Hlavní obsah
Lidé a společnost

Trest za vraždu novorozence v minulosti? Zahrabání zaživa a probití srdce kůlem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Foto: Pixabay

Historie, kam až paměť sahá, je plná příběhů nešťastných žen, které byly okolnostmi dotlačeny k vraždě vlastního dítěte. Trest byl krutý, vinu za jejich čin však nesla celá tehdejší společnost.

Článek

Děvečka Anna má doposud v tváři dětské rysy. O svých rodičích ví jen to, že byli chudí a zemřeli na následky nemoci, která před lety připravila o život mnoho lidí. Od té doby žije na statku. Má jen jedny staré šaty, misku a lžíci. Spává ve stáji s dobytkem a za těžkou práci dostává jen trochu jídla nezbytného pro přežití. Nikdy nebyla dál, než v kostele.

Starého sedláka zlákaly dívčiny půvaby a již nějakou dobu ji pravidelně znásilňuje. „Však ti to neublíží,“ funí jí do tváře. Anna ví, že nemá na výběr, a proto zvrácené choutky svého pána trpí. Když zjistí, že čeká dítě, lekne se. Kořenářka je na podobné případy zvyklá a dá Aničce několik dobrých rad, jak se nechtěného plodu zbavit. Přidá i váček bylin.

Děvečka dělá vše, co jí stará žena poradila. Zvedá těžká břemena, skáče z výšky a sedává ve škopku s vodou tak horkou, div se neuvaří. Její snaha je však marná. Anna ví, že s nemanželským dítětem ji sedlák vyžene a ona jiné živobytí nenajde. Začne proto svůj stav skrývat a dělá to tak šikovně, že až do porodu nikdo nic nepozná.

Děťátko se narodí ve stodole uprostřed té největší zimy. Je malé a slabé. Všude, kam oko dohlédne, jsou závěje a z lesa se ozývá vlčí vytí. Anna si znovu uvědomí, že s novorozenětem ji nikdo pod svou střechu nepřijme a lednový mráz je brzy oba zahubí. Nechává proto dítě umrznout a pak ho tajně zahrabe do hnoje.

Ženy v domě jsou všímavé a neujde jim, že se postava mladé děvečky ze dne na den změnila. „Určitě porodila a to maličké zabila,“ špitají si. Své podezření si nenechají pro sebe a nešťastná Anna je ještě toho dne odvezena do města k výslechu. Tuší, že je s ní konec. Ačkoli se zprvu snaží svou vinu popírat, v rukou zručného kata se nakonec ke všemu dozná. Od té chvíle je její osud zpečetěn.

Anna je odsouzena k smrti. Stejně jako ostatní ženy, které zabily své dítě, bude zaživa zahrabána a její srdce probijí kůlem. Takový je zvyk. Cestou na popraviště zvrhlý dav děvečku poplive a zasype nadávkami toho nejhrubšího zrna. Uleví si tím od vlastní bolesti a každodenního trápení.

Po skončení exekuce se lidé s dobrým pocitem rozejdou do svých domovů. Je mezi nimi i mladičká služebná Magdalena, která na odsouzenkyni křičela snad ze všech nejvíc. Ještě neví, že ji v podkrovní komůrce brzy navštíví pánův syn a ona otěhotní stejně, jako nešťastná Anna.

I v současnosti se ženy mohou ocitnout v bodě, kdy nevědí, jak se svým nechtěným těhotenstvím naložit. Je však jiná doba. Proto mě vždy zasáhne, když se dozvím o zmařeném životě děťátka, které bylo na obtíž ještě dříve, než se narodilo. Snad jednou lidé zmoudří natolik, že podobně smutné příběhy budou opravdu jen součástí historie.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz