Hlavní obsah
Právo a státní správa

SVJ v ohrožení

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Společenství vlastníků nejsou na rozdíl od obchodních společností vůbec chráněna předtím, aby v jejich orgánech působily osoby, které v minulosti vážně překročily zákon.

Článek

Mám moc ráda film Vlastníci. Trefně vykresluje leckdy absurdní situace, které na shromážděních vlastníků zažíváme. Ve filmu nakonec ovládnou shromáždění bratři Čermákovi - dva usmívající se vykukové v podání Kryštofa Hádka a Stanislava Majera. Naivní vlastníci jim nadšeně podepíší cokoliv.

Konec filmu ale odpovídá realitě více, než byste čekali. Zákon před takovými vykuky vlastníky nechrání.

Podmínky pro výkon funkce ve výboru SVJ

Pokud se chcete stát například jednatelem ve společnosti s ručením omezeným nebo členem představenstva v akciové společnosti, musíte splnit některé podmínky. Minimálně musíte být bezúhonní (podle živnostenského zákona). Přístup k takové funkci stěžuje i případná insolvence na váš majetek nebo na majetek společnosti, ve které jste už nějakou funkci vykonávali. Nesmíte být také soudem z výkonu funkce vyloučeni, ani vám ve výkonu funkce nesmí bránit jiná překážka, kterou stanoví zákon.

Většina těchto požadavků ale pro výkon funkce člena výboru nebo předsedy společenství vlastníků neplatí. Abyste mohli tuto funkci vykonávat, postačí, když jste svéprávní a bezúhonní podle živnostenského zákona.

Kdo je vlastně bezúhonný?

Bylo by však naivní se domnívat, že bezúhonnou osobou je pouze ten, kdo má tzv. čistý trestní rejstřík. Za bezúhonnou se podle živnostenského zákona nepovažují osoby, „které byly pravomocně odsouzeny pro trestný čin spáchaný úmyslně, jestliže byl tento trestný čin spáchán v souvislosti s podnikáním, anebo s předmětem podnikání, o který žádá nebo který ohlašuje, pokud se na ni nehledí, jako by nebyla odsouzena.“ Co to však znamená pro SVJ, které nepodnikají, si ani já netroufám říct. Mně z toho vychází, že pokud někdo spáchal podvod nebo něco ukradl a nemá to nic přímo společného s činností nějakého jiného společenství, tak mu to ve výkonu funkce nebrání.

Členem výboru nebo předsedou společenství vlastníků se také může stát osoba, která zrovna prochází insolvencí. Paradoxně může vykonávat tuto funkci i osoba, kterou soud vyloučil pro porušení povinností z výkonu jakékoliv funkce v obchodních společnostech nebo v družstvu. Takové rozhodnutí soudu se totiž na výkon funkce v orgánech společenství také nevztahuje.

Zákon tak vůbec nepočítá s tím, že pokud někdo opakovaně a závažně porušuje pravidla při výkonu funkce v obchodní společnosti nebo i v životě, je velká pravděpodobnost, že se podobně zachová i v případě výkonu funkce ve společenství vlastníků. A  pokud někdo není schopen hospodařit se svými penězi způsobem, aby se nedostal do konkurzu nebo oddlužení, bude lépe nakládat s prostředky SVJ?

Zákon by se měl změnit

Společenství tak před takto problematickými osobami chráněna vůbec nejsou. Vlastníci jednotek ze zákona ale za případné dluhy společenství ručí.

Do doby, než si zákonodárce problém uvědomí a ke změně přistoupí, lze vlastníkům doporučit alespoň pravidelně hlídat insolvenční rejstřík a případně takovou osobu z funkce odvolat. Nic víc dělat nemohou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz