Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Bezohlední řidiči si jezdí uličkou pro záchranáře. Hrozí jim jen směšná pokuta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Cestování po dálnicích je někdy zkouška pevných nervů řidiče i celé posádky auta. Bohužel se často setkáváme s bezohledností, arogancí a agresivitou některých řidičů.

Článek

Cesta autem, zejména po D1, se může prodloužit i znásobit, s tím asi většina řidičů počítá. My jezdíme za rodinou na Moravu celkem často, snažíme se cestovat mimo špičku, vyrážíme obvykle brzo ráno, nebo večer, aby průjezd byl bez problémů.

Tentokrát se nám cesta zkomplikovala, prodloužila se nám o dvě hodiny. Jedna kolona střídala další, popojíždění bylo velmi náročné, ale vždy si říkám, hlavně aby jsme bezpečně dorazili domů. Většina řidičů hned při zpomalení dopravy vytvářela záchranářskou uličku, aby sanitka, policie i hasiči mohli co nejrychleji projet. Bohužel pro některé řidiče asi neplatí pravidla a cestu si zkracují záchranářskou uličkou. Za jednu cestu se nám to stalo třikrát.

Prvního řidiče, drzouna, jsem zahlédla ve zpětném zrcátku právě když se kolona začala rozjíždět, najednou prosvištěl velkou rychlostí kolem našeho auta. Nezmohla jsem se na nic, jen jsem nevěřícně zírala, jak může takto nebezpečně jet. Jenže tato situace se opakovala během naší cesty ještě dvakrát. I další řidiči kašlali na pravidla a na to, že jedou nebezpečně, blokují uličku pro záchranné složky.

Bezohlednost některých řidičů nezná mezí

Záchranářská ulička neslouží pro řidiče, aby se dostali rychleji domů. Jak si připadají ostatní, kteří čekají desítky minut a kolem nich projede auto jako by ulička patřila zrovna jemu. Z pohledu slušnosti je takové chování naprosto nepřípustné. Když pominu nebezpečnost takového jednání, i děti ve školce učíme jednu zásadní věc.

Ve frontě se nepředbíhá!

Jediné ale jen lidsky omluvitelné důvody bych si dokázala představit rodící žena ve vozidle nebo akutní zdravotní potíže. Je ale nepravděpodobné, že by za naší cesty hrozily na dálnici hned tři porody.

A jaký postih takovým řidičům hrozí?

Uklidňovala jsem se myšlenkou, jak řidiče porušující pravidla čeká alespoň tučná pokuta. Ale případná finanční ztráta je doslova směšná. Při použití záchranářské uličky hrozí řidiči od 1500 do 2500 korun, v blokovém řízení do 2000 korun. Vzhledem k tomu, že někteří řidiči postrádají základy slušného vychování, by měla tato částka být mnohonásobně vyšší.

Anketa

Zneužívají někteří řidiči uličku pro záchranáře?
Ano, setkávám se s tím běžně.
20 %
Ano, párkrát jsem se s tím setkal.
60 %
Ne, nikdy jsem se s tím nesetkal.
20 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5 čtenářů.

Zdroje:

https://www.testyojetin.cz/zajimavosti/zneuziti-zachranarske-ulicky-se-muze-pekne-prodrazit-u-nasich-sousedu-hrozi-pokuta-vice-nez-50-tisic-korun

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz