Hlavní obsah
Aktuální dění

Slovensko - máme se bát medvědů? Ano

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: István Kopeczny, Pixabay.com

Absurdní situace na Slovensku došla do stavu, na který máme české přísloví: „Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne.“

Článek

Skoro jako vždy, lidé reagují, až když se něco stane. Viz články:

Útoky medvědů na obyvatele už i ve městě se daly očekávat. Na vině ale není medvěd, nýbrž jednoznačně člověk. Nejdříve medvědy téměř vyhubil. Pak do horských oblastí a úpatí hor napěchoval obytné domy, turistická a lyžařská střediska. A nakonec si řekl, že medvědy do hor nejen vrátí, ale nebude jejich počet ani příliš kontrolovat a regulovat. Výsledek?

Přemnožení medvědů a velmi rozdílně odhadovaný počet kusů mezi jedním až osmi tisíci, kdy odborníci se nedokáží shodnout.

Krom toho obyvatelům pořádně nikdo nic neřekl, nepřipravil je, nezabezpečil, nevyškolil, jak koexistovat s narůstajícím počtem medvědů.

Jen na těchto dvou věcech je vidět, že se situace zodpovědným orgánům na Slovensku vymkla z rukou. Vždyť ony ani neví, kolik jim po Slovensku běhá chlupatých šelem…

Manévry v okolí Liptovského Mikuláše

A tak policie, hasiči, zásahový tým a ochranářské složky vyvěšují kolem města varovné cedule:

CESTA DOČASNE UZAVRETÁ Z DÔVODU LOVU MEDVEĎA, VYSOKÉ RIZIKO OHROZENIA ŽIVOTA

Nahánějí jednoho medvěda, který nejspíše nechtíc či ze zvědavosti vběhl do města. Dost možná byl předtím vytlačen z přirozeného prostředí z teritoriálních důvodů či nedostatku potravy. Ovšem představa, že při svém další běhu po chodníku narazí třeba na děti z mateřské školky na vycházce, vyvolává otázku, jak dlouho ještě bude trvat, než přímý střet s predátorem skončí (další) smrtí člověka.

Krátká reportáž s obětí útoku medvěda a noční záběry jeho výskytu z dronu (18:40 - 21:50) / Zdroj : zprávy TV ta3

Medvěd má brloh u lidí

Zde vidíte, jak blízko lidem se medvěd potuluje. Termovizí byl zachycen na stráni přibližně v místě, kde je „nábytek na míru“. Jedním slovem, paráda… / Zdroj: Google map

Bude stát raději platit odškodné, než aby řešil přemnožení šelem?

Bolestné, ztížené společenské uplatnění, náklady na léčbu. O to si mohou poranění požádat. Kolik bude za ukousnutou ruku a kolik za smrt?

O střetu cyklisty s medvědem vypráví sám napadený / Zdroj: zprávy TV Markýza:

Další medvědi

Při hledání „liptovského“ medvěda byla v okolí nalezena dvojice dalších medvědů. / Zdroj : zprávy TV Markýza

Máme se medvědů obávat?

Jak se to vezme, ale za stávajícího stavu nejspíše ano. Podle celosvětové studie Brown bear attacks on humans: a worldwide perspective (zaměřené na útoky medvědů) nejsou zásadní rozdíly v chování medvědů amerických, evropských a asijských. Zvyšuje se ale počet střetů s člověkem. To podstatné je, že necelých 15 % střetů končí smrtí člověka a zbytek (85 %) vždy různě silným poraněním. Procento úmrtí lidí po střetu s medvědy v Evropě je nejnižší. Očekávaně je střetu nejvíce vystaven jedinec v lese, běžec nebo pracovník v lese, obvykle muž a často je (obranný) útok veden samicí s mláďaty (47 %), nepředvídaným setkáním (20 %) či přítomností psa (17 %).

Počet studií dohledaných napadení (664 v letech 2000 - 2015) není vůbec vysoký, ale je otázkou, s jakými daty výzkumníci pracovali. Sami uvádějí, že některé útoky do studie nezahrnuli pro málo informací, jiné sami považují za podhodnocené. Studie proto uvádí, že celosvětově dochází k 39,6 útokům ročně, z toho k 18,2 útokům za rok v Evropě (jen na Rumunsko má připadat 8,2 útoků).

Lze závěrům studie věřit?

Podle mne je to stejné jako s výraznou neshodou kompetentních organizací a orgánů o počtu medvědů na Slovensku. Vezmeme-li jako fakt, že jen v loňském roce došlo na Slovensku k 12 útokům a (nově v posledních letech dochází i ke smrtelným), světová studie je ve svých závěrech buď extrémně podhodnocená, nespolehlivá a nepřesná (možná z tendenční důvodů), nebo se výrazně zvýšila útočnost slovenských medvědů. Z důvodu malého životního prostoru, přemnožení či klimatických změn.

Dopravní nehody

Častým argumentem proti regulaci počtu medvědů je, že při dopravních nehodách zahyne mnohem víc lidí. To je jistě pravda. Ale.

Například v ČR regulací dopravy počet střetů resp. nehod s následkem smrti klesá a z 95 tis. nehod v roce 2023 došlo k 455 úmrtím. Což představuje necelé 0,5 % procento oproti 15 % smrtelných střetnutí s medvědem. Vážná zranění v dopravě představují asi 1,8 % a lehká 25,2 % oproti 85 % zranění při střetnutí s medvědem. Fyzická střetnutí s medvědy nekončila bez zranění oproti 72,5 % nehod, které bez zranění skončily.

S nárůstem počtu medvědů se procenta příliš měnit nebudou, ale počty fatálních střetnutí porostou. Při 95 tis. střetech s medvědem by došlo cca ke 14 tis. úmrtí.

Vyvstává tedy jedna otázka. Mají zelení úředníci v Bruselu a lidé se sníženým pudem sebezáchovy a nekritickou láskou k medvědům rozhodovat o jejich počtu? Vždyť i díky nim podle dotazníkového průzkumu Trnavské univerzity už 42 % obyvatel Slovenska omezilo pohyb v přírodě kvůli obavě ze střetu s medvědem.

Aktuálně k 20. 3. 2024

Slovensko vyhlásí mimořádnou situaci v ohrožených oblastech po svolání krizových štábů celkem v 19 okresech. Zásahovým týmům (pro medvěda hnědého) budou pomáhat i policejní hlídky. To má zvýšit ochranu obyvatel. Nicméně „liptovský“ medvěd stále odlovu uniká a samotné hlídkování problém s přemnožením nevyřeší.

-------

Poznámka ke zprávám TV Markýza. Pokud v prohlížeči blokujete reklamy, nemusí vám jít zpravodajská videa přehrát. Zkuste si článek nejdříve otevřít v jiném prohlížeči.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz