Hlavní obsah
Názory a úvahy

98 % dávek je prý vyplaceno včas. Ale peníze, co chybí, mají dramatický dopad na životy příjemců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons / VitVit / CC-BY-SA

Budova úřadu práce v Liberci.

Sleduji celoživotně se smutným úžasem, jak českoslovenští/ čeští občané vydrží od politiků prakticky vše.

Článek
Nejsou zločiny, za které by se mělo střílet, pouze za lež, která se pravdě podobá.
Jaroslav Hutka

Jak nepatrně (nebo spíše vůbec) se dokážeme zastat kolegy v práci a jak lehké je pro mocné za všech systémů postavit nás proti sobě. A opět, čím je člověk starší, tím víc podobné situace zažívá, jen v jiných kulisách.

Ve Francii jsou miliony občanů v ulicích na demonstracích proti změně odchodu do důchodu v 64 letech (80 procent obyvatelstva napříč profesemi, věkem a vzděláním s tímto odporem souhlasí). Ve Velké Británii probíhají masivní protesty proti zhoršování dostupnosti zdravotní a sociální péče a masivnímu snižování životní úrovně. Opět s velkou podporou veřejnosti.

Zato v ČR sleduji pouze naprosto krotké, osamělé spíše brblání o stávce sociálních pracovníků. Vidím několik desítek nešťastných dovozců jídel protestujících za škodolibě pozorující veřejnosti, která říká, že to přece nemusí dělat… Vidím i stávku v továrně na pneumatiky, kdy jihokorejský majitel dostal od České republiky 4 miliardy korun jako investiční pobídku, ale průměrný plat zaměstnanců zde není ani 25 000 korun. Odezva ve společnosti je opět minimální. Ostudné! A ke všemu ještě hlavní odborovou centrálu vede člověk, který si vzal ze svého „prezidentského účtu“ 7 milionů korun, které mu poslal významný člen ODS a lidé kolem Miloše Zemana. Jeden den vybral peníze a druhý den se vzdal se kandidatury. Nikomu v centrále odborů to nevadí. A odborářům taky ne.

A tak si může dovolit nový prezident Petr Pavel odcházející zdravý jako rybička do starobního důchodu v 57 letech (s penzí ve výši 70 tisíc korun) klidně se připojit k výzvě, která uvádí nutnost posunutí odchodu do důchodu nad 65 let. Jako by si popletl číslice. Pane prezidente: Řidič tramvaje nebo hutník nebude brát těch Vašich 70 tisíc, ale v 70 letech půjde do důchodu! A nikomu to nevadí.

Politici této země napříč politickými stranami musejí v duchu blahořečit „Husákově normalizaci“, která definitivně obyvatelstvu sebrala odvahu vzepřít se moci. „Musíte se víc snažit, pane správče,“ slyším ze záhrobí úlevný smích Bohumila Hrabala.

Problematika stále se stupňujících problémů na Úřadech práce je stále v jednání sněmovny pětikoalicí blokována. Není se co divit - situace je tak katastrofální, že by na otázky ministr Jurečka nebo premiér Fiala vůbec nedokázali odpovědět. A tak nasadíme lživý marketing, nemusí ho používat přece jenom Babiš. Vědí vůbec občané, že dávka státní sociální podpory je v kolapsu již při podání pouhého 10 procenta občanů, kteří mají na dávku nárok?

Co kdyby si podalo i těch "neskutečných"/zbylých 90 procent občanů? Copak by se asi stalo? Totální stopka celého systému. Jenže politici nás znají, a právě proto veškerou zátěž přenesli na Úřady práce. Oni totiž moc dobře vědí, že v této těžké situaci si lidé o žádost ze studu, předsudků a dalších důvodů nikdy nepožádají a tak stále vládní politici tvrdí: „Každý se může schovat pod deštník proti chudobě, nikoho nenecháme padnout.“

Zeptá se z novinářů někdy na tuto jasnou absurditu? Neptá, a tak se lživý marketing stane pro občany pravdou. 98 procent je vyplaceno, když zamícháme úplně všechny dávky dohromady. Je to skvělý trik, jenže tady takzvaně hoří hlavně příspěvek na bydlení, přátelé!

Z své vlastní každodenní profesní zkušenosti i ze zkušenosti desítek mých kolegů a kolegyň vidím, jak desetitisíce důležitých dávek, které jsou opravdu existenčně nutné k udržení si minimální kvality života a bydlení, odcházejí mimo zákonný termín, mnohdy se zpožďují o více než půl roku. Klienti ztrácejí naději v právní stát, zhoršuje se jim zdraví, přicházejí o nájemní smlouvy k bytům, masově se zadlužují, a dokonce odcházejí raději ze života. A teď vidím, že se mi to asi jen zdá. Ono to vlastně jsou jen nepatrné dvě procenta dávek, které se opozdí o několik dnů…

Dokonce na sociálním výboru poslanecké sněmovny 1. 2. 2023 pan ministr tvrdil, že další šílená agenda, která se na ÚP nejspíše valí, testovaná sociální dávka (dokládání všech příjmů klienta a jeho rodiny) u občanů Ukrajiny, se opět zvládne skvěle. Ten nefunkční elektronický systém státní sociální podpory prý bude sehrán s ukrajinským systémem, a dokonce i s ukrajinskými zaměstnavateli. Svatá prostoto, já se nemůžu podívat (jako sociální pracovník na obci do OK Nouze, hlavního elektronického systému Úřadu práce, ani u našich společných klientů s pracovníky Úřadu práce) a pan ministr Jurečka bude systém propojovat se zemí, která je v kruté válce. A členové sociálního výboru pokyvují hlavou nad touto odpovědí, trochu se diví a… Jdou na oběd.

A poslední příklad pokrytectví.

Pan ministr Jurečka na sociálním výboru velmi tvrdě kritizoval minulá politická vedení za velkou zanedbanost úřadů práce, s tím lze souhlasit. Aby vzápětí představil „nového člověka nutného pro změnu“ - paní Kateřinu Sadílkovou, která byla generální ředitelkou Úřadu práce právě v době, kterou Jurečka v předešlé větě kritizuje. A nikomu to zase vlastně nevadí, čas nás tlačí.

Lidé mrznou u Úřadu práce dlouhé hodiny ve frontách na příspěvek na bydlení, nemají na základní potraviny, raději sami umísťují děti mimo rodinu (Klokánek), dokonce již nefungují ani potravinové banky a poslanci mají málo času?

Stovky kilometrů kvality životů jednotlivých skupin obyvatel se stále vzdalují.

Zdroj:

iDNES.cz - Stát slíbil investiční pobídky za 12 miliard, přes čtvrtinu Nexenu

iDNES.cz - Na mzdách přidáme, slibují stávkujícím pneumatikářům Korejci. Neřekli o kolik

NEXEN TIRE - Volná místa

Tento článek také vyšel na serveru Britských listů (blisty.cz)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz