Článek
O ananasu se dá psát zajímavě a dlouze. Články na internetu se hezky doplňují, ale také si protiřečí. Jelikož u nás neroste, kolují o něm i různé pohádky. Například, že ananas roste na palmě. Není tomu tak. Ananas roste na rostlině (víceleté bylině ananasovníku) dosahující obvykle 0,7 - 1,5 metru výšky. Nejedná se tedy o strom ani keř.
Ač jde o ovoce, pěstuje se na polích či plantážích. Důvodem je především snadnost sklizně a péče o bylinu. Z každé rostliny získáme jen jeden zralý plod za 12 až 24 měsíců (nezralý „dojde“ za 14 dní při pokojové teplotě).
Je nepřesné mluvit o plodu. Ze semeníku totiž nejdříve kolem osy vyroste několik květů vedle sebe. Ty se změní v těsně sousedící bobule, které splynou v jeden ananas. V obchodech pak kupujeme uzavřené plodenství nebo složený plod (podobně jako sykonium u fíků) ananasu.
Ananas je druhově i dost početný a předpokládá se, že přesný počet druhů není ještě znám.
Historie
S pěstováním ananasu začali jihoameričtí indiáni v oblasti mezi Brazílií a Paraguayí asi ve 12. století. Šířením mezi kmeny se rostlina dostala až do Mexika k Aztékům a Mayům. Evropa ji poznala koncem 15. století díky Kryštofu Kolumbovi, který ji dovezl do Španělska (1493). V dalších stoletích došlo k rozšíření do Afriky, Asie a Austrálie.
Původ slova ananas
Indiáni jej označovali jako „anana“. Evropské jazyky tento název převzaly z portugalského „ananás“.
Prospěšnost ananasu
Je docela široká, ale vždy je potřeba mít na paměti, že jde o podporu zdraví, nikoliv o lék. Jak a na co přesně ananas účinně působí, je stále předmětem studií. Jedna studie samozřejmě nestačí, opakované ale leccos naznačují. Lze proto předpokládat, že ananas má protizánětlivé i antihistaminické účinky, zlepšuje trávení, pomáhá při bronchitidě a alergiích, podporuje hubnutí, posiluje imunitu, urychluje rekonvalescenci a hojení (úrazy i popáleniny, horní cesty dýchací), může působit preventivně i léčebně (rakovina, kardiovaskulární onemocnění, snižování špatného cholesterolu, mrtvice, srdeční infarkt, vysoký krevní tlak, snižování tvorby sraženin a otoků štěpením fibrinu) atd. Za uvedenými výhodami ananasu stojí kromě vlákniny, vitamínu C a jiných látek především:
Bromelain
Jde o enzym rostlinného původu, který štěpí látky bílkovinné povahy. Je potvrzeno, že má pozitivní vliv na trávení a metabolismus, imunitní systém a tělesnou hmotnost.
Hubnutí
Velmi často se dočteme, že bromelain nějakým zázračným způsobem rozpouští tuky. Je to však nesmysl. On „pouze“ podporuje trávení a pomáhá s rozkladem bílkovin, které se pak neukládají. A jak toho nejlépe využít pro hubnutí?
Mějte po ruce na kostičky nakrájené kolečko ananasu vysoké cca 2 cm zbavené kůry. Po každém jídle snězte několik kostiček. Jedno kolečko postačí na celý den. Ananas také obsahuje dost vody a vlákniny, což podporuje metabolismus a spalování tuků. Ale bez fyzické aktivity a upraveného jídelníčku vám ani kolečko ananasu váhu samozřejmě nesníží.
Bonusem by pro někoho mohlo být, že ananas může navodit pocit sytosti či snížení chuti k jídlu.
Onemocnění seniorů
Osteoartróza (onemocnění kloubů - kyčle, kolena, páteř, ramena, lokty, prsty) postihuje cca 12 % populace, ale jistotně více jak 2/3 obyvatel ve věku od 65 let. Podle klinických studií bylo prokázáno, že bromelain z ananasu vykazuje protizánětlivé a analgetické vlastnosti a může poskytnout bezpečnější alternativu nebo doplňkovou léčbu osteoartrózy. Vedou se jen diskuse, zda za účinkem stojí pouze samotný bromelain nebo jeho kombinace s dalšími látkami.
Neodpustím si ale v této souvislosti jednu poznámku:
Schválit de facto povinnost pracovat až do 67 - 70 let může jen největší „ANANÁS“.
Plýtvání
Možná jste nikdy nepřemýšleli nad vznikem kompotovaného ananasu v kostkách nebo kroužcích. Jeho konzumaci však nelze doporučit především pro vysoký obsah cukru v láku. Ananas je sám o sobě dost sladký. Ale napadlo vás někdy, kolik dužiny přijde vniveč?
Nyní se nám v hyperobchodech rozmohl takový nešvar. Automat na krájení ananasu:
- videozáznam v délce 0:28
Postup je jednoduchý. Vyberete si ananas, vložíte ho do automatu a on odkrojí oba konce oválného či válcovitého ananasu, kůru a vykrojí střed. Zbytek vám „vyplivne“ buď v kostkách, nebo kroužcích do kelímku.
Automat ve skutečnosti předvádí, jak se průmyslově ananas zpracovává pro konzervy.
Když se člověk zamyslí nad tím, jaké má ananas účinky, je mu až líto, že takto s ním plýtváme. Nemluvě o ceně ananasu, kterou si jeho důmyslnou „amputací“ zdvojnásobujete.
Efektivní krájení
Je několik způsobů, jak zbavit ananas kůry pro konzumaci plátků (viz „hubnutí“ výše). Nejjednodušší a s minimem ztrát je jemné odkrojení konce (dna) bez chocholu. A pak už jen každý den odkrojíte jedno kolečko. To položíte na prkénko a nožem pečlivě odkrojíte kůru kolem dokola. Využijete tak téměř celou dužinu.
Rizika
Ananas raději nesušte, zejména teplem. Přišli byste o nemalou část vitaminu C, bromelainu a další látky. Jezte jej s rozumnou mírou.
Celý kelímek ananasu může u citlivých osob a dětí vyvolat alergie, způsobit anafylaktický šok, pálivě podráždit sliznici ústní dutiny, jazyk a rty bromelainem a kyselinami (askorbová, citrónová, jablečná, šťavelová a mnoho dalších). Ne vždy se hodí, pokud berete léky na ředění krve, antibiotika, máte žaludeční vředy či nemocné ledviny (obsahuje draslík).
Ananas pomáhá, ale křeče žaludku či průjem za ananasové nacpání nestojí.