Hlavní obsah
Právo a státní správa

Zmatky v bytových jednotkách

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Většina vlastníků bytových jednotek netuší, že existují dva typy bytových jednotek. Zákon totiž neumožňuje jednotky vzniklé dle zákona o vlastnictví bytů přizpůsobit aktuální právní úpravě.

Článek

Když dva dělají totéž, nemusí to být vždy totéž. V přeneseném slova smyslu lze toto pravidlo vztáhnout i na bytové jednotky. Navíc se jedná o problém, který se týká statisíců z nás.

Jednotky dle občanského zákoníku versus jednotky dle zákona o vlastnictví bytů

Bytové jednotky, které vznikly po začátku roku 2014 dle občanského zákoníku, se liší od jednotek, které vznikaly ještě dle zákona o vlastnictví bytů. Pro laika je mezi oběma typy téměř neznatelný a těžko pochopitelný rozdíl. Většina vlastníků bytových jednotek tak ani netuší, jaký typ bytové jednotky vlastní. V praxi ale tento rozdíl může způsobit problémy.

Informaci o tom, zda jednotka vznikla dle občanského zákoníku nebo dle zákona o vlastnictví bytů, je možné nalézt na výpisu z listu vlastnictví. Proč je ale tato informace tak důležitá?

Rozdíl obou typů jednotek

Základní rozdíl mezi těmito dvěma typy jednotek spočívá v tom, že jednotka, která vznikla ještě dle zákona o vlastnictví bytů, je vymezená v budově a náleží k ní podíl na společných částech domu a většinou i na pozemku. Jednotka, která vznikla dle občanského zákoníku, bývá většinou vymezena v pozemku a podíl k pozemku je její součástí.

Zákonodárce přistoupil k tomuto řešení, protože stavby na pozemku s počátkem roku 2014 přestaly být většinově samostatnou věcí a staly se součástí pozemku. Do té doby tento princip neplatil a zákon o vlastnictví bytů s něčím takovým tedy nepočítal.

Zákon neumožňuje jednoduchou transformaci

Ačkoliv zákon o vlastnictví bytů byl zrušen ke konci roku 2013, tak zákonodárce doposud neupravil jednoduchý mechanismus, kterým by bylo možné jednotky vzniklé právě dle zákona o vlastnictví bytů transformovat tak, aby odpovídaly úpravě v občanském zákoníku. Přitom přijetí takové úpravy nic nebrání, protože rozdíl obou typů jednotek je ryze právní.

Možné problémy

Problémy, mohou vlastníci pocítit, pokud budou chtít s jednotkou nakládat. Třeba ji prodat, darovat nebo k ní uzavřít zástavní smlouvu.

U obou typů jednotek se totiž liší způsob, kterým se musí jednotky ve smlouvě popsat. Režim jednotek, které vznikly dle zákona o vlastnictví bytů, se bude stále do jisté míry řídit tímto již neúčinným zákonem. U takové jednotky musí být ve smlouvě uvedeny jiné údaje, než je tomu u jednotky vzniklé již dle občanského zákoníku. U jednotek vzniklých dle zákona o vlastnictví bytů je nezbytné do smlouvy uvést podíly na společných částech a na pozemku. U bytových jednotek vzniklých dle občanského zákoníku již tyto podíly být uvedeny nemusí.

O tom, jaký to působí v praxi zmatek, mohou vyprávět úředníci katastrálního úřadu. Návrhy, ve kterých je jednotka popsána špatně, musí zamítnout.

Zbytečné komplikace

Pokud ke změně zákona nedojde, budeme i nadále používat již dlouho neúčinný právní předpis. Dochází tím k naprosto zbytečnému komplikování již tak složitých právních vztahů. Za deset let si totiž již nikdo nebude pamatovat, že nějaký zákon o vlastnictví bytů existoval.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz