Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ryba smrdí od hlavy Rakušana

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Dominik Kučera, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=105575436

Foto ze společné  volební kampaně hnutí STAN a Pirátů v roce 2021. Vlevo V. Rakušan a vpravo I. Bartoš, který ještě netušil, koho má po své pravici. A pak přišlo vychytralé volební kroužkování voličů STAN, které udělalo z Pirátů páté kolo u vozu.

Při zásahu policie proti střelci na FF UK dne 21. prosince 2023 došlo k pochybením, která ministr vnitra od počátku zamlžuje. Všimla si toho část veřejnosti a postupně narůstá nedůvěra v něho, stát, policii.

Článek

Uplynulo půl roku od masakru na FF UK a nikdo soudný už dnes netvrdí, že zásah policie byl bezchybný. Nebyl. Hodně se ale směšuje relativně dobře a odvážně (je to ale jejich práce) provedený několika minutový akční postup policie v budově FF UK s celkově nedobrou koordinací zásahu.

Není však dne, aby z vyšetřovacího spisu k zásahu nevyplavala na světlo nějaká nesrovnalost. Není dne, aby nebylo možné označit slova policie či ministra Rakušana za nepravdivá. V některých případech už novináři neváhají použít i slovo lež. A s podobnými články se doslova roztrhl pytel.

Pořád se ale najdou i jedinci s růžovými brýlemi, kteří tvrdí, že každý současný kritik zásahu je jen generálem po bitvě. Není. Většina současných kritiků upozorňovala hned na začátku, že mnoho informací je sporných, nesedí, nesouhlasí, že spousta věcí byla chaoticky, špatně či diletantsky provedena.

A pokud přece jen jsou mezi kritiky i generálové po bitvě, jen dobře. Udržují tím tlak na důkladné prošetření zásahu.

Kauza má samozřejmě i politický dopad a někteří lidé nesmyslně říkají: „Netahejte do toho politiku.“ Jenže jsou to politici, kteří řídí tuto zem. A i ministr vnitra je politik. Ne policista.

Pro 5koalici je bohužel nepříjemné podezření, že existoval záměr kauzu nechat vyšumět, počkat, až se vše přežene a pak (stranou mediálního zájmu) nějak uzavřít. Jenže i tento postup se ukázal jako chybný. Jakoby policie, ministerstvo vnitra a ministr Rakušan zaspali dobu, která je už více jak 30 let pryč.

Reliktem totality jsou slova policejního prezidenta M. Vondráška, který reaguje na kritiku zásahu těmito slovy:

Jestli hledáte viníka, tak je jenom jeden – pachatel a ten je mrtvý.
Martin Vondrášek, policejní prezident

Taková reakce je jak ze zlého snu. O pachateli kritika přece vůbec není. Je o práci policie.

Zajímavé je, že od samého počátku existují i určité rozpory v názorech a pohledech na pátrání po pachateli mezi vedením fakulty a policií. První informaci o varování fakulty policií před střelbou přinesl Deník N už 21. prosince 2023 v podvečer. Následně se policie ohradila, že její varování je interpretováno jinak. Ale…

Nepochopitelné totiž je, proč alespoň někteří policisté nedokončili ještě před střelbou započatou prohlídku hlavní budovy FF UK. Byli v ní a hledali už ozbrojeného pachatele, nejen sebevraha (vstoupil krátce před nimi do budovy). Leč byli kompletně odvoláni na horkou stopu. Takový polovičatý postup operačního střediska je neomluvitelný.

Dnes je i zřejmé, že ministr vnitra mlžil a klamal hned od prvního veřejného vystoupení po střelbě. Nebyl zdrženlivější či chytřejší ve svém chválení policie a nenechal si otevřená (smysluplná) zadní vrátka. Místo, aby hájil zájmy voličů, kteří mu umožnili být do funkce zvolen, staral se hlavně o svůj post a policisty. Šlo o lidskou i politickou chybu, na kterou se dál nabalují další. Kdyby se vyhnul servilnímu hodnocení zásahu, udržel by si jako ministr důležitý odstup. Ministr vnitra nemůže být kamarádem policistů. Má mandát od občanů, kterým resort řídí, kontroluje a zodpovídá za něj. Jeho mylné chápání funkce nyní stojí za tím, že z policie lezou některé informace jako z chlupaté deky. A policisté (i ti před důchodem a výsluhami) se do vysvětlování kauzy zamotávají, spoléhajíc asi na svého ministra, který je podrží.

Tento způsob komunikace s veřejností je ale na škodu celé 5koalici. A to se již nepíše, že ministr Jurečka se nadále bavil a slavil i po informaci o střelbě. Což krátce i zatloukal. Později tvrdil, že za to přijme své odvolání z funkce. Akorát nikdy nedodal, že své odvolání může navrhnout jen on.

Od samého počátku bylo i zarážející, jak zuřivě byl některými jednotlivci, médii a politiky zásah jako bezchybný dlouho prezentován a obhajován. Prý proto, že nikdo nemohl mít relevantní informace. Jenže ani to nebyla pravda. Logické otázky vznikaly i díky videím a informacím od lidí přítomných v místě zásahu a střelby. Že jde o něco nepovedeného si nejspíše uvědomila i občanská pracovnice u policie, která okopírovala interní časový přehled pátrání a zásahu s uvedenými policejními postupy. Jeho vynesení zajistilo, že nebude snadné zpětně cokoliv měnit.

Nemá význam, abych rozepisoval a pitval jednotlivá pochybení. Stran toho se na čtenáře valí ze všech stran několik článků. Ale je více než jasné, že jaký pán, takový kmán. Zůstane-li V. Rakušan ve funkci ministra vnitra a nepadnou-li některé policejní hlavy, poškodí tím důvěru u voličů ve vládní koalici, potažmo policii a stát. Padne-li jeho i některé policejní hlavy, poškodí sice důvěru ve vládní koalici, policii a stát také, ale mnohem méně. Voliči totiž současně dostanou naději, že papalášům nejde jen o koryta a umí přiznat chybu. A to umí málokdo.

Anketa

Měl by V. Rakušan odstoupit z funkce?
Ano.
95,4 %
Ne.
1,9 %
Ano, ale i s chybujícími policisty.
2,3 %
Ne, ale chybující policisté ano.
0,4 %
Celkem hlasovalo 263 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz