Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jak nám dnes kolem hlavy létaly broky a myslivcům to bylo jedno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pestrasmes

Podzim je čas spadaného listí, pooraných polí a papírových draků. V tomto období do každého vstoupí klid. Dokud ho nerozčeří rány z pušek.

Článek

Dědův dům se skromně krčí mezi loukou a polem. Vede k němu prašná cesta a vesnice je blíž než na dohled. K nejbližšímu lesu dojdete za pár minut kolem nepropustných divokých houštin. Zde jsme dnes strávili den.

Včerejšek byl nelítostně deštivý, ale ráno nám přislíbilo slunečné počasí. Syn si připravil helmu a se zápalem nadšeného cyklisty vyvedl na dvůr své nové terénní kolo. „V lese nasbíráme ty listy do školy,“plánoval si. I já jsem se těšila na hezkou vyjížďku.

Ale běda. Dříve, než jsme otevřeli branku, ozvala se série výstřelů z pušek. Je to neuvěřitelné, ale kolem hlavy nám létaly broky. Jeden dokonce ťuknul do synovy helmy. Rychle domů! Vyplašený děda zavolal domů kňučícího psa a pak už jsme jen poslouchali, jak malé kuličky dopadají na betonový plácek. Z okna jsme pozorovali skupinu mužů s puškami, kterak se snaží vypudit z křoví bažanty. Moudře si oblékli bezpečnostní oranžové vesty, aby se navzájem viděli a nepostříleli se. Zaráží mě však, že ani jednoho z nich nenapadlo zamyslet se nad tím, kam až jejich broky mohou doletět. Jestli třeba při své zábavě někoho nevyděsí. Ano, střílení bažantů považuji za zábavu. Nevšimla jsem si, že by byli kdovíjak přemnoženi a ohrožovali svými nájezdy pole a lesy. Ani ty stromky neokusují.

Abych to uvedla na pravou míru, nechci kamenovat všechny myslivce. Chápu smysl odlovu divokých prasat nebo lišek a o nepřítomnosti přirozených predátorů v přírodě vím taky všechno. Ale znám i druhou stránku mince. Mezi muži s puškou je i pár takových, kteří si prostě jen rádi střelí na živý terč.

Pokud mohu svůj dnešní zážitek shrnout, nikomu se nic nestalo. Ale kdybych byla paní světa, zařídila bych, aby součástí mysliveckých zkoušek byly i testy inteligence. Proč by se děti měly bát letícího broku?

Pro nevěřící v komentářích přidávám dovětek. Ano, je to pravda a nevymýšlím si. Broky létaly svrchu dolů a bubnovaly na betonový plácek a auto. Děda dokonce telefonoval jednomu známému myslivci, jestli nemá na někoho tam dole na louce kontakt, aby akci zarazil. Mám v zásobě dost opravdových příběhů a vymýšlet si je nepotřebuji. Znovu opakuji, že tento článek nemá hromadně pošpinit kohokoli, kdo je bez viny.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz