Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Povedená „Švédská jízda“

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petr Duchek

Volvo 1800 z roku 1966 z kategorie veteránů patřilo k nejvíce fotografovaným.

V sobotu 1. června 2024 proběhla na závodním okruhu Sosnová u České Lípy jedinečná akce „Švédská jízda“, která byla oslavou švédských osobních automobilů.

Článek

Navzdory občas značnému dešti přijela více jak třetina z původně nahlášených aut (210) a k vidění (i zúčastnění) bylo mnoho zajímavých aktivit.

Přivítání

Po příjezdu čekalo na všechny účastníky občerstvení, které bylo po celý den zdarma. Croissanty slané i sladké, pití, gril atd.

Závodní simulátor

Málokdo odolal možnosti vyzkoušet si závodní simulátor, který nabízel realistický zážitek z jízdy závodních aut. Simulátor byl jednou z největších atrakcí. A to nejen pro svou technickou propracovanost (zvuk, video simulující reálný závodní okruh, dynamická pohyblivost sedadla podle jízdy), ale i pro adrenalinový zážitek. Vyzkoušel jsem si jej také. Simulovaná virtuální jízda dokáže příznivcům rychlých kol vytvořit velice dobře dojem skutečné jízdy. Proto simulátory využívají i soutěžní jezdci závodních aut. Navíc je takový trénink přijde levněji.

  • Tip na výlet:

Jízda po závodním okruhu

Kdo chtěl, mohl si i vyzkoušet své řidičské dovednosti přímo na závodním okruhu a poznat nejen závodní dráhu, ale i sílu a stabilitu svého „miláčka“. Zdálo se, že všechny vozy seděly na dráze velice dobře a působily bezpečně. K žádné kolizi či střetu aut nedošlo.

Bezpečnostní čidla

Další zajímavou aktivitou bylo testování bezpečnostních čidel. Při rychlosti kolem 30 - 40 km/h řidiči zkoušeli, zda auto samo bezpečně zastaví před nafukovacími figurínami. I to ukázalo vysokou úroveň bezpečnostních technologií dodávaných do osobních vozů.

Ojediněle ale některá čidla na figuríny plněné vzduchem nereagovala. Zřejmě záleží na citlivějším nastavení či vybavení každého vozu. Na silnici se řidiči do cesty vzduchem naplněná figurína nepostaví, přesto byl i tento negativní test pro řidiče nesmírně přínosný. Všichni si udělali určitou představu, jak jejich vůz dokáže zareagovat na náhlé překážky v cestě a zda mají podniknout nějaké servisní kroky.

Focení s hosteskami

V rámci akce byla i příležitost vyfotit se s „dívkami“ z kalendáře D5T5. Tyto fotky přidaly akci trochu té tradiční motoristicko-lechtivé zábavy i vyvolaly vzpomínky na časy, kdy fotky s holkou v plavkách u auta ještě nikomu nepřipadaly divné.

Foto: Kamil Popule, upravil Petr Duchek

Kromě krásných aut se pozornosti fotografů těšily i „holky z motokalendáře“. Chvíli jsme si povídali o jejich práci a pak si udělali jedno společné foto.

Jízda v kluzkých podmínkách

Jedním ze vzrušujících momentů byl průjezd zatáčkou s kluzkým povrchem (kluzkost byla ještě zesílena dešťovou vodou). Opakovaným průjezdem mohli řidiči nejen otestovat ovladatelnost a bezpečnost svých vozů v nepříznivých podmínkách, ale současně se naučit, jak mokrou a klouzavou zatáčkou zdárně projet.

Prohlídka suvenýrů a technických stánků

K dispozici byly stánky se suvenýry, různými doplňky, ale i s ukázkami náhradních dílů či technických vybavení s možností odborné konzultace se zástupcem ČVUT/VŠCHT.

Motokáry

Jedinou kaňkou v programu celé akce bylo zrušení jízd s motokárami, do kterých mnozí z účastníků hodlali usednout. Bohužel velmi nepříznivé počasí si vybralo nejméně vhodné místo ke svému vypršení a znemožnilo tuto akci. Tak, jak se ale počasí nepovedlo, byla naopak celá akce povedená.

Spanilá jízda

Na závěr akce se uskutečnila „spanilá jízda“ všech vozů na okruhu. Pohled na kolonu elegantních, bezpečných a výkonných vozů byl skvělým završením dne.

Navzdory deštivému počasí (hlavně dopoledne) byla akce na Autodromu Sosnová plná adrenalinu i dobré zábavy. Můžete se proto těšit na další, zejména pak na blížící se oslavu 100 let trvání nejznámější švédské automobilky v roce 2027. Třeba se zase sejdeme v komunitě příznivců oblíbených švédských automobilek.

Reportáž z akce

  • (délka videa 5:07)

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz