Hlavní obsah
Umění a zábava

Pankáči, pankáči, to jsou správný kluci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavla Jonssonová

diskuze o punku

Na punkové subkultuře bylo a je něco pozoruhodného. Diskuze o nové knize 5. 1. 2023 byla dalším důkazem, že punk zdaleka není mrtev.

Článek

Knihovna Václava Havla byla plná k prasknutí.

Foto: Gabriela Kontral

Všechno je špatně! Zpátky na stromy

Šlo vlastně o debatu nad knihou Radima Kopáče Všechno je špatně, zpátky na stromy! Český punk a hardcore v textech 1979–1989, kterou vydalo petřínské nakladatelství Divočina. Kniha nabízí mistrně sepsaný úvod o prvních letech punku u nás, a to se zatím nejdůkladněji probádanými prvními zmínkami a zdroji a ukázkové texty dechberoucího množství punkových souborů. Výborná práce. Uzavírají ji čtyři rozhovory: s hudebním publicistou Josefem Vlčkem, fotografem Štěpánem Stejskalem, režisérem Petrem Zelenkou a skupinou Dybbuk (ten vedla Gabriela Kontra, zakladatelka Divočiny). Na panelovou debatu přišel Petr Bergmann, aktivista a „punk zuřivej“ a velebný „táta punku“ Štěpán Stejskal, který celou scénu dokumentoval a jehož fotografie dodaly publikaci potřebnou vizuální sílu.

A pak už se „jelo v punku jako v tanku“, otázky padaly a byly zodpovídány a moderátor Radim Kopáč obratně vše sumarizoval a převáděl v žert tak, aby všem bylo milo a příjemně. Vyjmenovat všechna témata zde nelze, ale mimo jiné se řešilo, zda Rockefest byl pro punk přijatelný nebo jak šlo komunikovat se zahraničními kapelami a časopisy. Byl punk tenkrát proti kapitalismu? Nebo šlo o určitá konkrétní témata? Zrodila se levicovost punku až s nástupem hardcoru? Kde jsou dnešní mladí rebelové? Publikum se ptalo a živě reagovalo. Zdálo se mi, že každý měl jinou agendu, takže na otázku, co vlastně lidi tak láká, si musí každý odpovědět sám.

Dr. Otto z BBP říkal, že taková vzpomínání na staré časy omlazují, byť na chvilku. Gabriela Kontra to vidí takto: „Na tom tématu lidi láká to, k čemu levice má tradičně blízko a to je sociální solidarita, péče o životní prostředí a podobně, což jsou témata, která v dnešní době musela začít vnímat a na vlastní kůži to pociťuje i většina společnosti.“

Foto: Petr Mol

Kids and Heroes

Z mladší generace rebelů přišla šéfredaktorka časopisu Kids and Heroes Michaela Klocová (na obrázku). Po dvaceti letech webové existence se jí podařilo ze země vydupat tištěnou verzi. Je nádherná. Tématem čísla jsou muzikanti za katedrou. A ta obálka!

Subkulturní teoretici se shodují v tom, že punk byl poslední subkultura. Ale určitě je o něm ještě hodně co říct.

(Psáno 8. 1. 2023)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz