Hlavní obsah
Finance

Babiš se rve za vaše důchody. Sám na ně ale přispěl jen zlomkem toho, co vy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Andrej Babiš se dlouhodobě bije za vyšší důchody. Sám dolarový miliardář má přitom jen průměrnou penzi, protože do systému přispíval jen málo.

Článek

Opoziční lídr Andrej Babiš (ANO2011) se pere za vyšší důchody současných penzistů. Vládě Petra Fialy vyčítá, že loni snížila valorizaci důchodů i to, že chce snížit věk odchodu do důchodu. Nemohu si pomoci, ale jeho slova mi znějí pokrytecky. Miliardář Babiš měl šanci přispívat do průběžného penzijního systému mnohem větší částkou než rozhodl, ale nikdo to po něm nechtěl a on se proto dobrovolně nerozhodl. Nezměnil tento systém ani v době, kdy se stal šéfem státní pokladny a později premiérem. Na vyprázdnění důchodového systému, kvůli kterému si stát na výplatu penzí půjčuje, tak má tak podíl i on a další podnikatelé, kteří sice kumulují obrovské majetky, ale se svými spoluobčany solidární zrovna nejsou. V takové situaci by se slušelo spíše mlčet.

Dolarový miliardář s průměrnou penzí

Podle loňského žebříčku časopisu Forbes je Andrej Babiš pátým nejbohatším Čechem. Jeho jmění přesahuje 170 miliard korun a ve srovnání s rokem 2022 vzrostlo o 62,3 miliardy korun. Babiš je zároveň služebně „nejstarším“ Čechem v rankingu amerického Forbesu. Mezi dolarové miliardáře se dostal jako druhý po Petru Kellnerovi, a to už v roce 2010.

 Ve srovnání se svým jměním pobírá Andrej Babiš jen „směšný“ důchod. Loni zveřejnil výši svého majetku a také informaci, že si pořídil tři nová osobní auta, obytný vůz a nové akcie. Zároveň informoval o tom, jaká je výše jeho penze. Od České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) pobírá důchod v aktuální výši 22 tisíc korun, další peníze inkasoval na Slovensku, a to 161 tisíc korun za celý rok. To je ve srovnání s nadprůměrnými penzemi, které dnes ČSSZ vyplácí, až komická částka. Nejvyšší důchod v Česku překračuje částku 240 tisíc korun a přes 50 penzistů pobírá částku přesahující 70 tisíc korun. Dlužno říci, že na částku blížící se ke čtvrtmilionu korun dnes již není možné dosáhnout, protože v roce 2014 se způsob výpočtu penzí změnil. Dosáhnout na něj Babiš nemohl, a to i proto, že mu byl starobní důchod přiznán až v roce 2017 ale pobírá jej až od roku 2021. Vztahují se na něj tedy kritéria nová.

Babišův důchod se tak významně neliší od českého průměru. Částečně je to zřejmě způsobeno tím, že část svého života pracoval na Slovensku, kde mu na důchod také vznikl nárok a částečně tím, že jako podnikatel odváděl do průběžného penzijního systému nízké částky. Za zaměstnance totiž odvádí další část sociálního pojištění jeho zaměstnavatel, podnikající osoba platí sama a obvykle méně. Může si ale odvody i dobrovolně navýšit.

Vzhledem k tomu, že si navíc „napracoval“ čtyři roky, je jeho penze pravděpodobně výrazně vyšší, než by byla v případě, kdy by ji pobíral už od roku 2017 a zároveň pracoval a podnikal. Důchod v případě, že jej odložíte, roste 15× rychleji, což je v průměru 1500 korun ročně. Babiš v té době ale zastával vysoké politické funkce a jeho plat byl vysoce nadprůměrný. To se zřejmě významně propsalo do výše takto odloženého starobního důchodu. Můžete to svědčit o tom, že jeho předchozí příspěvky do státního systému byly ještě nižší, než prozrazuje částka přiznaná v roce 2021.

Solidaritu nečekejte

Babišova „legrační“ penze, která se v Česku příliš neliší od průměru, je důsledkem systému, kdy byli podnikatelé v odvodech sociálního pojištění ve srovnání se zaměstnanci značně zvýhodněni. To by mohlo být v pořádku, protože samostatně výděleční lidé přicházejí o dovolenou a podstupují značné riziko. Jenže ono se to týká i „superboháčů“ typu Babiš. A tak se stalo, že muž, který ročně vydělával přinejmenším stovky milionů korun, odváděl do systému stejně jako úředník, učitel nebo třeba zdravotní sestra, nebo dokonce méně. Kritiku systému, který dlouhá léta (i v době, kdy byl Babiš ministrem financí a posléze i ministerským předsedou) v Česku existoval a umožňoval nejbohatším Čechům nebýt v rámci důchodového spoření solidární se svými spoluobčany, jsme ale od Andreje Babiše jaksi nikdy neslyšeli. Dávala by přitom větší smysl, než vyčítat vládě, že se zdráhá stát zadlužovat.

Je nepochybně pro mnohé lidi líbivé, když vidí, jak se za ně nyní „pere“ . Kritizuje vládu za to, že přistřihla křídla valorizaci, která by byla kvůli bezprecedentní inflaci dalším hřebíčkem do rakve udržitelnosti průběžného systému. Nicméně, neslyšíme nic o tom, že tento způsob přispívání do společné„důchodové pokladničky“ byl dlouhá léta nespravedlivý a na jeho „vykrvácení“ má podíl až přílišná velkorysost vůči nejbohatším. Ostatně, pokud by to Andrej Babiš s podporou penzistů myslel skutečně „od srdíčka“ mohl v době, kdy podnikal, posílat do systému více peněz, než bylo nezbytné. To by se na výši jeho penze nepochybně projevilo. Zároveň by tak vrátil lidem, o kterých tak rád říká, že „vybudovali tuto zemi“ kousek z toho, čím k jeho mimořádnému podnikatelskému úspěchu přispěli. A  ruku na srdce, pane Babiši, nebylo toho zrovna málo!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz