Hlavní obsah
Zdraví

Nová dieta absolutním hitem internetu. Odborníci jsou tentokrát pro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Dieta 30-30-30 se stala hitem internetu. Lidé prý díky dvěma velmi jednoduchým krokům začnou hubnout.

Článek

Stačilo jedno 97 vteřinové video na sociálních sítích, aby se z této diety stal nový hit. Gary Brecka na něm vysvětluje, jak v našem těle funguje inzulín a proč nemůžeme začít spalovat tuky, pokud je je jeho hodnota v naší krvi vysoká. A taky doporučuje neuvěřitelné jednoduché postupy, které nám prý umožní hubnout.

Vstávat, jíst a cvičit

Americký biolog, výzkumník v oblasti stárnutí a influencer s českým příjmením Gary Brecka stáří definuje jako honbu za pohodlím. Není proto divu, že lidi motivuje k tomu, aby vykročili ze své komfortní zóny a zlepšili tak svůj tělesný stav. Na Instagramu a Tik Toku jej sledují miliony lidí z celého světa. Ve videu, které se týká diety 30-30-30 a rázem se stalo hitem, upozorňuje, že mnoho lidí, kteří se snaží shodit kilogramy, s nimi ztrácí také svaly. Nový přístup má tomuto nežádoucímu vedlejšímu účinku zabránit.

Návod je přitom nesmírně jednoduchý: stačí do 30 minut po probuzení přijmout 30 gramů bílkovin a následujících 30 minut věnovat lehké fyzické aktivitě v nízké intenzitě. To znamená takové, během které váš tep nepřekročíte 135 úderů za minutu. Žádná další doporučení tato dieta překvapivě neobsahuje, to znamená, že zapovězeny nejsou žádné potraviny a není stanoven ani příjem kalorií, který byste měli dodržovat či nepřekračovat. Brecka navíc tvrdí, že pokud tato jednoduchá pravidla budete dodržovat nejméně měsíc, uvidíte výsledky.

30 gramů bílkovin, znamená zkonzumovat například 160 gramů vepřové šunky nejvyšší kvality, čtvrt kilogramu vařených vajec nebo v případě, že jste vegetarián či vegan třeba 220 gramů tofu či 100 gramů nízkotučného sýra. S mnohými potravinami ale zároveň přijmeme poměrně značné množství tuku, proto může být výhodné někdy užít například proteinový nápoj.

Je to snadné, ale vydržíte to?

K dosažení tepu kolem 135 úderů za minutu vám pravděpodobně bude stačit skutečně velmi nízká fyzická aktivita, kterou může být například rychlejší chůze, plavání, jízda na kole, pomalý klus nebo jednoduché aerobní cvičení. Zde je důležité, v jaké kondici právě jste. Obecně platí, že čím lepší máte fyzičku, tím budete mít nižší tep i při tělesném cvičení.

Je fakt, že bílkoviny dokáží zasytit na delší čas, proto je pravděpodobné, že po proteinové snídani hlad pravděpodobně nepocítíte po celé dopoledne a možná ani v době oběda. Hladina cukru a také inzulínu po takovém jídle vzroste jen velmi málo, což je výhodné. Pro někoho ale může být obtížné cvičit s plným žaludkem, protože je zvyklý věnovat se například běhu ještě před snídaní. Bílkovinné jídlo je navíc opravdu syté, což vám může následné cvičení znepříjemnit.

Odborníci dietu považují za relativně rozumnou, byť mnozí příliš nesouhlasí s tím, že je nezbytné jíst a cvičit takto krátce po probuzení a v tomto pořadí. Lidem ale jistě poskytne jistou rutinu, která jim může pomoci vnést do stravování a cvičení určitý řád, který je obvykle při hubnutí nezbytný. Britská nutriční specialistka Sophie Medlinová ale pochybuje o její dlouhodobé udržitelnosti. Upozorňuje, že většina lidí má ráno velmi naspěch a má co dělat, aby do práce či do školy dorazila včas. „Pro většinu lidí je těžké naplánovat si na každý den třicetiminutový trénink a vyhradit si čas na přípravu a konzumaci takové snídaně.“ Pochybnosti má také o tom, zda lidé jsou takto skutečně schopni dosáhnout kalorického deficitu, jelikož součástí doporučení nejsou žádná další opatření. Podle nutriční specialistky Tary Schmidtové je další výhodou fakt, že lidé nevynechají snídani, která má podle některých studií přímý vliv na hubnutí. Přijmout ráno naráz 30 gramů bílkovin je podle ní naprosto v pořádku, lidé by měli zkonzumovat během celého dne zhruba 0,8 gramů bílkovin na kilogram váhy. Výjimkou jsou pouze ti, kdo kvůli svým zdravotním problémům musí dodržovat nízkobílkovinnou stravu. Proteinová snídaně pak má podle ní jednoznačně pozitivní vliv na spalování tuků, protože po ní významně neroste objem cukru v krvi.

Odborníci se shodují, že dieta 30-30-30 rozhodně nikomu neuškodí a stojí za vyzkoušení. Lidé by ale podle nich neměli mít přehnaná očekávání, protože jen ona sama k hubnutí spíše nepovede. Může ale motivovat ty, kdo si nenáročné zásady zvládnou osvojit a budou se následně více hýbat a dopřejí si zdravější snídaně. Její efekt je tedy spíše psychologický, protože ti, kdo dokáží být disciplinovaní v ranních hodinách, budou na zdravější návyky dbát i během dne.

Pokud jste dietu ještě nezkoušeli, můžete otestovat, jaký efekt bude mít ve vašem případě. Máte-li ji již za sebou, podělte se, prosím, v diskusi o své zkušenosti s ní.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Proteinová dieta

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz