Hlavní obsah
Umění a zábava

Bizarní stará tetování opět budí na plovárnách posměch i rozpaky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Foto: Pexels

Starší generace si jistě pamatují doby, kdy bylo tetování spojováno pouze s protřelými kriminálníky, piráty nebo primitivními pralesními kmeny. Dnes si může slušivou kérku beze studu pořídit každý.

Článek

„Rozmysli se dobře. Ten obrázek se ti teď možná líbí, ale jednou budeš litovat.“ Těmito slovy domlouvala kdysi maminka mému kamarádovi, když jako čerstvě dospělý zatoužil nosit na paži symbol býka. Chlapec se zamyslel a dospěl k rozumnému kompromisu. Nechal si vyhotovit pouze dočasné tetování, které mělo po několika letech postupně vymizet. Tatér však udělal chybu a obrázek je tu s ním již pětadvacet let. „Jediné štěstí je, že jsem si tenkrát mohl dovolit jen tu nejmenší verzi,“ říká muž, který původně snil o maxibýkovi přes celé rameno.

Ačkoli jsou stará nechtěná tetování po většinu roku nenápadně kryta oděvem, během letních dní vyplouvají na světlo jako připomínka dávných špatných rozhodnutí. Koupaliště a pláže jsou tak v těchto dnech doslova přehlídkou prapodivných děl, která snad nikdy neměla vzniknout.

Ležím na dece a přemýšlím, jak se asi dnes cítí starší žena, jejíž hruď zdobí početné hejno poletujících netopýrů. I když připouštím, že se jí temný výjev stále líbí, vzhledem k jejímu již usedlému vzhledu hádám spíše opak. Jiná paní pro změnu vystavuje na zádech obří tarantuli. Had vinoucí se jí kolem nohy jen dotváří bizarní obraz ježibaby, která si přišla do dětského bazénku pro Jeníčka s Mařenkou. Zubaté lebky s hnáty na tělech stárnoucích tatínků a dědečků působí stejně rozpačitě jako pradávné obrázky nahých dívek. Do zvláštní kategorie pak náleží různá nečitelná hesla a neuměle přetetovaná jména starých lásek.

Ze svého okolí vím, že mnozí majitelé tetování by dnes dali spoustu peněz za možnost vrátit čas a nikdy do dotyčného salónu nevstoupit. Jako příklad uvádím svou kolegyni, která si během nešťastného vztahu nechala na rameno zvěčnit umírajícího ptáka v kleci. Dnes vážně uvažuje o jeho odborném odstranění. Dalším kandidátem na laserový zákrok je můj známý, jenž v mladické nerozvážnosti obětoval svá záda morbidním obrázkům se záhrobní tématikou. Po letech svého činu hluboce lituje a vůbec nechápe, jak kdy mohl takovou věc udělat.

„Táta má na ruce býka,“ ukazuje kamarádův malý syn. „Ten už tam dávno neměl být,“ vysvětluje muž a vypráví nám svůj příběh o zpackaném tetování. „Ale mně se líbí. Je hezkej. Jednou budu mít stejnýho,“ říká kluk a detailně si obrázek prohlíží. „Já myslím, že to mohlo být mnohem horší,“ přidávám se na obranu decentního symbolu a barvitě líčím svůj zážitek z koupaliště. „To je všechno pěkný, ale stejně bych už tu chybu nikdy neudělal,“ pokrčí rameny kamarád a hodí maso na rozpálený gril. Docela dobře ho chápu. Také nerada chodím s kůží na trh.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz