Hlavní obsah
Názory a úvahy

Miloš Zeman: Fialova vláda jako předkrm, SOCDEM jako hlavní chod

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Facebook: Miloš Zeman - prezident České republiky

Role mocného muže se Miloš Zeman nehodlá vzdát.

Článek

Exprezident Miloš Zeman poskytl rozhovor zpravodajskému webu Aktualne.cz. Došlo nejen na bilancování předchozího období, ale i na jeho současné politické preference. Na zpytování svědomí se nepřekvapivě nedostalo. Naopak se zdá, že Miloš Zeman je opět „ve své staré formě“. Soudě alespoň z frekvence urážek, jež i tentokrát adresoval novinářům a části politiků. Jak je jeho zvykem, i tentokrát velmi „kreativně“ pracoval s fakty. Z celého rozhovoru s brzy osmdesátiletým politikem „na odpočinku“ je ale především zjevné, že své role mocného muže se jen tak vzdát nehodlá.

Jako na orloji

Do jeho dejvické kanceláře rádi zavítají ti, kdo cítí, že by jim jeho podpora mohla přinést potřebné politické body. Především kritici současné vlády, Evropské unie nebo podpory válčící Ukrajiny, se v jeho pokojíku střídají skoro jako na orloji. Namátkou se tam v poslední době objevila třeba komunistka Kateřina Konečná, novopečený europoslance za Motoristy Filip Turek či člen hnutí ANO 2011 Radek Vondráček. Svou podporu vyjádřil bývalý prezident i někdejšímu politikovi a svému praktickému lékaři Borisi Šťastnému, který chce také zkoušet štěstí na kandidátce Motoristů s podporou hnutí ANO 2011. Tedy vesměs členové populistických stran, kteří otevírají témata, na něž nemalá část veřejnosti nyní slyší. 

V rámci bilancování prezidentského období byl Zeman redaktorem vyzván, aby zhodnotil, jak se dívá na některé své omyly. Ani po jejich výčtu si Zeman selhání nepřipouští. Když je upozorněn, že navzdory mnohým varováním, že Putinův režim je nebezpečný, agresivní a nedodržuje lidská práva, trval si na svém a Putina hájil, obrací osten svého naivního omylu vůči novináři. „Je potřeba mít alespoň elementární znalosti o Putinovi…Vy si prostě démonizujete Putina v jeho současné podobě a zapomínáte si zmapovat cestu, kterou se vyvíjel předtím,“ odpověděl alibisticky a útočně Zeman. Jinými slovy: jste hlupák, protože o Putinovi nic nevíte. Kdybyste znal jeho historii jako já, dopustil byste se stejného omylu. Pozoruhodné vysvětlení, ale upřímně, lze čekat od „neomylného“ Zemana cokoliv jiného?

Zemanovská neomylnost

Povážlivých trhlin Zemanova domnělého „vizionářství“ a „politické geniality“ je samozřejmě mnohem více. Kromě špatného odhadu dění na Ukrajině nedokázal například odhadnout ani své nejbližší spolupracovníky. Umně rozděloval společnost, což sice vyhovovalo jemu a politikům, které nyní podporuje, Českou republiku to ale vrhlo do situace, kdy je téměř nemožné jím drásanou ránu zacelit. Nezdá se, že by to Zemana jakkoliv trápilo. Nedokáže reflektovat ani fakt, že se negativně podepsal na politické kultuře této země, a to zejména slovníkem, který používal vůči svým protivníkům: „Pane redaktore, uvědomte si, že ti, kdo mluví uhlazeně spisovnou češtinou, mohou být někdy největšími grázly, zatímco ti, kteří používají ostré výrazy, zdaleka takoví grázlové nejsou,“ odvětil na dotaz, zda si třeba nemyslí, že tím české společnosti ublížil.

Z volby politiků, kteří patří mezi „vyvolené“ a mohou se těšit jeho přízni, je zřejmé, že si chce udržet svou popularitu. Nikoliv mezi dolními deseti miliony, ale u početné skupiny, která je naštvaná, hledá viníky svých potíží a snadno podléhá dezinformacím. U té, která ho z tohoto důvodu volila v prezidentských volbách a nyní se přiklání k populistům nebo extremistům.

Upřímnost nebo kalkul?

Zeman podporuje hnutí ANO 2011, které dlouhodobě volí, a věří, že na koaliční úrovni se spojí s Motoristy, Stačilo! a SPD. To nám prý zařídí nastartování hospodářského růstu. Tedy strany, které staví na populismu, mnohé na extremismu a především nechtějí pomáhat Ukrajině. Skoro to až vzbuzuje otázku, zda Zemana skutečně opustila náklonnost k ruskému prezidentovi. Podobně jako představitelé zmíněných stran se zaklíná humanitou a potřebou uzavřít příměří, aby lidé dále neumírali, zároveň ale chvílí například Viktora Orbána, který bez konzultace s Evropskou unií jednal s Putinem. Někteří jeho političtí chráněnci navíc často šíří mylné informace o ruském režimu a nepokrytě s ním sympatizují. Vcelku Zemanovo vyjadřování spíše vzbuzuje dojem, že Putinovi stále věří a jeho kritizuje jen proto, že podpora by v současnosti byla neobhajitelná. Co si o tom myslí ve skutečnosti, svým příznivcům vzkazuje mezi řádky.

Za jeho podporou lze ale číst i další motivy. Především snahu pomstít se všem nepřátelům a těm, kdo ho nepovažují za geniálního politika. Především stranám, které jsou nyní ve vládě, a také sociální demokracii, kterou oživil, později ho do velké politiky sice vynesla, ale později se dopustila neodpustitelné chyby, protože ho odmítla podpořit v prezidentských volbách roku 2003. Zeman si v této souvislosti zcela svévolně hraje s fakty. Fialova vláda je prý neefektivní a nekompetentní, protože tam není jediný člověk s ekonomickým vzděláním, což je tragédie. Je přitom známo, že jej mají dva ministři - Jozef Síkela a Martin Dvořák. Jednu podpásovku v rozhovoru nezapomněl uštědřit ani SOCDEM, a to ve chvíli, kdy za „typického sociálního demokrata“ označil komunistku Konečnou. Její předsednictví v komunistické straně je prý příležitostí, aby komunisty přivedla na dráhu sociální demokracie. „Je to asi nejschopnější politička na levici, což upřímně řečeno není až takové umění,“ upřesnil, aby bylo jasno. Elegantně se tak vyvinil z toho, že podporuje nechvalně známou extremistickou stranu a zároveň se pomstil v současnosti skomírající SOCDEM, k jejímuž pádu už mnohokrát přispěl a nyní jakoby ji už zcela pohřbil.

Miloš Zeman se nezměnil. Jeho hnacími silami jsou pořád především touha rozdělovat a představa o vlastní výjimečnosti, protože sám sebe vidí jako politického génia. Běda tomu, kdo bude tvrdit cokoliv jiného, toho bude provázet nenávist! Třeba až za hrob.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz