Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Když vás medvěd napadne, ale nezabije

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Stan Madoré/Pixabay

I takto si vás může medvěd prohlížet.

O útocích medvědů na Slovensku přicházejí stále nové zprávy, někdy ale obsahují i polopravdy. Jako v případě nedělního napadení dvou turistů. Co je ale aktuální, zákon na odstřel medvědů je na světě.

Článek

O napadení turistů, kteří si z nedělního (14. dubna 2024) setkání s medvědem odnesli poranění končetin a obličeje informoval například tento článek:

Nově je k dispozici podrobnější popis střetnutí, přímo od jednoho ze zraněných. Dopadl lépe a z nemocnice bude tento týden propuštěn. Druhý je však na tom hůře a v nemocnici zůstane mnohem déle.

Místo střetu - Želobudzská Skalka (1 115,8 m n. m.)

Jde o oblast, ze které informace o střetnutí lidí s medvědy přicházejí často (Kyslinky, Hrochoť, Detva …).

Trasa výletu turistů

Vypadala přibližně takto:

  1. Detva
  2. Kalamárka
  3. Boriakova skála
  4. Drábovka
  5. Příslopy
  6. Želobudzská Skalka

Pokud si mapu zvětšíte, zjistíte, že se turisté pohybovali buď po turistických nebo lesních cestách.

Neprocházeli žádnými houštinami a od cest vzdálenými místy. V CHKO Poľana navíc platí jen druhý stupeň ochrany (s výjimkou rezervací, přes které ale nešli), což jim umožnovalo volný pohyb.

Když vyšli na Želobudzskou Skalku, kolem byl jen přehledný les a žádná houština. Přesto se asi 200 kilový medvěd vydrápal strmým srázem ve skalách a napadl oba turisty. Zda měl z druhé strany kopce brloh, a proto návštěvníky neslyšel (a neviděl), zatím nikdo neví.

První uvedení na pravou míru:

Není pravdou, že se turisté pohybovali mimo cesty, v houštinách apod.

Jeden z dvojice, Tomáš, je vedoucím turistického klubu a medvěda potkal již sedmkrát. I s mladými. Nikdy ale na něho medvěd nezaútočil. Oba turisté šli zkušebně trasou, které měla být následně trasou pro členy turistického klubu…

Útok první

Tomáš stál právě pod stromem, na který se dalo vylézt. Snažil se rukama vytáhnout na větev, medvěd ho ale kousl do lýtka a nechtěl ho pustit. „Jak jsem ale křičel na kamaráda, medvěd ode mě odešel a vrhl se na něj. Zřejmě seděl a medvěd ho pokousal do obličejové části těsně nad okem.“ Následně se šelma zdánlivě uklidnila a vrátil pod skálu.

Útok druhý

Po zavolání turistů o pomoc na číslo 112 se však medvěd náhle rozhodl na „vetřelce“ znovu zaútočit. „Naštěstí jsem měl na zádech větší batoh. Přitáhl jsem si ho, skrčil se a batoh si vytáhl k hlavě, abych měl chráněný krk a držel si ho oběma rukama. Tehdy mě pokousal do obou ramen. Když jsem se přestal hýbat, odešel opět ke kamarádovi,“ vypověděl Tomáš.

Když se oba vzpamatovali z velkého šoku, medvěd už u nich nebyl.

Záchrana

Krvácející parťáci se vraceli po cestě zpět a po necelém půl kilometru došli k nízkému (asi 1,5 metru vysokému) mysliveckému posedu. Na něm se vyděšení a ve strachu, aby se medvěd znovu neukázal, nouzově ukryli. Z kalhot si vyrobili provizorní zdrhovadla a obvázali si rány. Do příletu vrtulníku (cca 20 minut) se snažili neusnout, neomdlít a na radu operátorky záchranné služby si tlačili na rány. Tomášův kamarád ale v této době už jen ležel.

Kvůli nemožnosti přistání vrtulníku k nim byl spuštěn lékař a oba byli vytaženi navijákem s postrojem a sítí, ve které vážněji poraněného kamaráda Tomáše dočasně umístili „jen“ na lyžiny. Po krátkém ošetření na vhodném místě pro mezipřistání skončili oba zranění ve Fakultní nemocnici v Banské Bystrici. A Tomášův kolega byl okamžitě odvezen na operační sál.

Raději nedomýšlet, jak by napadení skončilo, kdyby vrtulník nemohl vzlétnout…

Sociální sítě

Na sociální síti Facebook se ihned začaly objevovat zaručené zprávy, že v okolí Skalky jsou myslivecké návnady. Jenže.

Oba napadení po celou dobu (nejen) na Skalce a kolem posedu žádné návnady neviděli.

Vyhrocená situace s medvědy už došla tak daleko, že občanské sdružení „Vlci“ podalo trestní oznámení. Nezveřejnili jej celé, ale dá se z části textu usuzovat, že cílem jsou zahrádkáři a budou možná i myslivci a chovatelé. Za volně přístupný biologický odpad, kladení návnad, špatnou ochranu domácí zvěře atd.

Lidé se chovat vždy ukázněně neumí, ale místo osvěty a jednání trestní oznámení? Zcela se vytrácí fakt, že hustota medvědů na Slovensku je násobně vyšší než v jiných státech.

Druhé uvedení na pravou míru:

Není pravdou, že pomalu za každým útokem medvěda je myslivecká návnada.

Tomáše více ochránilo to, že nedávno měli v práci školení „Zásahového týmu pro medvěda hnědého“, a proto si pomohl batohem, skrčením a medvědovi se jej v této poloze nepodařilo převrátit. A když se nehýbal, medvěd odešel.

Co dělat v případě výskytu medvěda hnědého

Zde si můžete pročíst stránku „Zásahového tímu pre medveďa hnedého“, může vám to třeba zachránit život.

Novely zákonů povolující odstřel medvědů jsou na světě

Významným zvýšením bezpečnosti a pomoci občanům jsou novely zákonů:

  • Zákon o ochraně přírody a
  • Zákon o civilní ochraně,

které míří ke schválení do parlamentu ve zkráceném řízení. Dohodli se na nich poslanci vládní koalice a KDH. Schválení je jisté, protože k jejich přijetí není potřeba ústavní většina, jako tomu bylo u vládního (ústavního) návrhu a očekává se proto již 18. dubna 2024.

Ve skutečnosti jde víceméně o novely opozičních poslanců z KDH, ale vládní koalice už předem avizovala, že pokud bude návrh KDH směřovat k rychlejšímu řešení a stejnému cíli, jako byl vládní návrh, přijmou i takový způsob řešení. Povolení k odstřelu budou nově vydávat místní (obecní) úřady ve spolupráci s krizovými štáby a určí i oblast odstřelu. Proces získání povolení tak bude velmi akční.

Odstřel medvěda bude tímto postupem možné provést bez zdlouhavého správního řízení. Ale podmínkou je, že bude vyhlášena mimořádná situace. Během této doby nebude také povoleno klást myslivecké návnady.

  • (délka reportáže 2:18)

Určitě přijdou námitky, že odstřel přemnožených šelem bude příliš snadný (ale o to v situaci, kdy medvědi již ohrožují občany uvnitř obcí, přece šlo) a jejich zařazení mezi katastrofy a vážná ohrožení (povodeň, terorismus, zemětřesení atd.) je přehnané. Kdo ale situaci sleduje, tak ví, že Slovensko nemohlo postupovat standardní cestou. Dostalo by se s vysokou pravděpodobností do konfliktu s předpisy EU. A s narůstajícím počtem útoků medvědů by bylo jen otázkou času, kdo bude další obětí.

Prevence

Situace nemusela dojít tak daleko, pokud by se v minulosti podařilo zabránit nejen přemnožení medvědů, ale také jejich přivyknutí lidem či ztrátě plachosti, využívání jejich změn prostředí (cesty, návnady, odpadkové kontejnery) atd. Dočasně možná bude někde situace připomínat divoký západ, ale věřit, že se medvědi sami stáhnou hluboko do lesů, nebudou se množit, na nikoho útočit, lidé zabezpečí kontejnery a na turistickém ruchu se letošní události nijak nepodepíší, může jen nenapravitelný snílek. Nakonec by docházelo k trávení medvědů, jako je tomu v Rumunsku.

Anketa

Vítáte změny nových zákonů umožňujících snadnější odstřel medvědů na Slovensku?
Ano.
71,4 %
Ne.
14,3 %
Nevím.
0 %
Je mi to jedno.
14,3 %
Celkem hlasovalo 7 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz