Hlavní obsah
Bydlení

Domácí se svým závazkům drze vysmívá. Kdo ochrání oteklé nájemnice?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Foto: Pixabay

Pokud se vosy přemnoží, dovedou rozpoutat pravé peklo. Zvláště, když s námi žijí pod jednou střechou. Tento příběh však není jen o nich, ale především o nemocných mezilidských vztazích.

Článek

Starý nájemní dům na kraji města má pouze tři obyvatelky. Ženy spolu dobře vycházejí a společnými silami udržují skromnou zahrádku s několika květinovými záhony. Je to sice jen malý kousek zeleně, ale dřevěná lavička ve stínu kamenné zdi láká k příjemnému posezení a přilehlé pískoviště nabízí zábavu dvěma milým capartům ze sousedství.

Bývalý vlastník nemovitosti byl mužem pevných zásad a o svůj majetek se celá léta svědomitě staral. Jeho příbuzný však lehce nabyté dědictví chápe pouze jako příjemný zdroj pasivního příjmu. To ženy poznaly již po první vichřici, kdy byly nuceny svépomocí opravit díru ve střeše. „Kvůli několika taškám rozhodně nepřijedu. Požádejte o pomoc nějakého souseda nebo příbuzného,“ pronesl tehdy majitel rozhodně. A bylo vymalováno.

Nájemnice s domácím nebojují. Drobné patálie řeší samy a jediné, co chtějí, je klidné dožití na známém místě. V minulých dnech však byly nuceny udělat výjimku, neboť je na zdraví začaly ohrožovat dotěrné vosy. Jejich hnízda sice nebyla nijak velká ani nedostupná, ale ani jedna z žen se k nim neodvažovala přiblížit.

„Pár vos snad dovede vystříkat každý,“ zasmál se mladý muž do telefonu, když ho pobodané důchodkyně požádaly o rychlý zásah. „Na zahrádku se prakticky nedá vkročit. Nemůžu ani ohnout ruku, jak jsem otekla,“ nevzdávala se jedna z dam. „Tak řekněte synovi, já vám potom ten sprej proplatím,“ ukončil dědic hovor s tím, že právě odjíždí na dovolenou a na takové maličkosti nemá čas.

Foto: Pestrasmes

Vosí bodnutí může způsobit rozsáhlé otoky.

Vosí nálety nakonec vypudily z pískoviště i sousedovy děti. Jejich tatínek byl nakonec tím, kdo převzal závazky majitele domu a hnízda hrdinsky zlikvidoval. Tím se život opět vrátil do starých kolejí.

„Proč jste na toho chlapa nepodaly stížnost?“ zlobila se vnučka jedné z nájemnic, když se zpětně o hmyzí invazi dozvěděla. „A to jsme se s ním snad měly soudit?“ pokrčila rameny babička. „Ty potvory by nás sežraly dřív, než by se nás někdo zastal.“ Mladé ženě se zlostí rozklepala brada a vynutila si číslo na majitele domu. „Tak to já se tě tedy zastanu,“ pronesla nahněvaně.

Někteří starší lidé podobné problémy neumějí sami řešit. Obávají se zbytečných konfliktů, a proto se často nesvěří ani svým blízkým. A to je velká chyba. Oporu rodiny si přeci zaslouží každá maminka nebo tatínek. Zvláště, pokud již mají svůj věk. Zajímejme se proto o jejich životy. Možná právě teď potřebují náš diplomatický přístup a sebevědomý hlas. Takový, jakým se nás kdysi zastali ve škole, když na nás chtěli svalit vinu za rozbité okno v šatně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz