Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Spor o soužití lidí a medvědů zuří dál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Sony world, Pixabay.com

Potkat takového medvěda v obci asi chtít nebudete.

Drama narůstajícího počtu útoků medvědů na lidi, vážných zdravotních následků a úmrtí (občanů i medvědů - nejen z autonehod) se teprve probudilo ze zemního spánku. Co bude dál? Kdo bude další obětí?

Článek

Psát o slovenských medvědech je napínavé a chvílemi i výbušné téma. Lidem jde o životy, o zdraví, o majetky a je neuvěřitelné, do jaké situace se naši sousedé dostali.

Bezmocnost

Díky ochranářské „bruselské legislativě“ se z medvědů stalo i politické téma. Výsledek? Již několik let rozděluje (nejen slovenskou) společnost a nedochází k efektivnímu řešení problémového soužití lidí a medvědů. Přitom ještě v roce 2014 existovala široká shoda všech zainteresovaných orgánů na regulaci medvědů v rámci péče o velké šelmy. Než přišly volby.

Medvěd je všude, kam se podíváte

Jsou prostě všude blízko lidí. Nedá se to už ani počítat. Aktuálně například v objektu vodárny při penzionu v Tatranské Lesné.

Další útok na člověka I.

Už chybí jen rady: Vyhněte se všem lokalitám

Další útok na člověka II.

Jít do lesa na houby? Jedině se střelnou zbraní. Bez ní je už i houbaření hazardem.

Upozornění: pokud vám nepůjde video přehrát, zkuste jiný prohlížeč nebo si vypněte pro tento web blokování reklam a stránku znovu načtěte.

Pátrání ukončeno

Strach

Bohužel. Slovensko pomalu svírá strach. A bohužel nejen z medvědů…

Debata v TV

Tentokrát jsem nemohl uvěřit vlastním uším. Po tolika letech dohadování dvou (nesmiřitelných) táborů jsou pohledy na řešení stále velmi odlišné. Ovšem když v debatě zazní, že na Slovensku je jen asi jeden tisíc medvědů, vyrazilo mi to dech. Navzdory všemu, co se odehrává. Navzdory novým smrtelným střetnutím. Navzdory přírůstku mláďat. Navzdory způsobeným škodám. Navzdory množícím se videozáznamům medvědů courajících se dědinami atd., je tedy podle jednoho z diskutujících populace medvědů de facto ustálená (resp. možná i klesající) a nezvětšuje se.

Poslechněte si moderovanou debatu pánů:

  1. Doc. Ing. Michal Wiezik, PhD., poslanec EP od roku 2019 za Progresívne Slovensko,
  2. Ing. Rudolf Huliak, poslanec Národnej rady SR od roku 2023 za SNS, starosta obce Očová od roku 2022.

Rozhovor trvá ¾ hodiny, ale vyplatí se u něho vydržet.

Pokud jste rozhovor vydrželi až do konce, musíte jako turisté nabýt dojmu, že jet na dovolenou na Slovensko je vysoce riskantní. Vždyť někteří Slováci se už bojí i vycházet z domu, nechat děti na zahradě a politici řeší, jestli obyvatele ochrání před medvědem v intravilánu obcí nebo možná jako bonus pár metrů kolem nich. Doba je bláznivá a tohle šílenství do ní zapadá. Na Slovensko turisté přece jezdí hlavně kvůli lesům a horám. Ne kvůli procházkám po ulicích měst a dědin či jejich periférií.

Pytláci, smrt a sčítání

Početní stav medvědů je takový, že už ani pytláci s odhadovaným počtem několika desítek zabitých medvědů ročně nestačí „regulovat“ jejich množství na udržitelné úrovni pro místo, kde žijí. Kolik lidí (a hospodářských zvířat) bude muset ještě zemřít? A kolik mít trvalé následky ze střetů s medvědy, aby si někteří odborníci uvědomili, že jejich vědecké teorie pohání do určité míry i zaslepující víra (v cokoliv), která je v rozporu s praxí? Jejich argument, že fyzické sčítání medvědů v jednom dni je ovlivněno migrací medvědů, kteří jsou pak započítáni i vícekrát, je vědě opravdu už nedůstojný. Medvědi se totiž i při své toulavosti zdržují ponejvíce na jednom větším místě (či se do něj vrací), odkud pocházejí. Možná by výzkumníci naopak měli v jednom dni sesbírat z více míst na Slovensku jednou až dvakrát tolik medvědích bobků a chlupů (než učinili při posledním sčítání), aby nepodhodnocovali skutečné početní stavy medvědů na Slovensku.

Golem - tohle Slováky teprve čeká…

Zde je jeden velmi povedený dokument o slovenském medvědím alfa samci, který s ohledem na svůj obrovský vzrůst získal jméno Golem. Je možné, že jeho hmotnost může dosahovat 300 až 350 kilogramů a svého času by jej bylo určitě možné považovat za krále medvědů na Slovensku. Golem a zejména pak jeho potomci jsou ovšem dočasně spícím nebezpečím, které na Slováky teprve čeká.

Konkurovat by mu nedokázal ani na Slovensku známý a populární „Tatranský macko“.

Zatím skryté nebezpečí aneb medvědi na Slovensku a v Rumunsku

Už v minulém článku jsem psal, že slovenští medvědi jsou (zatím) méně agresivní a menší než ti rumunští. Pár lidí se mne ptalo, jak to myslím. Tak tedy:

  • V minulosti byli na Slovensku medvědi loveni jako trofejní šelmy. Zájem byl proto hlavně o alfa samce. Díky tomu jsou Golem, Macko a podobní jedinci (zatím) spíše raritou. Díky ochranářské politice EU jim ale dnes hrozí jen pytláci. Je proto pouze otázkou času, kdy jejich potomci budou v populaci dominovat. Ti, až se proběhnou Liptovským Mikulášem, zanechají po sobě ne pět zraněných, ale mrtvých. Takové "zdecimování" alfa samců v Rumunsku neproběhlo.
  • Podle výzkumů DNA je slovenská větev medvědů unikátní a není zcela totožná s karpatskými medvědy.
  • Přestože na Slovensku je největší hustota medvědů na km2 na světě, registrujeme v posledních letech pouhé tři smrtelné případy celkem. V Rumunsku naopak evidují kolem 10 - 12 zabitých lidí ročně. V obou zemích jde ale o potvrzená zabití. Skutečnost bude nejspíše horší. Hlavně v Rumunsku bych se nedivil, kdyby skutečný počet zabitých byl dvojnásobný.
  • V Rumunsku už mají mezi zabitými dokonce i děti.
  • Ing. Tibor Pataky, CSc. z Technické univerzity ve Zvolenu (katedra aplikované zoologie a managementu zvěře) se domnívá, že ve slovenských podmínkách jsou medvědi (i hmotnostně) menší a méně agresivní i podle toho, že většinu útoků smrtelně nedokončí a nejsou tak časté.

Transfăgărășan

Otázkou je, co dělá s rumunskými medvědy krmení na horské silnici „Transfargaš“. Lidé je zde nezřízeně a nezodpovědně krmí. V ubytovacích a stravovacích zařízeních vám při rozloučení dají na cestu pytel s jídlem pro medvědy. Tahle atrakce ale může jinde znamenat, že synantropní medvěd se domáhá jídla a neodhadne sílu. Člověk zpanikaří a útěk vyvolá v pořád divokém medvědovi dojem, že má před sebou kořist. Nebo si člověk myslí, že každý medvěd bude nadšený z pamlsků a je to to poslední, co si myslel. Medvědi jsou pořád nevyzpytatelné šelmy.

A tohle chtějí mít i na Slovensku?

Přeji všem čtenářům hezké Velikonoce a s nadsázkou přidávám jednu radu:

Bez koltů Smith & Wessony, které budou zavěšeny proklatě nízko, na Slovensko nejezděte.

Západní Tatry, videopast

S takovými medvědy se reálně můžete setkat

-----

Historie článků

Napsal jsem již k problematice medvědů na Slovensku čtyři články. Toto je pátý. Téma mne velmi zaujalo, protože lze v přímém přenosu sledovat zmenšování životního prostoru obyvatel Slovenska a zvětšování životního prostoru medvědů i za cenu rizika nejvyšších obětí. Časem nepochybně dojde na otázky, zda a co je skutečným záměrem takové politiky apod.

Některé dotazy zaznamenané v diskusích jsou popisované v některém z článků. V nich jsem čtenářům předložil dvě ankety a stále v nich můžete hlasovat. Zde vidíte průběžné výsledky:

ANKETA PRVNÍ:

Anketa

Souhlasíte s regulací počtu medvědů odstřelem?
Ano
84,4 %
Ne
13,4 %
Nevím
2,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4166 čtenářů.

ANKETA DRUHÁ:

Anketa

Co je hlavní příčinou a následkem zvýšené přítomnosti medvědů ve střediscích, obcích a městech?
Přemnožení a teritoriální vytlačení z přirozeného prostředí, díky kterému objevili kontejnery se zbytky jídel ve střediscích, obcích a městech..
84,1 %
Volně přístupné kontejnery se zbytky jídel, které přilákaly medvědy z jejich přirozeného prostředí do středisek, obcí a měst.
15,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 947 čtenářů.

Zde jsou zmiňované čtyři články:

Zdroje videí: TV Markíza, TV JOJ a TV ta3

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz