivě zhodnotí článek, připíší svůj názor a návrh řešení, jakož i naději, že s tím někdo něco, nebo dávku skepse, že s tím nikdo nic. Podotýkám, že většinou velmi správnou a mnohdy i hezky se čtoucí češtinou. Na námitku či protiargument reagují seriozně, snaží se dopídit nějakého ano a nebo snad a nezřídka připustí, že na té vaší verzi by taky mohlo něco být, nebo ji ještě pochválí. je jich jako šafránu, ale jsou. ve všech segmentech voličského spektra asi ne, ale jsou porůznu a člověk se tak dá do debaty nejen se spoluvolícím, ale i s kvalifikovaným oponentem. Úžasné na nich je jedna věc - respekt k partnerovi v diskuzi a hlavně a zdaleka ne v neposlední řadě - při ukončení debaty poděkují a rozloučí se. Lidé, kvůli kterým na diskuzních fórech zůstávám a kterým všem, ať už jsme spolu něco nebo nic, děkuji za to, že tam chodí a nechají mě je hledat. Děkuji vám všem a těším se, že se pod článkem o potížích s vodovodem v Horní Dolní, nebo nějakém úplně jiném, setkáme a obohatíme se navzájem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz