Hlavní obsah
Cestování

Za hippies na Ibizu a Formenteru

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pavla Jonssonová

památník hippies v Ibize z roku 2016

Nelze říct, který středomořský ostrov je ten nejkrásnější. Lze ale říct, který z nich je nejhlouběji spojený s hnutím hippies. Je to Ibiza, kde přežívají tradice, umění, hudba a ideály tohoto utopického snu o šťastném lidství.

Článek

Bohémský životní styl sem přitáhl tvůrčí osobnosti jako britské komiky Monthy Python, muzikanty jako Nico a Joni Mitchell, Bob Marley, Nina Hagen a další, co si zde užívali atmosféru volnosti, experimentování, přijetí. Fanoušci Pink Floyd si považují album More, které je soundtrackem stejnojmenného filmu režiséra Barbeta Schroedera z roku 1969.

Je pět míst spojených se zrodem hippies: San Francisco, Amsterdam, Kathmandu, Goa a Ibiza. Tak praví nápis na památníku hippies, odhaleném v přístavu hlavního města Eivissa (katalánsky Ibiza) roku 2016. Bronzové sousoší bylo vytvořeno podle fotografie z roku 1968. Dlouhovlasý mladík se starostlivě otáčí k holčičce cupitající po jeho boku s lahvičkou s dudlíkem. Oba míří do světa lásky a telepatického porozumění tak, jak jej známe z muzikálu Vlasy z písně Věk Vodnáře: „…snová vize vládne v nás, Jupiter zas vstoupil v Mars…“ Ano, přesně to ti dva vyzařují.

Pro nás pamětníky jsou drahocenné především stopy kontrakultury, které tu zajímavě balancují mezi autenticitou a komodifikací. Nelze ale říct, že kouzlo Ibizy vytvořila až léta šedesátá, už ve třicátých letech ji obdivoval Walter Benjamin a Raoul Hausmann.

Las Dalias

Úplně nejsnadnější, jak potkat hippie obyvatele ostrova, jsou trhy Las Dalias (o sobotách) a na Hippy Market Arabi u vesničky Es Canar (ve středu). Trhů je víc, ale tyto jsou nejzásadnější. Las Dalias začal už v padesátých letech. Je menší a trochu lidštější než přelidněný Arabi.

V opojných vůních pačuli a jiných aromatických tyčinek tóny psychedelické kapely fungují jako stroj času a přenesou návštěvníky do konce let šedesátých. Paperbacky kontrakulturních biblí Timothy Learyho či Abbie Hoffmana vám se spikleneckým úsměvem a laskavými slovy prodají za pár euro v hotovosti stříbrovlasý stařeček a stařenka. Můžete si pohrát s hudebními nástroje jako jsou kalimby, bubínky, exotické flétny. Pochopitelně k mání jsou vinyly a kazety. Někteří prodejci přivážejí ty nejkrásnější textilie a šperky z Indie. Ibiza je plná kreativních Iberoameričanů připojujících se výrobou šperků, ozdob, hlavokrytů. Najdete tu trička s nostalgickými motivy VW brouků, mírových symbolů a s nápisy o lásce a míru.

Kultura hippies a a jejich spiritualita inspirovaná východními náboženstvími je přítomna nejen komerčně. Po celém ostrově najdeme bohémské dlouhovlasé umělce. Můj muž Darrell je jako multimediální umělec s rezidencí v Meetfactory napojen na řadu z nich. Jeden z nich je Yeram, hudebník původem z Jemenu a Izraele. Žije se svou egyptskou manželkou, břišní tanečnicí Nur, v domečku uprostřed zahrady, pro zájemce organizuje Sound Journeys a vyrábí hudební nástroje z místních přírodnin. Jejich život je takový, jaký má na Ibize být, plný hudby a umění.

Formentera Lady

Šest kilometrů na ostrůvek Formentera překonáte snadno buď městskými trajekty nebo futuristickými katamarány Balearia a Transmapi. V moři je možné spatřit delfíny a na salinách občas i plameňáky. Taky jsou tu, stejně jako na Ibize, všudypřítomné ještěrky.

King Crimson inspirovala půvabná atmosféra ostrůvku k napsání písně Formentera Lady. Jako poděkování po nich rybářská vesnička Es Pujoles pojmenovala uličku hned vedle pláže s bílým pískem a průzračnou vodou.

Na Netflixu se objevil film Formentera Lady o stárnoucím rockerovi, jehož zemřelá manželka byla múzou slavné kapely.

Mladí ravers

Mladí mají k dispozici světové kluby Privilige, Pacha, Ushuaia, Es Paradis, Privilege, Amnesia, atd. s hvězdnými rezidentními DJs a s komplikovanými dramaturgiemi zaručujícími masivní účast raverů slétajících se z celé Evropy.

I když se to nezdá, i tyto kluby původně spojoval étos hippies, určitý druh svobody, podtržený prázdninovým charakterem pobytu na ostrově.

Ibiza oplývá „zážitkovou fluiditou“, je to ostrov globálních nomádů a jejich alternativních spiritualit, ostrov pyšnící se expresivními životními styly kreativních bohémů.

Závěr

Nechceme Ibizu idealizovat, na všech baleárských ostrovech probíhají demonstrace proti divokému turismu, protože i mimo sezónu se zdá být návštěvníků příliš. Ale třeba ve vás na chvilku zavládne ona snová vize.

Použitá literatura:

Anthony D'Andrea Global Nomads: Techno and New Age as Transnational Countercultures in Ibiza and Goa First Edition

https://www.amazon.com/Global-Nomads-Techno-Transnational-Countercultures/dp/0415553679

Foto: Pavla Jonssonová

Hippie market

Foto: Pavla Jonssonová

ulička King Crimson na Formenteře

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz