Hlavní obsah
Aktuální dění

Pekarová darovala Zelenskému triko. A experti řeší její věk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: TOP09.cz - fotobanka

Triko pro Zelenského vyvolalo reakce, které její čin vysvětlují jejím nízkým věkem i cílením na mladé voliče.

Článek

Předsedkyně sněmovny se tento týden setkala s ukrajinským prezidentem. Při té příležitosti Markéta Pekarová Adamová darovala Volodymiru Zelenskému triko s nápisem, který v překladu z angličtiny zní: „Rusko je teroristický stát“.

Jasný vkaz

Na tvrzení, jehož platnost svým jednáním Putinův autoritářský stát stvrzuje každým dalším dnem války na Ukrajině, se loni v listopadu shodla česká sněmovna. Jen o pár týdnů europarlament odhlasoval, že „Rusko je stát podporující terorismus.“ Ten malý rozdíl ve formulaci je dosti zásadní. Zatímco europarlament zvolil o něco diplomatičtější vyjádření tím, že věc pojmenoval nepřímo, Česko zvolilo tvrdou a jasnou řeč, ve které platí, že ano je ano a ne je ne.

Český stát byl ve svém stanovisku ostřejší a de facto říká, že na hru, ve které se Rusko snaží vyvinit z útoků, které odporují lidskosti, nepřistupuje. Tím, že Putinův režim podporuje jednotky, které takové činy páchají, se pouze snaží vyvolat dojem, že ono samo za nimi přímo nestojí. Česká sněmovna má jiný názor a dala jej nekompromisně najevo. Dalo by se předpokládat, že výrok zhmotněný na triku darovaném ukrajinské hlavě státu je poměrně jasně srozumitelným vzkazem, který si oosbně interpretuji takto: „Stojíme při vás. Nenecháme se ukolébat ruskými polopravdami a nevěříme v politiku appeasementu. Jediné, co na Putinovu velmoc platí je tvrdost na diplomatickém i vojenském poli. Na nic jiného teď není čas“.

Ženy jsou děti

Na Markétu Adamovou Pekarovou, která je v české politice častým terčem, se ale okamžitě snesla vlna kritiky. Ta, která se objevuje na sociálních sítích a v nichž si uživatelé nejdou daleko pro ostré slovo, se dala čekat. Spolu s premiérem Petrem Fialovou je právě ona nejviditelnější postavou současné koalice, kterou tito lidé viní ze zhoršení vlastní ekonomické situace i - podle jejich názoru - přílišné podpory Ukrajiny. Domněle snadnějším cílem je pro ně ale i proto, že je ženou. Odtud pochopitelně pramení všechna doporučení, aby Zelenskému příště „raději upletla svetr“ nebo se „raději věnovala vaření“.

Do Pekarové se ale tentokrát s jistou dávkou blahosklonné kritiky pustili i odborníci. Kupříkladu televizní stanice CNN Prima odvysílala rozhovor s politologem Lukášem Valešem a marketingovým poradcem Jakubem Horákem. „Není to dobře. Předsedkyně Sněmovny je třetí nejvyšší ústavní činitel, kdyby dala tričko jako dárek mimo svou ústavní pravomoc, tak možná. Ale je představitelkou českého státu a ta stále má vztahy s Ruskou federací, a ještě na úrovni velvyslanců. Je to spíš takový pubertální výstřelek. To je poměrně hloupé gesto,“ uvedl Valeš, který však svým výrokem vyvolává dojem, že nezaznamenal, že jde o sněmovní stanovisko a nikoliv stanovisko Pekarové Adamové. Výrok, ve kterém Pekarové čin přirovnává k „pubertálnímu výstřelku“ a označuje jej za „hloupé gesto“ je spíše projevem mansplainingu a ageismu než politologický rozbor situace.

Také Jakub Horák se o činu Pekarové Adamové vyjádřil tak že zmínil její věk : „Předsedkyně sněmovny je taková mladá, co se týče věkového rozmezí českých politiků, a cílí na mladé voliče. Myslím, že se jim to bude líbit,“ řekl. Expertův nevinný výrok, který vysvětluje, že jde o politický marketing blízký sociální a věkové skladbě voličů její strany, tentokrát pomocí titulku dezinterpretovala sama televizní stanice: „Hloupý pubertální výstřelek, hodnotí expert dárek Pekarové pro Zelenského. Je mladá, dodal jiný.“ Čtenářů, kteří na článek, kde je politička nepřímo označena za hloupou, naivní a příliš mladou, jistě zaujme a zajistí dostatek kliknutí.

Jen málokdy se v politice člověk setká s hodnocením politika-muže v souvislosti s jeho věkem. V případě žen ale máme stále tendenci dívat se na ženy jako na mladé, nepoučené, nezkušené, nekompetentní a jak vidno i pubertální. Vidění světa optikou ženy-političky je u nás běžně zpochybňováno, jak se nedávno stalo například Danuši Nerudové, která zveřejnila tweet, ve kterém muže žádala, aby ženy přestali poučovat o tom, jestli mají pocit, že v Česku mají rovné příležitosti či nikoliv.

Smršť, která se na ní v té souvislosti setkala od politiků i dalších uživatelů Twitteru byla neuvěřitelná. Završil ji pak exprezident Václav Klaus, který se dokonce domnívá, že „Nerudová předstírá, že jsou u nás ženy diskriminovány.“

Jenže ženy nejen, že v české společnosti skutečně nemají rovné příležitosti. Pokud se jim náhodou podaří uspět v čistě mužském prostředí, musejí se neustále potýkat s hodnocením, které s jejich činností nemá nic společného. Je načase si uvědomit, že s ženami není třeba mluvit jako s dětmi. Je pravda, že takový tradičně uspořádaný a přehledný svět kdysi existoval, ale už mu odzvonilo. Přesto, že v něm někteří konzervativní politici i odborníci žijí dodnes.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz