Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Slovensko se blíží k regulaci medvědů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Janko Ferlic, Public domain, Pixabay.com

Dokud je medvěd mládě, je roztomilý. Potkat jej ale s jeho matkou může být fatální.

Co bude s medvědy dál? Vylézají po mírné zimně z brlohů a pečující samice jsou více ochranářské a agresivní. A zatímco Slováci očekávají legislativní řešení, došlo k dalším útokům na člověka.

Článek

Málem se stala tragédie

V lesích nad Kyslinkami na Poľaně se na konci minulého týdne nejspíše vzájemně překvapili medvědice s mláďaty a dva zaměstnanci Státní ochrany přírody SR, proti kterým se rozběhla. Jeden ze strážců vystřelil, ale doposud za nejasných okolností (asi odražený) náboj zasáhl nohu druhého strážce.

Lidé zde do lesů již většinou vůbec nechodí, ani na houby. Medvědi jsou přemnožení a s mláďaty se stahují k lidem.

  • (délka videa 1:43)

K přímému napadení ochránců po střelbě dle dostupných informací nedošlo. Podrobnosti šetří policie.

Napadený lesník přežil

Mnohem hůře dopadl lesník u Matiašovic, na kterého před pár dny dvakrát po sobě během chvíle zaútočil stejný medvěd. Má zlomená žebra, poraněný hrudník a páteř. Medvěd po něm doslova skákal, když jej předtím povalil na zem. Překvapující na tomto hrozivém útoku bylo, že lesník o sobě dával marně předem vědět tleskáním a pískáním. Zachránily jej až varovné výstřely.

Nejsem první ani poslední, kdo něco takového zažil, ale nepřeji to nikomu.
napadený lesník Martin Jambrich

S medvědy se pan Jambrich kontaktně (na dohled) setká až 40krát ročně. Podobně překvapivý útok ale ještě nezažil. „Medvěd je jako člověk. Každý je jiný, takže nelze odhadnout, jestli na vás zaútočí, či ne,“ okomentoval střet s medvědem.

  • (délka videa 1:57)

Medvědi jsou nepochybně přemnožení. Přes varování ale roste i počet lidí, kteří chodí mimo turistické cesty.

Společné řešení

Koncem března slovenská vláda schválila návrh ústavního zákona, který by umožňoval odstřel medvědů do 500 metrů od obcí. Schválení ale vyvolalo obavu, zda takový zákon nepovede ke konfliktu s EU a živelnému střílení. Krom toho včlenit do ústavy problematiku medvědů je takové spíše silácké, ale nekoncepční.

Opoziční KDH proto navrhla problém s medvědy řešit novelou zákona o civilní ochraně (a zákona o ochraně přírody). Ministr životního prostředí Tomáš Taraba (za SNS) návrh vidí též jako možnost řešení a slovenská vláda bude nyní pár dní expertně jednat o podrobnostech s KDH. Pokud tento návrh bude směřovat ke stejnému cíli a má šanci na získání většiny v Národní radě SR, lze očekávat, že neudržitelná situace s medvědy na Slovensku bude řešena tímto či podobným způsobem.

Jen v krátkosti, o co jde: Proces udělení výjimky na odstřel medvěda by v případě vyhlášení mimořádné situace z důvodu ohrožení života a zdraví vynechal správní řád a reagoval ihned na nebezpečnou situaci.

  • (délka videa 1:52)

Po pondělním jednání skutečně došlo k posunutí mimořádné schůze ke schválení ústavního zákona. Vláda po prvním jednání s KDH směřuje konstruktivně k dohodě s částí opozice k efektivnímu řešení odstřelu přemnožených medvědů.

  • (délka videa 0:43)

Pokud z jednání vzejde společné znění návrhu zákona a dojde jeho schválením k řešení neudržitelné situace s medvědy na Slovensku, půjde o ukázkovou spolupráci mezi opozicí a koalicí.

Kolik medvědů je na Slovensku?

Empiricky je zjevné, že medvědi jsou přemnožení. Jen o Velikonocích řešil zásahový tým 40 hlášení. Stoupá počet napadení, škod, medvědi se pohybují nejen v těsném okolí měst a obcí, ale i v jejich intravilánu. Změnili své chování a ztratili plachost.

Nejen proto lze vyslovit pochybnost, že by jich bylo jen něco přes tisíc kusů, jak uvádí Státní ochrana přírody SR. Znamenalo by to, že populace medvědů je už několik let početně neměnná. Poslední počítání vychází ze sběru bobků a chlupů srsti a porovnání DNA.

Alespoň některé námitky k poslednímu počítání populace medvědů lze shrnout takto:

  1. Není ve světě neobvyklé, že ochránci přírody a šelem rádi podhodnocují jejich počty.
  2. Výrazně roste rozloha území, kde se medvědi vyskytují. V roce 2000 šlo o 11 500 km2, oproti 16 300 km2 v roce 2022.
  3. V populaci je více samic (60:40), což urychluje růst populace.
  4. Sesbíráno bylo něco přes 2 tisíce vzorků. Zkušenost ale praví, že čím více sesbíráte vzorků, tím více najdete medvědů. To platí až do určitého počtu vzorků, od kterého počet medvědů už neporoste.
  5. Pokud je sběr vzorků prováděn i v době ukládání či přímo v době zimního spánku, jsou už na vstupu podhodnocená data.
  6. Důležitý je i plnohodnotný sběr vzorků po celé ploše výskytu medvědů.
  7. Otázkou i je, zda lze z DNA srsti a bobků důsledně odlišit sourozence.

Zdroje videí

zpravodajství TV Markíza, JOJ a ta3.

Archív článků o medvědech na Slovensku

Anketa

Počty medvědů hnědých na Slovensku uvádějí ochránci, myslivci, politici, starousedlíci, lesní pracovníci, zoologové atd. jinak v rozpětí 1 - 8 tisíc. Kolik je podle vás na Slovensku medvědů?
1 - 1000
1 %
1001 - 2000
17,7 %
2001 - 3000
9,4 %
3001 - 4000
3,1 %
4001 - 5000
7,3 %
5001 - 6000
3,1 %
6001 - 7000
38,5 %
7001 - 8000
19,9 %
Celkem hlasovalo 96 čtenářů.

Místa útoků

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz