Hlavní obsah
Názory a úvahy

Babiš se rozvádí. No a?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: U.S. Department of State from United States, volné dílo, https://commons.wikimedia.org

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo s Babišem a jeho manželkou Monikou 12. srpna 2020.

Bulvár má žně a kde jaký autor v článcích spřádá příběhy o důvodech rozchodu (rozvodu). Stejně jako diskutéři pod těmito články. Ve skutečnosti je rozvod v ČR ale celkem běžnou záležitostí.

Článek

Počet rozvodů dlouhodobě osciluje kolem 45 - 50 %. Ovšem tím, jak dlouhodobě klesá počet nových sňatků, klesá i počet rozvodů. Rozvody jsou proto menším problémem. Mnohem závažnější je, proč lidé (hlavně mladí) nevstupují do nových svazků? Že by ve společnosti vzrůstalo sobectví? Nesoudný rodičovský blahobyt rozmazlující potomky? Malá zodpovědnost? Nebo snad Fialova či Babišova drahota či bída?

Foto: Český statistický úřad, volné dílo, https://www.czso.cz/csu/stoletistatistiky/snatky-a-rozvody

Rozvody a sňatky. Zdroj: ČSÚ

Partneři „Monike a Motýle“ v tomto směru alespoň vytvořili na nějakou dobu manželský pár. Že byl možná účelový? No, když si o 20 let mladší žena (* 14. června 1974) bere staršího pána (* 2. září 1954), nebývá to jenom z lásky. A ta dokonce někdy zcela chybí. Takže se dalo dříve nebo později čekat, že k tomu může dojít. V minulosti takové sňatky dokonce sloužily jenom ke spojování majetků (což v případě Andreje a Moniky samozřejmě neplatí).

Sledovačky

Babišovi jsou médii, diskutéry, aktivisty atd. hodně sledovaní. A podle nich zase Babiš sleduje určitě je. Tak se tu vzájemně hlídáme a sledujeme, protože v Čechách jde o národní povahu. Špehovat, drbat, žvanit a donášet. To říkali už nacisti, že bez našich udavačů by nikdy tolik lidí neodhalili.

Přitom kdo má takové informace, aby se v rozchodu dovedl dobře orientovat? Oba řeknou stejně jen to, co jim bude vyhovovat. I proto mi jejich rozchod/rozvod nepřijde zajímavý. Neznamená nic víc, než se dalo očekávat.

Foto: Andrea Hanks, oficiální fotografie Bílého domu, Washington, DC; Volné dílo; https://commons.wikimedia.org

První dáma USA Melania Trumpová a manželka premiéra ČR v Bílém domě 7. března 2019.

Hodně lidí ale hází kamenem a „znalecky“ se pitvá v manželství a důvodech rozpadu:

Už poznala, co je zač. Že jí to ale trvalo. Má už nahrabáno, tak staříka nepotřebuje. Doufám, že na něj u rozvodu vytáhne složku. Je v tom stejně nějaký podraz.
Hlasy lidu

Tak nějak se to hemží hláškami v diskusích pod články od jistě ctihodných a přemýšlivých lidí, kteří jsou bez viny. Ač tyhle hlášky znějí místy komicky, pitvat se v soukromých věcech je vždycky ošidné, může být dvousečné a musíte na to mít žaludek. Jak vidno, nejen novináři ho mají. Jsou to ale takové pozůstatky ochoty ke zlu, k davovému lynči, pokud se autorka raduje z toho, že se jinému (byť jej nemá ráda) rozpadá manželství. Zvlášť, když o skutečném důvodu skoro nikdo vůbec nic neví.

Nenávist v článku

Z článku „Osudová lež Adreje Babiše a využitá manželka“ však přímo sálá radost z rozpadu manželství, neprofesionální výlev až nenávist k Babišovi a svým způsobem i pohrdání jeho manželkou. Jak je to možné? Skoro až dětinskou radost z údajně osudového nachytání Babiše v něm totiž projevuje „anonymní“ autorka pod pseudonymem „knihoMolka“. Že by taky agentka?

Jejím zdrojem informací už jsou i cvrlikající vrabci na střeše. A tak všechno zná, všechno ví. Jsou to však sporná tvrzení, když píše o vymyšleném „fejku“, kompru, množství snímků atd. Jistě „Jeho ňuňu snímky s pejsky, dětmi …“ byl nejspíše jen marketing. Ale někdo prostě dělá snímky, nosí po kapsách jezulátko, jiný si zase jako zapomene vzít helmu pro jízdu na motorce a focení manželky nepřehání, protože ta anglicky umí stejně mizerně jako pí Schillerová. Nejhorší jsou ale ti, kteří jako zapomenou na milion v pochybné kampeličce. Dělat si iluzi o svatých v nejvyšších patrech politiky je nebezpečně naivní.

Foto: Shealah Craighead, oficiální fotografie Bílého domu, Washington, DC, volné dílo, https://commons.wikimedia.org

Setkání premiéra ČR A. Babiše a amerického prezidenta Donalda J. Trumpa v Bílém domě ve Washingtonu 7. března 2019.

„knihoMolka“, hnána pavlačovou novinařinou, dále stupňovitě píše o Babišově „protřelém lhaní“ před prezidentskou volbou, aby pak nelogicky skočila o sedm let zpět a napsala, že „vrcholem byla „on-line“ svatba v předvečer parlamentních voleb“. A tím to nekončí. V dalším odstavci se zase skokem přenese k „nejvrcholnějšímu okamžiku jejich partnerství“, když paní Monika po prezidentských volbách muže usměrnila. Nějak moc vrcholů na tak krátký článek.

Skutečným vrcholem článku „knihoMolky“ je však tvrzení, že „Po desítkách let vztahu „na divoko“ se rozhodl Babiš zpečetit svazek s matkou svých dětí …“. Emoce by neměly otupovat (ani ostřit) pero novinářky. Andrej a Monika se spolu začali partnersky seznamovat v druhé polovině 90. let. Děti se narodily až s nástupem nového tisíciletí. Manželství bylo uzavřeno v roce 2017. Psát tendenčně o desítkách let vztahu „na divoko“ je vrcholně neprofesionální. Navíc v dnešní době všeobecné neochoty vstupovat do svazku manželského. Byť i jen z pragmatického důvodu. Člověk si tak může pomyslet něco o zapšklosti autorky. Přesně takhle se ale novinařina nemá dělat.

Důchody

K otření se o důchody jen malá poznámka. Přes 30 let je žádná vláda vůbec nebo efektivně neřešila. Ač každá věděla, že to bude problém. Objevil se jen jeden nepovedený pokus M. Kalouska. Odpovědnost za žádnou či zjevně nekvalitní práci politiků - nulová. Udělat tohle zaměstnanec nebo živnostník, skončí před soudem. Co ale dnes dělá vláda s důchody, zavání chaosem. Ovšem prodávaným jako geniální řešení. Místo očekávaných investic, razantního snižování výdajů státu atd. je třeba očekávat, že důchody nebudou. Proč? Protože skoro nikdo se důchodového věku nedožije.

Má smysl sledovat rozchod?

Podle mne nemá. Možná je za rozvodem nějaký majetkový plán, který dnes stejně nikdo nedohlédne. Možná obyčejná nevěra (divil bych se, kdyby u nás nešlo o jev drtivě většinový). Možná spousta jiných důvodů. Každopádně věnovat čas rozchodu páru předsedy ANO s manželkou připomíná sledování bulvárního plácání influencerky A. Hanychové. Ta zase ze svého soukromí prozradí i to, co se nestalo. Hlavně, když jí z toho nemálo kape.

Pokud jde ale o soukromí, novináři kolikrát neznají míru. Ubližují tím členům rodiny, kteří za hlavního aktéra či aktéry nemohou.

Další zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz