Hlavní obsah
Lidé a společnost

Viva Las Vegas Chrášťany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lindsaya Scott, Public domain, Pixabay.com

Světelný poutač kasina v Las Vegas.

Kterak vykutálený starosta obce Chrášťany se dvěma hazardními společnostmi a svými zastupiteli občany své kolem kasin za nos vodí.

Článek

Hrát hazard, znamená v konečném součtu vždy pohru. Provozovat hazard, znamená výhru. Historicky byl tento druh zábavy častokrát spojen s trestnou činností na okraji společnosti a tak je potřeba na něj nahlížet. Však proto je také nazýván hazardem.

Následující řádky berte jako zpravodajství, osvětu, varování, zkušenost, informace či podklady pro občany kterékoliv obce, kde hazard vystrčí rohy.

Vykutálený starosta

Podle zatím dostupných informací starosta Chrášťan povolil v obci vznik dvou kasin a pěkně občanům nadrobil. Mít dvě kasina na 700 dospělých obyvatel je alarmující hustota hazardu v obci ve světě nevídaná. Zatáhl své obyvatele do něčeho, co dnes ani nejsou schopni domyslet. Nevěřím ale, že by pan starosta byl nějaký jeliman, který neví co a proč činí.

Vykutálené hazardní společnosti

Pochybuji, že by hazardní společnosti neměly promyšlené své kroky. Buď v obci budou kasina, nebo obec bude platit jako mourovatá za nedodržení smluvních vztahů. Takhle nějak to mají určitě ošetřené.

Referendum

je jeden ze způsobů, jak vykázat hazard z obce. A k němu se zřejmě i upřou zraky odpůrců hazardu v Chrášťanech.

O konání referenda rozhoduje zastupitelstvo na návrh některého ze zastupitelů. Pokud se ale v obci již děje něco nekalého, nikdo ze zastupitelů referendum nenavrhne. Pokud navrhne, nezíská návrh na jednání zastupitelstva většinu hlasů. Zasvěceným nejspíše půjde hlavně o oddálení konání referenda, aby bylo pro obec už značně nevýhodné vycouvat ze smluvního vztahu s hazardními společnostmi. Pak hrozí, že minimálně po dobu tří let budou muset obyvatelé v Chrášťanech kasina strpět.

Nicméně pokud se obec (zastoupená starostou) smluvně zavázala, že deset let nepřijme žádnou obecně závaznou vyhlášku o úplném zákazu hazardu bez schválení zastupitelstva, jde o smlouvu přinejmenším podivnou, možná i neplatnou. Vykutálený starosta by tím dopředu omezil zastupitele ve svobodném výkonu funkce a ignoroval, že nejvyšším orgánem obce je zastupitelstvo.

Nejen proto přichází v úvahu konání referenda z vůle občanů. Jak to tak vypadá, zřejmě jeho konání nařídí nakonec soud. Dříve ale musí vzniknout přípravný výbor pro konání referenda, který získá potřebný počet podpisů obyvatel Chrášťan pod návrhem na uspořádání referenda s nějakou otázkou pro občany. Tipnu si, že na 90 % budou následovat obstrukce ze strany vedení radnice. Obyvatelé Chrášťan, kteří nesouhlasí s kasiny v obci, by si proto na pomoc měli přibrat nejen právníka, ale i někoho, kdo má zkušenost s lumpárnami kolem referend.

Hazard je sociální zlo.
Primář Karel Nešpor

Byznys

Hazardní společnosti sledují jediný cíl. Převést peníze z účtů hráčů na svůj účet. K tomu jim dopomáhá onemocnění hráčů, které se jmenuje patologického hráčství (F63.0) nebo hazardní hráčství a sázení (z72.6). Občasní hráči žádné kasino neuživí (s výjimkou pravidelně dovážených cizinců z hotelů).

A teď si představte, k čemu zneužívání nemocných lidí vede. Každá hazardní společnost ráda vystupuje jako mecenáš a dobrodinec. Klidně dá několik set tisíc radnici třeba na nový chodník. Po čase obec k jeho otevření uspořádá slavnost a všichni se radují. Jen závislý hráč, třeba František, bude s rodinou chybět. Přišel o rodinný dům za miliony, spáchal sebevraždu a zanechal po sobě dluhy. Rodina se odstěhovala a obyvatelé novému chodníku začnou říkat „krvavý Františkův chodník“, po kterém ani nechtějí chodit.

Foto: Petr Duchek, vlastní dílo

Zázrak. Kolo s čísly se točí, ale kulička se zastavila. Zaměstnanci kasina byli zmateni. Po odpojení rulety od 230 V se kulička volně skutálela…

Vznik plíživé závislosti

S použitím magnetické rezonance bylo experimentálně potvrzeno, že při hraní na automatech, především na VLT (video loterijní terminál), dochází v mozku hráče k neurální aktivitě, která je podobná aktivitě drogově závislých na kokainu v okamžiku jeho užití. Hráč pocítí efekt slasti a uspokojení, když padnou například tři jablíčka v jedné řadě na válcích automatu. Tento pocit a výhru však nevnímá jako budoucí problém. Mnoho pacientů s odstupem času i popisovalo, že na počátku hraní na automatech se jim zdálo, že se hra dařila, pak se ale nějak zvrtla…

Záludnost

Oproti jiným závislostem (alkohol, nikotin, narkotika) hazardní závislost nevzniká podáváním cizí látky. Do poslední chvíle tak nikdo neví, zda dokáže této závislosti odolat, když si půjde zahrát jen tak, jednou, pro zábavu, na zkoušku. Platí ale, že závislost je jenom jedna. Kdo se rád napije alkoholu, kouří nebo bere nějaké drogy (sem patří i některé léky), snadněji se stane hráčem.

Mnohdy stačí nová interakce rozličných životních faktorů a situací a z víkendového hráče se stane nemocný člověk - gambler. Predispozice jsou jedna věc a spouštěcí faktory druhá.

Hazardní byznys není běžné podnikání. Obchoduje se silně agresivní závislostí, ničením životů a smrtí. Proto patří minimálně na okraj společnosti, ne do obcí.

Podle zkušeností například z Las Vegas je počet sebevražd v okolí dvojnásobný, než u ostatní populace.

Listina základních práv a svobod

S hraním hazardu je spojeno podstupování vysokých rizik a kolikrát i pohybování se na hraně zákonů. Společenské náklady na nápravu škod způsobených hazardem přesahují daňové výběry. Stát na hazardu ve skutečnosti prodělává, dá se říci, že jej de facto dotuje.

Ondřej Závodský, právník, whistleblower, bývalý náměstek ministra financí ČR pro oblast majetku státu a regulaci hazardních her k tomu říká:

Hazard je určitým způsobem i v nesouladu s Listinou.

Právo na život (čl. 6 odst. 1)

  • Majitelé heren neradi ventilují jakoukoliv kriminalitu, ozbrojená přepadení, sebevraždy nemocných hráčů apod.

Právo na lidskou důstojnost a ochranu rodinného života (čl. 10 odst. 1 a 2, čl. 32 odst. 1)

  • Hráči v důsledku své nemoci ztrácí lidskou důstojnost, zaměstnání, rodinné vztahy a rodiny přestávají plnit svoji funkci.

Právo vlastnit majetek (čl. 11 odst. 1)

  • V důsledku své choroby hráči většinou přijdou o všechen svůj majetek. O značnou část ale následně přijdou i rodinní příslušníci.

BIS

BIS v minulosti opakovaně upozorňovala, že: „Zástupci hazardní lobby ovlivňovali legislativní proces, který upravoval a zpřísňoval podmínky pro podnikání v hazardu, a to přes instituce, kde se o podobě nové legislativy rozhodovalo.“ Jinak řečeno, BIS varovala, že organizovaný zločin hazardní lobby prorůstal do nejvyšších pater politiky a měl mezinárodní vazby (Rusko, Gruzie, balkánské státy).

Ústavní soud

Existuje nález Ústavního soudu shodný s názorem ombudsmana, který umožňuje provozovateli odebrat licenci, jestliže nastanou či dodatečně vyjdou najevo okolnosti, pro které by nebylo možné loterii či jinou podobnou hru povolit. Tento a jiné nálezy ÚS se můžou hodit.

Hazard v obci

Stahuje hráče z okolí a stahuje také kupní sílu místních obyvatel. Což se časem projeví na nižších tržbách jiných podnikatelů.

Snižuje cenu nemovitostí v okolí kasin, snižuje rating obcí.

Vyžaduje zvýšenou míru ochrany veřejného pořádku a podpory rozvoje zdravého životního stylu.

Fotbal v obci

Tento sport zvyšuje u dospívajících riziko závislostí. Souvisí to s provázaností fotbalu s alkoholem a hazardem a jeho sociálním kontextem, který převažuje nad pozitivním efektem fyzické aktivity.

Něco navíc?

Hazard nepřináší žádnou přidanou hodnotu navíc. Naopak. Legalizace hazardu zvyšuje riziko kriminality, politické korupce a vede přímo k patologickému hráčství.

Senioři

Senioři jsou jednou z nejohroženějších skupin pádu do hazardní závislosti, přestože se této věkové kategorii různé práce a publikace moc nevěnovaly.

Pád začíná odchodem do důchodu, ztrátou zaměstnání, ovdověním či úmrtím kamarádů. To často vede k horšímu strukturování času, k rezignaci, k postupné samotě, izolaci, depresivním a úzkostným stavům. S věkem se přidají stavy menší pružnosti myšlení, snižují se rozpoznávací schopnosti a vzniká možnost snadného zneužití určité seniorské naivity až infantility.

Foto: Pedro Figueras, Public domain, Pixabay.com

Úzkost a rezignace.

Volný čas, který do seniorského věku vyplňoval třeba sport, je postupně pro zdravotní stav nenaplňovaný, aktivní pohyb přestává být možný. Únik před realitou může seniorovi zprostředkovat zábava u automatů. Ta se ale časem stane jeho (a také příbuzných) doživotní černou můrou. Vzhledem k postupně snižující se mobilitě je pro seniory pak klíčová NEDOSTUPNOST hazardních míst.

Hráči

Nejsou schopni podávat například odpovídající pracovní a sportovní výkony či studijní výsledky.

Velmi dlouho mohou hazardní závislost se všemi negativy skrývat (nelze u alkoholu, kouření a braní drog)

V oblasti kolem nových kasin se počet patologických hráčů zdvojnásobí rok od otevření a počáteční zábavu vystřídá stres a rezignace.

Tvrzení, že každý má možnost volby hrát či nehrát je v případě hazardních her zkreslené. Hráči se nerozhodují dle plně relevantních informací, protože mnohé taktiky a snahy o získání či udržení hráče jsou skryté hráčovu vnímání.

Nikde na automatech VLT není uveden poměr výhry a prohry. Přitom právě tyto stroje nejvíce vedou k hráčské závislosti a sebevraždám. Hráčům dávající iluzi rozhodování o průběhu hry a ti tak dochází k chybnému dojmu, že mohou výhru ovlivnit.

Závěr

Potěší mě, když tento (ve skutečnosti krátký) článek bude alespoň někomu k užitku. Pokud ale zkorumpovaná ČR nepřijme, že jediným správným řešením je nulová tolerance hazardu v celé ČR (s výjimkami, které mají například ve Spojených státech), budeme ostudně stále druzí na světě v indexu klientelistického kapitalismu za vedoucím Ruskem.

Anketa

Jste pro nulovou toleranci hazardu v ČR?
Ano.
76,3 %
Ne.
19,7 %
Ano, ale umožnil/a bych na "zelené louce" vznik hazardního městečka. Podobně, jako to mají v USA.
4 %
Celkem hlasovalo 76 čtenářů.

Zdroje:

Vlastní sběr dat. Skoro 15 let jsem se neziskově věnoval problematice hazardní závislosti, napsal několik článků, navrhoval zastupitelům nulovou toleranci hazardu, jednal s provozovateli hazardu a jejich zaměstnanci; psychology, psychiatry a adiktology; komunálními politiky, senátory, poslanci a členy vlády ČR; terénními policisty; úředníky státní správy; abstinujícími, občasnými i silně závislými hráči, včetně těch, kteří kvůli hazardu sami ukončili svůj život; příbuznými a přáteli hráčů; občanskými aktivisty.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz