Hlavní obsah
Jídlo a pití

Není burčák, jako burčák

Nejlepší je prý ten archivní.

Článek

Burčák je vynález tak geniální, že by si zasloužil vlastní státní svátek. Sladký, lehce perlivý, nevinně se tvářící nápoj, který dokáže během pár skleniček proměnit ctihodného otce rodiny v tanečníka z Moravských Slavností. Ale není burčák jako burčák – a právě tady se rozdělují dva tábory: ten od vinaře a ten od silnice.

Burčák od vinaře má noblesu. Vinař si jej střeží jako vlastní dítě – hlídá teplotu, čistotu demižonů, a i tu poslední kapku, která ještě včera byla hroznem. Sklenička takového burčáku voní vinicí, sluncem a poctivou prací. Vinař vám s úsměvem vysvětlí, z jakého je odrůdy, a přidá historku o tom, jak mu tchýně loni vypila celou várku. Po prvním loku cítíte, že tohle je tekutý klenot – jemně štípne na jazyku, zavoní po hroznech a nechá vás snít o dovolené v Pavlově.

Burčák od silnice je jiná disciplína. Najdete ho většinou u krajnice mezi Brnem a Svitavami, kde vedle stánku stojí podezřelá dodávka bez SPZ. Prodavač má v ruce plastovou petku, která už něco zažila, a s vážnou tváří tvrdí, že jde o „nejlepší Müller v republice“. Jemný detail: Müller Thurgau se v tom kraji nikdy nepěstoval. První náznak podezření přichází, když při otevření petky slyšíte zvuk připomínající start rakety a burčák vám vystříkne až na střechu auta. Druhý náznak přijde, když po dvou skleničkách zjistíte, že chuť připomíná spíš fermentovaný kompot po babičce.

Rozdíl je i v logistice. Vinař vám načepuje burčák do čisté lahve, často ještě s decentním logem. Prodavač u silnice vám ho naleje do dvoulitrové petky od Fanty, která má v hrdle ještě cukr z původního obsahu. Estetický zážitek jako hrom.

A pak jsou tu následky. Burčák od vinaře vám druhý den připomene, že jste žili – ale decentně, s noblesou a jen s mírnou bolestí hlavy. Burčák od silnice se probouzí ve velkém stylu: žaludek protestuje, hlava duní a vy začnete pochybovat, zda to nebyl spíš experiment z chemické laboratoře.

Závěr? Chcete-li burčák, který pohladí duši a neohrozí žaludek, zamiřte do sklípku. Pokud ale toužíte po dobrodružství a adrenalinovém zážitku na vlastní trávicí soustavě – dejte si ten od silnice. Jen se pak nedivte, že i vaše auto začne druhý den kvasit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz