Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Na Slovensko jedině s medvědobijkou Old Shatterhanda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: 63061, volné dílo, Pixabay

Známé místo z filmových Mayových románů o Vinnetouovi a Old Shatterhandovi v Chorvatsku.

Na Slovensku dál medvědi útočí. Jít do přírody beze zbraně je vysloveně hazardem. Medvědi jsou všude kolem lidských obydlí. Ale podle milovníků medvědů se jejich populace za roky nezvýšila. Ne, ne, ne…

Článek

Tento týden by mělo být jasné, jakým způsobem bude Slovensko regulovat přemnožené medvědy. Co ale je jasné, že ke střetům s lidmi dál dochází.

Další obce varují

Šelmy se pohybují například u obcí Veľký Folkmar v okrese Gelnica a Horná Mičiná v okrese Banská Bystrica. Zástupci obcí varují: „Během pobytu v přírodě je dobré dbát zvýšené opatrnosti, vyhýbat se nepřehledným hustým lokalitám, chovat se tak, aby o nás zvěř věděla a nedošlo tak k oboustrannému překvapení,“ uvedli zástupci obce Veľký Folkmar.

Foto: Petr Duchek, screen z Facebooku obce

Screen facebooku obce.

Pod videem se občané dohadují, zda v okolí nebyla nějaká návnada.

Ať byla či nebyla, v současnosti je velkým rizikem chodit na Slovensku do volné přírody s medvědy. Ovšem vysloveně hazardem je pohybovat se mimo přehledné cesty.

Další napadení

Dva turisté (oba muži ve věku 39 a 49 let) se střetli 14. dubna 2024 s medvědem v lokalitě Želobudská skalka na Poľaně, okres Detva, mimo hlavní turistickou stezku. Pravděpodobně směřovali na vyhlídku. Z útoku si odnesli poranění obličeje, hlavy, krku, dolních a horních končetin. Vrtulníkem byli transportováni (jeden s vážným poraněním) do Rooseveltovy nemocnice v Banské Bystrici na chirurgii k provedení lékařských zákroků.

V reportáži (délka 1:19) hovoří:

  • mluvčí Vrtulníkové záchranné zdravotní služby Air Transport Europe
  • mluvčí operačního střediska Záchranné zdravotní služby SR
  • mluvčí Státní ochrany přírody SR

Oba napadení mohou mluvit o štěstí, že přežili. Nacházeli se v místě, kde medvědy lze očekávat.

Další podrobnosti v reportáži (délka 1:18):

Otázkou ale je, proč jezdit za přírodou na Slovensko, když ke střetům s medvědy dochází nejen v jejich prostředí, ale i kolem a uvnitř obcí. Z mnoha mých předešlých článků je patrné, že medvědi před lidmi ztratili plachost a přestávají i reagovat ústupem při hluku, tleskání apod.

Kdo zbaví Slovensko přemnožených medvědů?

Jak útoky přibývají, je jen otázkou času, kdy dojde k nejhorší tragédii. Stále více se také zdá být jisté, že populace medvědů není roky téměř konstantní, jak tvrdí ochránci přírody a milovníci medvědů, ale výrazně se zvětšila. Při posledním „vědeckém“ sčítání pravděpodobně musela někde nastat chyba. Možná v malém sběru vzorků… Viz článek:

Medvědobijka

Možná bude muset přijít Slovensku na pomoc nějaký zálesák s medvědobijkou Old Shatterhanda. Na jeho přesnou mušku můžete zavzpomínat při následující hudební vzpomínce.

Zdroje:

Další mé články k problematice medvědů:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz