Hlavní obsah
Cestování

Tel Aviv za humny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Archiv autorky

Kdyby jen nebyl Tel Aviv tak daleko! Myslím tím nikoliv Tel Aviv s jeho problémy, ale Tel Aviv s jeho léčivou atmosférou radosti ze života, exotickou kulturou, hudbou a skvělým jídlem.

Článek

Ale naštěstí nedaleko existuje město, které má stejně zázračné účinky na lidskou psychiku. Krakov, přesně řečeno jeho židovskou kulturou oživlá čtvrť Kazimierz [Kažimjež].

Foto: Archiv autorky

Pavla Jonssonova (Kazimierz)

Kazimierz funguje jako magická zóna. Jen vstoupíte do jeho uliček plných bohémských obchůdků s uměním a řemeslnými výrobky, vintage second handů, galerií, čajoven, barů s živými kapelami a dýdžeji a jste okouzleni a zapomenete na všechny strasti. Návštěvníci proplouvají mezi místními laskavými obyvateli a sklánějí se v úctě nad pamětními místy, židovským hřbitovem a synagogou a putují dál do současných kosmopolitních zákoutí s korejskými a mexickými foodtrucky a automatem na CBD.

Kavárna Citáty je skutečně citáty poseta. Anglicky, protože celá čtvrť je kosmopolitní. Na úvod připomínka konce covidu YOU´VE SURVIVED SURVIVAL MODE NOW IT‘S TIME TO LIVE, pak varování DON‘ T GROW UP IT IS A TRAP a dále předělávka Metallicy NOTHING ELSE LETTERS. Knihy jako dveře, knihy jako oblouk, knihy a je tu plno.

Zapadli jsme do Hamsy, což je Hummus & Happiness Israeli Restobar, kulturní centrum s heslem „make hummus not war“. Prohlédli jsme si tu knížky, dali si neuvěřitelný tagine, lepší než v Maroku, vypili beduínské kafe, nakoupili izraelské koření.

Dál jsme se vrhli do baru s klezmerovým triem. Dozvěděli jsme se o oživení tohoto žánru v sedmdesátých letech. Pak jsme se vydali do Chederu, kulturního centra spojeného s každoročním festivalem židovské kultury. Měli koktejl Dybbuk, chutnal výborně. Hned jsem o tom psala holkám z kapely.

Ale teprve poslední klezmerový bar spojený s nakladatelstvím nám vyjasnil celou místní situaci. Byla tu fotka vynikajícího klezmerového hudebníka Leopolda Kozlowskieho se Spielbergem, Romanem Polanskim i princem Charlesem. Milý personál nám vyprávěl, jak tu Steven Spielberg natáčel v roce 1993 Schindlerův seznam a jak potom zašlá čtvrť ožila a začali se do ní stěhovat mladí Židé z Izraele a USA.

Všude vládla vlídnost a pohoda. Kazimierz byla známá i dřív pro svůj proslulý blešák. Ale teprve teď je plná kulturních center a bohémského života. Jaká škoda, že nic takového nemáme u nás.

Foto: Archiv autorky

Pavla Jonssonova (Kazimierz)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz