Hlavní obsah
Seberozvoj

Pět běžných pastí přetížení: Jak je překonat?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wizard Michal by OpenAI DALL-E

Rozpoznejte a překonejte pět běžných chyb, kterých se dopouštíme při přetížení. Vyzkoušejte tato praktická řešení pro efektivní zvládání stresu a zvýšení své produktivity.

Článek

Přetížení a stres jsou běžnou součástí moderního života. Svádějí nás často k tomu, že i když řešení známe sabotujeme díky nim sami sebe. Existují však způsoby, jak se s nimi vyrovnat. Podívejme se na ně:

Přemýšlíte o tom, že nemáte čas na akce, které vám pomohou:

  • Často máme nápady, které by nám mohly pomoci, ale odmítáme je kvůli pocitu, že na ně není čas. Místo čekání na „ideální okamžik“ začněte jednat hned. I malý krok, jako je výběr kouče či terapeuta nebo plánování relaxačního večera s přáteli, může mít okamžitý pozitivní dopad. Nečekejte na dokonalé podmínky; udělejte to, co můžete právě teď. Často opakovaná mantra „měl/a bych“ je naprd. Jen prodlužuje vaši cestu k tomu, co stejně přijde. K rozhodnutí.

Nevyužíváte své podvědomí:

  • Používání podvědomí může být účinným způsobem, jak řešit problémy bez vyčerpávajícího soustředění. Činnosti jako nahodilé procházky, jízda autem nebo relaxace při meditaci na slunci umožňují vaší myšlení uniknout a přirozeně řešit problémy. Dovolte si čas pro tyto „zbytečné“ činnosti, aby vaše podvědomí mohlo pracovat za vás. Mě osobně pomáhá sprchování. Voda člověka příjemně obklopí a sevře ho do mazlivé náruče, kde může existovat vedle sebe jak pocit přetížení, tak volné bloudění vaší mysli za hledáním řešení. Stačí se jen zaposlouchat do zvuků padajících kapek.

Pocit přetížení vnímáte jako slabost:

  • Přetížení je normální reakce na náročné úkoly nebo situace. Místo sebekritiky a přijměte přetížení jako součást procesu a zaměřte se na soucitný přístup k řešení úkolů. Zpomalte, zastavte se. Drsná a obviňující sebekritika vás může přivést pouze k prokrastinaci, zatímco soucitné přijetí situace vám umožní efektivněji jednat. To, že to na člověka jednou za čas spadne není vaše slabost, to se prostě stává.

Přikláníte se ke svým dominantním postupům a emoční obraně:

  • V stresu se často uchylujeme k našim obvyklým způsobům řešení problémů, což může být kontraproduktivní. Rozpoznání a přizpůsobení vašich přístupů aktuálním potřebám může zvýšit vaši flexibilitu a efektivitu. Přehodnoťte, zda je váš obvyklý způsob řešení problémů skutečně nejlepším přístupem pro danou situaci. Zkuste cokoliv jiného, co naruší zavedené vzorce chování. Pomůže vám zkusit vše zjednodušit.

Stahujete se od svých zdrojů:

  • V přetížení se často omezujeme ve vztazích, což nás může ochudit o důležité zdroje emocionální podpory. Identifikujte činnosti, které vás spojují s lidmi kolem vás, i když máte omezenou energii. Například relaxační čas strávený společně s rodinou může posílit vaše vztahy a nabídnout vám potřebnou podporu. Prostě obejměte třeba své dítě ne tak krátce jako vždycky, když myslíte na cokoliv jiného než na něj a užijte si tu chvíli. Jděte si s dcerou něco hezkého nakreslit. Nebo začněte s dětmi či partnerem pravidelně v neděli ráno péct rohlíky k snídani jako váš rituál.

Pamatujte, že přetížení není důvodem k sebekritice, až sebemrskačství, ale příležitostí k zamyšlení a zlepšení. Uděláním malých, ale významných kroků k překonání těchto chyb můžete zlepšit svůj celkový přístup k řešení stresu a přetížení. Tak šup šup 🙂.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz