Hlavní obsah
Seberozvoj

Pět dobrých skutků pro lepší rok 2024

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavlína Včerejší

Rok 2023 se pomalu chýlí ke konci a neuzavírá se zrovna optimisticky. Co můžeme udělat příští rok pro to, abychom společně prožili rok 2024 lépe?

Článek

Nový rok vždy vybízí k bilancování, co se v minulém roce povedlo a čemu bychom se chtěli v následujících dvanácti měsících vyhnout. Tradiční předsevzetí, která si (možná s trochu špatným svědomím z předvánočního nákupního konzumu a vánočního obžerství) klademe za cíl, se často vážou k nám samotným. Zhubnu, budu méně pít alkohol, přestanu kouřit. Co si ale pro tentokrát slíbit něco, co prospěje nám všem?

Dobré skutky mají jednu výhodu - je to vlastně radost v balíčku dva v jednom. Radost mají ti, kterým náš čin prospěje, ale radost máme i my, protože svět je zase o malinko lepší. Přestože níže uvedený seznam není vyčerpávající, nejedná se o nedosažitelné cíle a mohou přinést spoustu radosti.

Jaké dobré skutky tedy můžeme v roce 2024 splnit?

1. Vždy se chovat k prodavačkám a prodavačům jako k lidem

Ano, asi všichni tušíme, že paní prodavačka, pošťačka, pan průvodčí nebo bankovní úředník jsou příslušníky druhu Homo sapiens sapiens. Ale ruku na srdce - nikdy se vám nestalo, že jste je v tom shonu zapomněli pozdravit nebo se rozloučit? A i když jste to udělali, opravdu vždy zvednete svůj zrak, navážete oční kontakt? Je to jen vteřina, při které na chvíli odpoutáte pozornost od mobilu nebo přemýšlení nad tisíci věcmi, které ještě do večera musíte stihnout - ale vlastně je to uznání toho, že o nich víte. Dělat s lidmi je dost často těžké pořízení a každý jeden takovýto byť jen základně milý zákazník vrací těmto pracovníkům kousek důstojnosti. A nic to nestojí.

2. Snažit se myslet na přírodu

Tohle předsevzetí může mít mnoho podob, podle toho, jak a kde žijete. Asi každého napadne, že se v lese neodhazuje odpad a neruší zvířata hlukem. Nebo že v národních parcích dodržujeme pravidla.

Může to být ale třeba i zamyšlení nad tím, jakým pracím prostředkem perete a jestli by nešla použít (dnes již stejně pohodlná) alternativa. A jestli tu košili nestačí vyprat na 30°C, protože je jenom zpocená a zrovna se nám povedlo se ničím nepokecat.

Oblečení je obecně dost zanedbávaná ekologická oblast. Vytvoření něčeho podobného kapsulovému šatníku nejen snižuje ranní úzkosti způsobené tím, co si vezmu na sebe, ale prospívá i přírodě. I pokud si nekupujete hlouposti z pochybných čínských e-shopů, výroba a prodej oblečení generuje neuvěřitelné množství odpadu. A ne, to, že pak ty věci darujete do oranžového kontejneru, není řešení. Je to lepší než nic, ale není to odpustek.

Neplýtvání je samozřejmě fajn i v jiných oblastech, dost často se zmiňuje plýtvání potravinami. Kromě ekologického uspokojení s sebou přináší i značnou finanční úsporu, takže radost má člověk hned dvakrát.

A pokud snad se chcete v průběhu roku pustit do sázení stromů, úpravy potoka nebo odstraňování černých skládek, potom bude vaše úsilí skutečně vidět.

3. Napsat dopis lidem osamělejším, než jsme my sami

Možná máte po svátcích návštěv dost a potřebujete si dát na několik týdnů sociální detox. To je úplně normální.

Jenže - na světě jsou lidé, kteří nemají dost přátel a příbuzných na to, aby jich vůbec měli možnost mít plné zuby. Nebo na ně jejich blízcí nemají dost času. Před časem proběhla médii akce organizovaná Diakonií, jejímž cílem bylo zasílat dopisy seniorům a klientům pobytových zařízení po celé ČR. Obyvatelé těchto domovů jistě ocení zprávu o to více, když si na ně vzpomenete i mimo období hlavního zájmu podpořeného kampaní ve sdělovacích prostředcích.

4. Pravidelně podporovat některou z dobročinných organizací

Tohle je asi to první, co člověka při vyslovení slova „dobročinnost“ napadne. Něco na tom ale je, jednoduše poslat peníze na dobrou věc organizacím, které vědí, kde váš příspěvek nejlépe pomůže.

Před Vánoci (a také před koncem daňového období 2023) jste možná již přispěli, ale pracovníci kterékoli z těchto neziskovek vám potvrdí, že dvakrát tolik se počítá pravidelná podpora, byť třeba menšími částkami. Pokud tedy dokážete ve svém každoměsíčním rozpočtu dokážete nalézt pravidelně pár korun, zkuste si nastavit trvalý příkaz a podpořte dobrou věc tak, aby se na vás daná organizace mohla spolehnout.

Na výběr jsou neziskovky české i zahraniční, místní i celorepublikové. Najděte si nějakou, které věříte.

5. Nabídnout pomoc někomu ze sousedství

I tento dobrý skutek s sebou nese řadu variací. Pokud třeba máte starou sousedku, třeba by ocenila pomoc s donesením nákupu nebo vyzvednutím zásilky z e-shopu. Nebo, pokud ještě letos napadne sníh a vy máte dost sil, nic vám nebrání očistit nejen chodník před vlastním domem, ale cestu až na hlavní.

Domovy seniorů už byly v tomto textu zmiňovány, ale pokud máte nějaký v okolí a nebojíte se setkat s nimi občas i pravidelně, zkuste se poptat vedení, zda byste nemohli nějak pomoci. Personál těchto zařízení často hledá svým klientům program, kterým by si zpříjemnili pobyt a kvalitně strávili čas. Takže jestli jste byli na nějakém zajímavém místě ve světě a zvládli byste přednášku s fotografiemi třeba z Afriky, nebo vás baví nějaká výtvarná technika a udělalo by vám radost někoho naučit třeba malovat na kamínky nebo aranžovat květiny, zkuste se poptat, jestli by v místním domově nevyužili vašich služeb.

V našem sousedství mohou žít i lidé, kteří mají problémy s zdravím. Již řadu let funguje v ČR systém organizovaných asistentů pro zdravotně postižené. Pokud tedy máte čas, zkuste ověřit, zda by právě tohle nebylo fajn. Určitě byste se dozvěděli spoustu zajímavých věcí o sobě i o světě.

Určitě vymyslíte i něco vlastního, co v seznamu chybí. Ale možná je nakonec jediný způsob, jak zajistit, aby byl rok 2024 lepší, udělat vše v našich silách, aby to tak bylo.

P. F. 2024

Zdroj obrázku: Shinji, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons, dostupné z  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/28/2011-10-01_Fireworks.jpg

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz