Hlavní obsah
Aktuální dění

Jurečkův chvályhodný nápad: pracující penzisté si přilepší až o 2000 korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Být pracujícím důchodcem kvůli penzi vyšší o pouhých pár desetikorun? Do budoucna už ne!

Článek

Zvýšit pracujícím penzistům mzdy či platy až od tisíce korun chce ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka, informoval o tom portál Ihned.cz. Návrh, který by je osvobodil od platby důchodového pojištění ve výši 6,5 procenta ze mzdy, je součástí důchodové reformy navržené jeho rezortem. Reforma se bude týkat těch, kdo penzi teprve začnou pobírat, nikoliv těch, kdo jsou v důchodu už nyní. Koncem února ji prý Jurečka představí vládě.

Desetikoruny, nebo tisíce?

Pracující penzisté v současnosti musí platit důchodové pojištění ve stejné výši jako ostatní zaměstnanci. Co za to to dostanou? Vcelku nic moc. V průměru jen „symbolických“ 80 korun měsíčně, o které jim trvale vzroste důchod, protože ten tímto způsobem roste jen o 0,4 % výpočtového základu za každý odpracovaný rok. Zůstat v zaměstnání a již pobírat penzi se tak kvůli vyššímu důchodu rozhodně nevyplatí. Podstatně výhodnější je to ale v případě, že pracují, ale pobírání penze odložili. Ta jim pak tímto způsobem poroste patnáctkrát rychleji, což znamená průměrných 1500 korun za každý odpracovaný rok, jak uvedl zpravodajský portál Ihned.cz. Pro tuto skupinu penzistů by se novým opatřením z pera Jurečkova ministerstva nic nezměnilo, jejich penze by rostla stejným tempem, oni by však i nadále platili pojistné v plné výši jako zaměstnanci. Naopak ti, kdo pracují a penzi pobírají by o budoucí malé navýšení důchodu po reformě přišli, což by znamenalo mimo jiné i menší administrativní zátěž pro ČSSZ, která musí každý rok důchody dlouho a složitě přepočítávat, přičemž výsledkem je zvýšení jen o desetikoruny.

Opatření by se dotklo více než čtvrt milionu pracujících starobních důchodců, které v česku nyní máme. Podle dat ze Sčítání lidu v letech 2011 a 2021 toto číslo významně roste. Zatímco před třinácti lety pracovalo jen 86 tisíc lidí nad 65 let, nyní je to 2,5krát tolik. Cílem ministerstva ale zjevně je, aby pracujících penzistů bylo ještě více. To je chvályhodný záměr. Penzisté tak přinesou nejen více peněz do ekonomiky, ale podle mezinárodních výzkumů tak zřejmě prospějí i svému psychickému a fyzickému zdraví a prodlouží si život.

Rovnější řešení

Lidé, kteří mohou odsunout pobírání penze na pozdější dobu a zvýšit si ji tak později, jsou ve výhodě. Zřejmě ještě zvládnou pracovat na plný úvazek, případně pracují ve vysoce kvalifikovaných a dobře placených profesích, kde i díky částečnému platu zvládnou financovat své potřeby. Naopak ti, kdo mají nízké důchody kvůli dlouholeté práci ve špatně placených profesích, nebo ti, kdo si z různých důvodů nemohou dovolit pracovat na plný úvazek, nemají tolik šancí, jak svou situaci zlepšit. Z tohoto hlediska se Jurečkův návrh jeví jako velmi potřebný zejména pro sociálně slabší penzisty. Nepochybně by ale mohl být rovnější vůči všem důchodcům, tedy i těm současným. Situace, kdy se bude vztahovat pouze na ty budoucí nepříjemně připomíná situaci, kdy se od 1. 1. 2024 zvyšoval rodičovský příspěvek o 50 tisíc korun jen pro tu část rodičů, kterým se děti narodily právě až v roce 2024. Ti zbývající se cítili opomenuti a znevýhodněni. Nicméně, jde zatím jen o návrh a jeho konečná verze může vypadat docela jinak, než se jeví nyní.

Bude práce?

Firmy, které nyní kvůli nízké nezaměstnanosti postrádají zaměstnance, by nad Jurečkovým návrhem mohly zajásat. Mohly, ale bude to skutečně tak? České prostředí se stále potýká s celou řadou stereotypů a špatně odolává i ageismu. V některých zaměstnáních se automaticky počítá s tím, že po dosažení penzijního věku dotyčný své místo definitivně opustí a jiné mu nikdo nenabídne. Jinde o starší zaměstnance nestojí, na což doplácí i ti, kterým do penze stále chybí mnoho let, včetně čerstvých padesátníků. Překážkou vyšší zaměstnanosti seniorů tak nakonec může být naše konzervativní a předsudečné společenské nastavení.

Předpokládám nicméně, že zájem o to zůstat pracovně aktivní i ve vyšším věku v Česku nadále poroste. Věk naděje dožití stále stoupá a více lidí bude mít zájem zůstat u své profese nebo se bude chtít i v vyšším věku vzdělávat a získat pracovní zkušenosti v nových oborech. Snad se tím vůči stáří předsudečná společnost, které někdy nevěří tomu, že člověk se může učit skutečně celý život, konečně probere.

Další použité zdroje:

Ihned.cz: Vlková J., Ryšavá M.: Jak udržet důchodce v práci? Nebudou muset platit pojistné, mzda jim může vzrůst až o tisíce, publikováno 14. 2. 2024

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz