Hlavní obsah
Umění a zábava

Poslední havlovská absurdita

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lenke Szilágyi, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

V katalogu známé pražské aukční galerie se objevily dva obrazy připisované Václavu Havlovi. Kde se tato díla vzala a proč jsme nikdy neslyšeli o malířských ambicích prvního prezidenta?

Článek

Blíží se výročí sametové revoluce a s ním se pomalu vynořují vzpomínky na to, jak to tehdy bylo a jak se stalo, že se z dramatika Václava Havla stal náš první porevoluční prezident. Pro mnoho z nás přitom Havel v roli prezidenta zcela překrývá Havla - autora, ačkoli Václav Havel stál u zrodu české variace na absurdní dramata 60. let a jeho umělecká tvorba si právem vydobyla uznání.

Nečekaným způsobem se nám to dvanáct let po jeho smrti pokusila připomenout pražská Galerie Kodl, když do své 90. aukce, která proběhne 26. 11., zařadila dvě olejomalby, jejichž autorem má být právě Václav Havel. A absurdní drama může začít.

Nejprve fakta. Jedná se o dva shodné formáty 34 × 24,5 cm, o kartony pokryté plátnem. Na nich autor vyvedl olejovými barvami dva výrazně odlišné motivy - zatímco první dílo, pojaté na výšku, je variací na známý autoportrét Vincenta Van Gogha, na druhém nalezneme abstraktní krajinu.

Nachází se na nich tiskacími písmeny vyvedený podpis „HAVEL“, který, jak potvrdil znalec, pochází z doby vzniku díla v 50. letech 20. století. Což je tak vše, co k věci může konstatovat, protože standardní metody porovnávání autorských záznamů o dílech nebo srovnávání s doloženými díly nelze použít. Havel se totiž za svého života veřejně hlásil k autorství jen jediného obrazu, Obrazu bílého koně ve vesmíru z roku 1982.

Oba obrazy jsou zařazeny do aukce ve prospěch Paláce Lucerna, z nějž má být financována jeho rekonstrukce. Nálezkyní oněch dosud neznámých děl je podle aukční síně i vlastních slov Dagmar Havlová, švagrová někdejšího prezidenta. Našla je prý před čtyřiceti lety ve sklepě.

„Staré nepotřebné věci byly v jednom sklepě, zaprášené v takových bednách. A když jsem v 84. přijela do Prahy, tak jsem se těmi bednami prohrabala a našla jsem tam úplné poklady,“ uvádí k tomu sama manželka Ivana Havla, prezidentova bratra. Naznačuje také, že existují i jeden nebo více dalších takových dosud neznámých děl.

Jenže - o malířských snahách Václava Havla nikdy neslyšeli jeho nejbližší spolupracovníci ani druhá manželka Dagmar. Uvedená díla někdejší prezident nikdy nezmiňoval, ani jako „mladickou nerozvážnost“, než zjistil, že mu lépe sedí práce se slovem.

Před očima diváka se tak rozjíždí absurdní divadélko, kdy známí a přátelé neskrývají rozpaky nad zázračným objevem Havlovy rodiny. Přiznejme si to totiž, umělecká hodnota obou obrazů je přinejmenším rozporuplná.

„Že by namaloval další obrazy (kromě zmiňovaného Obrazu bílého koně ve vesmíru), které by byly u něho doma, nebo kdekoli někde třeba u bratra, tak o tom se nikdy nezmiňoval,“ komentuje věc Ivana Reichlová, spolupracovnice Kanceláře Václava Havla z let 2006 - 2011. „Václav Havel miloval výtvarné umění, měl velkou sbírku obrazů, sbíral je celý život. Ale o tom, že by sám maloval obrazy, o tom skutečně nevím a nikdy jsem to neslyšel,“ vyjádřil se po ČT Ladislav Špaček, Havlův mluvčí z let 1992 - 2003.

Ivo Mathé, vedoucí Kanceláře prezidenta Václava Havla v letech 1999 - 2003 celou věc označil rovnou za „divnou“, protože s ním prezident často hovořil o svých uměleckých aktivitách, ale o svých někdejších ambicích proniknout do světa výtvarného umění pomlčel.

Jenže, ať už je údiv Havlových přátel jakýkoli, proti nim stojí slovo rodiny, záznamy z archivu Václava Havla, který ovšem vede jeho bratr Ivan, a také svědectví Johna Boka, že se obraz nacházel v bytě Ivana Havla na Rašínově nábřeží.

Možná tedy obrazy skutečně namaloval Václav Havel, když byl ještě velmi mladý, dříve, než zjistil, že jeho talent najde lepší uplatnění ve světě literatury. Ale takto to působí, jako by byla „ze starých beden“ vyjmuta relikvie ekvivalentní s (velmi dobrým, ale přeci jen) výkresem ze ZUŠ a nabízena světu s vyvolávací cenou 400 000 Kč.

Myslím, že Václav Havel, jestli se někde „z obláčku“ kouká, se baví.

Galerie Kodl - Aukční, prodejní, výstavní síň, Praha - obrazy, výstavy, auk ce

Václav Havel: Obraz bílého koně ve vesmíru - Swedenborg

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz