Hlavní obsah
Psychologie

Jsem introvert a pro okolí je to problém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Introverti tvoří celou třetinu populace. Společnost ale dává přednost extrovertům, kteří jsou společenštější a komunikativnější.

Článek

Žijeme v době, která jednoznačně přeje extrovertům. Společenští, průbojní, pohotoví a  komunikativní lidé, kteří bývají tahouny týmů stále ztělesňují ideál většiny zaměstnavatelů. Stačí se podívat na všechny ty pracovní inzeráty, ve kterých hledají „dynamického zaměstnance s vynikajícími komunikačními schopnostmi a týmovým duchem“. O vlastnosti, které si tradičně spojujeme s introverzí, jako by v našem světě nikdo nestál.

Slavní introverti

Znamená to, že introverti jsou horšími nebo méně nadanými zaměstnanci? Samozřejmě nikoliv. Dokládá to už jen seznam jmen slavných a úspěšných osobností, které se za ně považovaly. Susan Cainová, americká autorka bestselleru „Ticho. Síla introvertů ve světě, který nikdy nepřestává mluvit“ zmiňuje kupříkladu Alberta Einsteina, Billa Gatese, J. K. Rowlingovou či Matku Terezu.

Slavné introverty ale nepochybně nalezneme i v českém prostředí. Patřil k nim například Václav Havel, Antonín Dvořák či Franz Kafka. A některým z těch současných se podařilo uspět i v byznyse. Považují se za ně například zakladatel investiční skupiny Rockaway Investment Jakub Havrlant či Tomáš Čupr, zakladatel několika společností, mezi jinými například Slevomat či Rohlík.cz. Ten je svým introvertním chováním známý a sám o sobě říká, že se snaží vyhnout stresujícím společenským situacím.

Na rozdíl od extrovertů se introverti skutečně jen neradi a neochotně stávají středem pozornosti, preferují soukromí, neradi si ve společnosti více lidí berou slovo, své odpovědi si potřebují důkladně promyslet a z rozhovorů „o ničem“ jim obvykle naskakuje husí kůže. Introvert se zpravidla projevuje klidně a rozvážně. Okolí se někdy mohou jevit jako záhadní, nečitelní či rezervovaní, což může být pro extroverty problém. Pokud je ale nějaké téma dostatečně zajímá, dokáží o něm diskutovat třeba i celé hodiny. Existují i situace, kdy se dokonce projevují podobnou živostí a energičností jako extroverti. Bývá to ve chvílích, kdy komunikují s lidmi, které dobře znají a mají k nim důvěru.

Jiný zdroj energie

Hlavním rozdílem mezi extroverty a introverty a extroverty je ovšem způsob, kterým dobíjejí energii. Zatímco ti první ji čerpají z komunikace a spolupráce, ty druhé právě tyto dvě situace vyčerpávají. Po dni stráveném v open space budou potřebovat zůstat večer o samotě, nejlépe s knihou či dobrým filmem. Jejich temperamentnější protipól naopak nemá problém po takovém dni zavítat do společnosti, kde bude celý večer komunikovat s mnoha dalšími lidmi. Navíc pro něj bude mít takový večer osvěžující a regenerující účinek.

Přesvědčit opačně laděné zaměstnavatele, že introvertní lidé mají co nabídnout, nebývá snadné. Předsudky o tišší části společnosti si neseme už z dětství. „Pro extroverta je introvert pořád ten divný, nepochopitelný, pomalý, nezábavný, mnohdy až neschopný. A přivede‑li na svět nějakým nepochopitelným nedopatřením introvertní dítě, zpravidla se ho pokouší vylepšit, předělat. Dělá to přece jen a jen pro jeho dobro,“ uvádí terapeutka Monika Hodáčová. Přesto, že introvertních lidé je ve společnosti zhruba 30 procent, jsou od malička zvyklí neustále okolí dokazovat, že je s nimi všechno v pořádku a někdy se dokonce snaží chování většiny napodobovat. Není nutno dodávat, že taková snaha je energeticky velmi náročná a vyčerpávající.

Silné stránky

Nebylo by lépe posilovat své silné stránky a hledat způsob, jakým „ve společnosti, která nikdy nepřestává mluvit“ žít tak, aby to zmíněnou třetinu z nás nevyčerpávalo? A které vlastnosti patří mezi ty, na kterých lze stavět? „Introverti jsou ze své podstaty zaměření na vnitřní svět, analyzují, přemýšlejí, košatí své myšlenky,“ zmiňuje psycholožka Jana Neuwerthová Šmýdová.

Pokud se v tomto popisu poznáváte, pravděpodobně dokážete být skvělým posluchačem a možná umíte věci dobře analyzovat. To je schopnost, která mnohým lidem chybí a je dobré ji využít. Ať už při volbě povolání nebo v mezilidských vztazích. To je důvod, proč tito lidé často uspějí nejen na volné noze, ale například i jako terapeuti, konzultanti či redaktoři. Ideální bývá ta, která vám umožní pracovat samostatně nebo v menším týmu. Zaměřte se na práci, která vám dává prostor pro kreativitu a samostatnost. Přesto vám prospěje posilovat některé dovednosti, ke kterým se necítíte být příliš disponovaní. Kupříkladu učit se prezentovat může být pro vás náročné, ale existují techniky a tréninkové programy, které vám mohou pomoci.

Někteří zaměstnavatelé už si navíc uvědomují to, plýtvat potenciálem třetiny populace je značně nehospodárné. Svůj podíl na tom má už zmíněný bestseller a četná vystoupení Susan Cainové. A tak už i do Česka před několika lety dorazil trend kanceláří, ve kterých se myslí i na introverty. Zda je to uzpůsobení dostatečné či jde jen o kosmetické změny, musí posoudit každý sám.

Důležité je i to, jak o sebe pečujete mimo práci. Jak už víme, introverti často potřebují čas o samotě k načerpání energie. Najděte si pravidelně čas pro sebe, abyste se mohli zotavit a nabrat síly. Budujte si vztahy, ale tak, jak to vyhovuje vám. Pravděpodobně se budete cítit pohodlněji v menších skupinách nebo se budete rádi setkávat vždy jen s jednou osobou. Je to v pořádku a vy hledejte přátele a kolegy, kteří vám umožní být sami sebou a respektují váš styl. Hledejte podobně smýšlející lidi, kteří sdílejí vaše hodnoty a způsob myšlení. Předejdete tak pocitům osamocení a nepřijetí.

Zdroj: Cainová Susan: Ticho. Síla introvertů ve světě, který nikdy nepřestává mluvit

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz