Hlavní obsah
Lidé a společnost

„Řezníka z Prahy“ zastavil Anthropoid

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: NTB - Riksarkivet, img. no. Fo30141711030060.tif, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons

SS-Obergruppenführer, generál policie a náčelník RSHA Reinhard Heydrich na hřbitově Ekeberg pro německé vojáky v Oslu v září 1941 v doprovodu dalších esesáků.

Téma atentátu na zastupujícího říšského protektora dne 27. května 1942 není ani po mnoha letech zcela probádáno. Mysleli jsme si, že všechno víme, ale je to jinak.

Článek

Zdá se neuvěřitelné, že i po více jak osmdesáti letech nevíme zdaleka všechno o atentátu a jeho širokých souvislostech. Mnohdy se v nás i díky tomu natolik zakořenily mýty a omyly o atentátu, že je jen těžko opouštíme. Téma je nesmírně obsáhlé, malou i velkou roli v něm sehrálo obrovského množství lidí. Ovšem do článků lze vtěsnat jen drobné útržky…

Na Heydricha by stačily i vidle

Všichni tu scénu známe. Je snad v každém filmu o atentátu. Josef Gabčík vstoupí do vozovky před přijíždějící vůz zn. Mercedes s poznávací značkou SS-3 s SS-Obergruppenführerem Heydrichem a místo střelby se relativně nový (navržen v roce 1940) typ samopalu Sten Gun Mk II FF 209 zasekne (vzpříčil se náboj; dnes víme, že při plném zásobníku k této chybě občas docházelo). Jenže takhle se to určitě neseběhlo.

Stoupnout si před těžký a jedoucí mercedes by totiž znamenalo, že J. Gabčík bude nejen ohrožen přejetím, ale byl by i níže než na chodníku. Při nevelké postavě by na Heydricha hůře viděl a nesmyslně by se vzdal výhodné palebné pozice. Stál proto na obrubníku chodníku a otevřený vůz s Heydrichem kolem něho projížděl ve vzdálenosti asi jeden metr. Pomohla tomu i tramvaj jedoucí opačným směrem, která „přinutila“ vůz s Heydrichem, aby jel těsně mezi ní a obrubníkem chodníku. V horní části oblouku ostré zatáčky totiž vedly koleje několik metrů přímo podél chodníku a nebyl zde samostatný pruh pro auta. J. Gabčíkovi by tak stačilo mít u sebe obyčejné vidle…

Foto: Neznámý – Volné dílo, https://commons.wikimedia.org

Ostrá zatáčka pod Vychovatelnou, kde byl proveden atentát. Tehdy ještě tramvajová kolejová trať vedla v zatáčce v těsné blízkosti chodníku.

Proč režiséři pořád dokola točí stejnou chybu? Je akční a napínavá. Za její vznik ale mohou částečně i sami gestapáci. V prvním vyhlášeném pátrání po pachatelích chybně uvedli, že se „vozu v cestu postavil muž se samopalem“.

Z jakého důvodu však J. Gabčík na tak krátkou vzdálenost použil samopal (místo spolehlivější špičkové pistole Colt) se už asi nikdy nedovíme.

Osudová Heydrichova nadutost, řidičova poslušnost

V okamžiku namíření samopalu na auto měl řidič (a osobní strážce v jedné osobě) J. Klein, který na atentátníky výkřikem R. Heydricha upozornil, podle bezpečnostních předpisů (i pokynů vůdce) šlápnout na plyn a doslova zmizet. Neměl vůbec dbát pokynu nadřízeného, aby zastavil. Kdyby Heydricha předpisově ignoroval, nejspíše by se atentátu vyhnuli. Místo toho však poslechl rozkazu a začal brzdit. Podcenění situace byl omyl obou nacistů. Heydrich si asi sebevědomě chtěl s českou podrasou věc vyřídit osobně a stálo ho to život. Než vůz zcela zastavil, zasáhla jej bomba hozená J. Kubišem, stojícího o několik metrů dál (snad za elektrickým sloupem). Místo do auta ji ale hodil na stupátko auta.

Útočili současně?

Existuje i názor, že oba parašutisté útočili současně. To se mi ale zdá trochu nepřesné. J. Kubiš nestál vedle J. Gabčíka a hodem bomby by jej zabil. Krom toho jedna svědkyně jdoucí po Kirchmayerově třídě (později třídě Rudé armády, dnes jde o Zenklovu ulici) od Kobylis ke křižovatce viděla, jak J. Gabčík odhodil něco kovového a pak zazněl výbuch. Na J. Kubiše dál v zatáčce už ale neviděla. Nebylo to ovšem tak, že Jan Kubiš měl hodit bombu jen v případě, když se střelba nepovede. Naopak. Bombu měl předem připravenou a měl ji hodit v každém případě. Ale až po střelbě. Dokonaný atentát tak provedl pouze J. Kubiš.

Střelci nevystřelili

Rozšířeným mýtem i díky filmařům je, že R. Heydrich s řidičem J. Kleinem pálili po parašutistech div ne jako z kulometu. Ve skutečnosti však oba ve velkém rozrušení ani nevystřelili. Heydrich zapomněl do pistole ráže 7,65 vložit zásobník. Když se podíváte na jiné fotky s esesáckým obergruppenführerem, uvidíte, že sebevědomě pistoli ani nenosil. Sáhl pro ni proto do kapsy dveří auta, ale nebyla nabitá. A řidič? Ten ve stresu zase omylem uvolnil pojistku zásobníku. Chtěl vystřelit, ale nepovedlo se. Proto gestapáci v okolí atentátu našli jenom čtyři (?) nábojnice. Jedna střela od Gabčíka zasáhla do nohy pronásledujícího řidiče Kleina před řeznictvím konfidenta Braunera. Dvě minuly cíl a jednu vystřelil J. Kubiš do vzduchu, aby se dav čumilů (někdo si i myslel, že jde o loupežné přepadení, ne o atentát na třetího nejvýše postaveného nacistu) rozestoupil a nebránil mu v úniku. Dost na tom, že český četník stojící za spřáhlem mezi tažným a vlečným vozem tramvajové soupravy se chystal prchajícího J. Kubiše zadržet, jakmile by jej přeskočil.

Dnes víme, že mnohé se stalo jinak. A nebo vůbec. Nic to však nemění na hrdinství parašutistů.

Následující video obsahuje:

  • ukázky atentátu se stejnou chybou v několika filmech (0:00 - 2:38),
  • křižovatku Vychovatelna s tichými pamětníky atentátu (2:39 - 5:16).

Úspěšnost atentátu byla ve skutečnosti unikátní

  • Podíváme-li se na bilanci první a druhé vlny patnácti operačních výsadků v letech 1941 a 1942 na území protektorátu, tak jedenáct z nich úkol nesplnilo, tři ano a jeden splnil úkol částečně.
  • Většinou byl cíl sabotážní, kurýrní a zpravodajský. Atentát na E. Moravce už J. Švarc nestihl (padl později při obraně kostela).
  • Vysazeno bylo 37 parašutistů, ale jen 6 misi přežilo. Mezi nimi byli kromě Čurdy ještě další dva zrádci. Viliam Gerik (popraven byl po válce jako Čurda) a Václav Kindl, který byl při pátrací akci v roce 1944 omylem zastřelen příslušníkem gestapa.

Šlo o velmi nebezpečné výsadky s velmi malou šancí na přežití. Parašutisté s tím počítali. O to větší je jejich hrdinství a oběť, kterou byli ochotni přinést.

Jak se ale dívat na zrádce? Do protektorátu neseskočili s úmyslem zradit. Přesto se tak stalo. Možná měl být proveden lepší výběr silných osobností. Tři výsadkáři sami sebe zjevně dobře neodhadli. Vojensky je snadné zrádce odsoudit, ale nikdo z nás v jejich kůži nebyl…

Význam atentátu

Velmi zkráceně. Francie a Británie odvolaly své podpisy pod Mnichovskou dohodou, což přineslo poválečnou obnovu hranic v předmnichovském rozsahu (krom části dnešní Ukrajiny). Otevřela se i cesta k poválečnému vystěhování Němců, dekretům a Československo se definitivně zařadilo na stranu pozdějších vítězů.

Běsnění Němců po atentátu bylo strašné, ale nepochybně nedosáhlo takové míry, kterou na podřadné Čechy Heydrich chystal v rámci „konečného řešení české otázky“. Čechy se měly stát čistě německým prostorem a dnes na to hodně lidí zapomíná. Heydrich neměl v úmyslu germanizovat českou svoloč. Mluvil o genocidě, o vysídlení.

Vojenská akce

Atentát byl z části reakcí militantního a kontroverzního generála Františka Moravce v exilu. Impulsem byla poprava arm. gen. Josefa Bílého a div. gen. Hugo Vojty pouhý den po nástupu R. Heydricha do funkce v září 1941 a vyhlášení stanného práva. Jednalo se proto o rozhodnutí především vojenské, méně politické.

Z počátku atentát neměl ani podporu u prezidenta Beneše. Ovšem je potřeba vědět, že nejen E. Beneš zatím váhal s povzbuzováním (málo efektivního, viz úspěšnost výsadků) domácího odboje, protože na všech frontách Němci ještě vítězili. Otázkou proto i je, zda říkal to, co si opravdu myslel. Propagandě se totiž hodilo vytváření dojmu, že atentát je především dílem síly domácího odboje. Na což Němci i částečně skočili.

Nepřesnosti a zajímavosti kolem J. Gabčíka

  1. Podepisoval se českým Josef místo slovenským Jozef. Snad s ohledem na českou matku Marii Beránkovou. Zřejmě i díky ní byla jeho prvním jazykem čeština. Mohl se cítit o něco více i Čechem s ohledem na trochu svéráznou povahu svého slovenského otce.
  2. Na vysvědčení z Živnostenské školy z roku 1929 má také uvedeno „Josef“.
  3. Dlouhé roky bylo i chybně uváděno jeho datum narození 8. dubna 1912 (je uvedeno i na zmíněném vysvědčení). Jde však o datum křtu. Ve skutečnosti se narodil 7. dubna 1912.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz