Hlavní obsah
Názory a úvahy

Babo, raď aneb Jak zasahují údajné věštkyně do našich životů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Všichni to známe. Naše plány se bortí, hlava třeští a my potřebujeme znovu nakopnout. Koho zvolíme za svého rádce a důvěrníka, záleží čistě na nás. Kdo to bude? Kamarád, psycholog nebo snad vědma?

Článek

Přítel mé dávné spolubydlící upadnul kvůli hazardu do dluhové pasti. Jelikož si nevěděl rady a nikdo mu již nechtěl půjčit, v zoufalství vyhledal ženu, která o sobě tvrdila, že umí číst budoucnost z očí. Po návratu od ní hýřil optimismem a říkal, že když nebude přehnaně riskovat, jeho karta se brzy obrátí. Prodal motorku a velmi obezřetně se pustil do hry, ve které o svou sázku přišel. Když byl věštbu reklamovat, vědma mu vysvětlila, že si její slova nejspíš špatně vyložil.

Z dobrých zdrojů vím, že samozvané věštkyně během sezení používají mazané taktiky, díky nimž si klienta nejprve nenápadně proklepnou a potom použijí výklad, kterým rozhodně nic nepokazí. Jejich věštba je zkrátka koktejlem slov, z něhož si každý vezme přesně to, co chce slyšet. Taková je realita.

Pokud vědmy pronášejí pouze neškodná univerzální proroctví, dá se jejich činnost mávnutím ruky přejít. Je věcí každého, zda je ochoten tento pochybný byznys sponzorovat. Když však dotyčná osoba svými slovy zapříčiní rozpad rodiny, je na místě se zamyslet, zda tímto chováním nepřekračuje meze slušnosti i zákona.

Jistá čerstvě rozvedená žena propadla pravidelným věšteckým seancím. Na slova své mentorky nedá dopustit a nechává si od ní radit alespoň jednou týdně. Když hledala viníka zodpovědného za svůj špatný psychický stav, vědma jasně ukázala na její matku. Stará paní, jak ji znám, si však tento cejch rozhodně nezaslouží. Nechápe, jak je možné, že ji dcera odvrhla jen na základě nějakého proroctví.

Na věštbách závislá žena si vyměnila telefonní číslo a matce brání i ve styku s malou vnučkou. Jediný, kdo s babičkou cítí, je otec děvčátka. Již dvakrát starou paní navštívil a přivedl s sebou i dítě. Tento stav však rozhodně není trvale udržitelný.

Je opravdu zvláštní, že i v dnešní době je mezi námi tolik lidí ochotných důvěřovat pochybným věšteckým praktikám. Čím to je? Co vede moderního člověka k tomu, aby v krizové situaci svěřil svůj osud do rukou šarlatána, místo aby navštívil vystudovaného psychologa? Jen málokdo je schopen do sebe nahlédnout tak hluboko, aby pravou příčinu své slabosti pro tajemno odhalil.

Můj příběh, bohužel, nemá šťastný konec. Údajná vědma dosáhla svého, neboť našla další oběť, která pravidelně přispívá na její pohodlný život. Co na tom, že babička na Velikonoce neuvidí dceru ani vnouče? Důležité je, že byznys jenom kvete a svět je plný důvěřivých lidí, kterým lesk křišťálové koule připadá magický.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz