Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Pokud se rozvedu, pak vyhlásím osobní bankrot

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pete

https://www.pexels.com/cs-cz/foto/ruce-lide-kancelar-vztah-4098230/

S prohlubováním ekonomické krize roste počet párů, kteří se nemůžou spolu rozejít, finančně by je to zruinovalo.

Článek

Svatba je vždycky radostná událost, lidé jsou plni očekávání, nadějí, plánů, iluzí, mají hlavu v oblacích. Toto období se často během několika let přežene do běžného stereotypu, kdy se nejdříve buduje rodinné zázemí, pak většinou přijdou děti a s tím spojené radosti i starosti.

Velký problém u partnerů nastane, jakmile děti odrostou a odejdou z rodinného hnízda. Ten několikaletý kolotoč se zastaví a partneři by se měli začít věnovat sami sobě. Nezřídka to právě v tomhle okamžiku začne „drhnout“. Přijde se na to, že spolu nedokáží z mnoha důvodů žít. A co potom?

Lidé jsou různí - někdo si řekne, že už to „doklepe“, jiný si řekne, že nechce v tomto svazku více pokračovat. A přijdou na řadu finance. V manželství se vše dělí na půl, tedy i veškerý majetek a eventuálně i dluhy. Jenže je v této době člověk s průměrným příjmem schopen vše sám „utáhnout“? Jak zaplatí za nájem či hypotéku, kde vezme na energie, potraviny, oblečení, benzín a další věci?

Pak je několik možností. Nejjednodušší je s dosavadním partnerem zůstat i za cenu, všech jeho neduhů, ale je to „sázka na jistotu“, že se bude pokračovat v zavedeném placení poplatků a člověk bude mít klidné spaní. Další možností je extrémně se zadlužit a toho druhého vyplatit, tam pak ale je problém, kdo vám půjčí, za kolik vám kdo půjčí a jak jste schopni splácet, což je pro mnohé z nás nereálné. Poslední možností je vyřadit se na okraj společnosti, de facto se stanete během chvíle bezdomovcem a i tak není vyloučeno, že nemůžete mít dluhy.

Z těchto důvodů mnoho lidí vytrvá ve stávajícím vztahu, kde ale musí znovu hledat k tomu druhému cestu, což se ne vždy musí zadařit a partneři přestanou žít spolu, ale žijí vedle sebe a tím se může dál vztahová krize prohlubovat. Určitým řešením je, nastavit taková pravidla, která budou oběma vyhovovat, je otázka, jak moc se pravidla v budoucnosti budou dodržovat.

Každý člověk by měl proto dobře zvažovat, s kým chce vstoupit do manželského svazku a zda je připraven na to s druhou polovičkou prožít zbytek života. Pokud si již od začátku není jist, později nejspíše spláče „nad výdělkem“, ale cesty zpět už nebude.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz