Hlavní obsah
Cestování

Výlet: Jezero Lhota a jeho „žraloci“

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petr Duchek

Večer u písníku „Jezero Lhota“ je vždy okouzlující.

Teplé dny se pomalu chýlí ke konci, stejně jako dny koupání venku. Pro Pražany a Středočechy je v létě vyhledávaným cílem jezero, které ani jezerem není. Ale určitě je oázou ve Středočeském kraji.

Článek

Jezero Lhota (20,5 ha), ležící asi 20 km severovýchodně od Prahy je jednou z nejoblíbenějších přírodních destinací v okolí české metropole. Tato zatopená pískovna – písník patří mezi antropogenní rekultivační jezera, tedy ta, která vznikla lidskou činností. Zde konkrétně těžbou písku. Název „Jezero Lhota“ je proto zavádějící, ale výletníkům k písníku to určitě dojem z výletu nepokazí.

Historie

Po skončení těžby písku (1961–1983) sloužilo hned i jako nudistická pláž. Zpočátku nepovolená. Pro desítky lidí to ale bylo nejhezčí období „jezera“. Návštěvnost byla velmi nízká, stánky apod. kolem žádné, ale byla to taková laguna klidu a svobody za minulého režimu. Někdy měl u sebe někdo i kazeťák a pouštěl K. Kryla, M. Kubišovou, Plastiky, T. Jonesa, The Temptations, Greenhorny, záznam hitparád z Radia Luxembourg aj. Nikdo se nepohoršoval, nikdo neudával… Přes noc jsme se kolikrát ani nevraceli domů, ale nocovali pod borovicemi ve spacím pytli pod širákem jen pár metrů od vody. Ranní koupání byla vždy nezapomenutelná.

K písníku se jezdilo hodně buď na kole, nebo na (malé i velké) motorce. S tou byl ale problém. Zaparkovat ji šlo bezpečně jen u stromů v blízkosti pláže (a zajistit třeba řetězem). Stávalo se ale, že večer byla sice na místě, ale očesaná o blinkry a zpětná zrcátka. Tak, jako lidé tehdy kradli nedostatkové stěrače z aut, z motorek zase kradli tohle.

Písník spadal pod okrsek SNB z Benátek nad Jizerou a humorné bylo, když k večeru přijel na motocyklu příslušník VB k lesu do míst, kde je dnes parkoviště. Zaparkoval a nenápadně se protáhl k motorkám u stromů u pláže. Ale ne tak blízko, aby byl vidět. A vyčkával. Mezi naháče neměl odvahu zajít. Jakmile se ale nějaký motorkář chystal s mašinou odjet, hned byl u něj. Správně motorkáři vytknul, že v lese nemá co parkovat a dodal, že od výfuku by mohl les chytit. Spravila to obvykle pokuta ve výši 50,- Kč a domluva, abychom příště už v lese neparkovali. Ale tím by přišel o svůj pravidelný zdroj pokut. Tak se s některými moto návštěvníky nuda pláže setkal za léto vícekrát.

Tohle období už je zapomenuto, ale když si hodně přivstanete nebo dlouho do večera zůstanete, na chvíli se vrátí ta doba pionýrských začátků koupání na Lhotě. Stranou lidí, režimu i civilizace.

Současnost

Dnes je pláž rozdělená pro ty v plavkách a bez nich, koupání komerční a masové. Dobrou zprávou ale je, že voda je čistá díky ultrazvukové technologii, pravidelně kontrolována a servis kolem pláží veliký (stánky, půjčovny, sprchy, toalety, parkoviště atd.). Před skoro 20 roky byl i odstraněn nepříjemný vodní kanadský mor. To je u dna kořenící nebo volně vodou nadnášená protivná rostlina, kdy koupající mají pocit, že plavou mezi větvičkami.

Nezvyklým jevem vždy bylo a snad někdy i ještě je, když od západu přijde větrná bouře s deštěm. Zdá se mi jen, že dříve se to stávalo častěji. Dobrodružnější povahy si ale bouři vždy užijí. Vítr totiž rozhoupe vodní hladinu takovým způsobem, že si připadáte jako u moře. Dobře půlmetrové až snad i metrové vlny vás k němu přenesou. A když bouře skončí, ještě chvíli doznívají. Z vln jsou pak některé ryby natolik zmatené, že jen leží na hladině. Stačí pak sledovat vrcholky okolních stromů. Tu a tam číhající dravci přes vítr i déšť neodolají a nějakou tu rybu si v drápech z hladiny vyzvednou.

Kudy tam

Do Lhoty se dostanete autobusem a k písníku je to ani ne 5 minut. Můžete také přijet autem na parkoviště blízko pláží. Dá se také přijít pěšky nebo na kole od obcí Hlavenec, Borek, Dřísy, Sudovo a Kostelního Hlavno. Nejhezčí je ale trasa od obce Brandýs nad Labem – Stará Boleslav. Vede lesem a je to pěkná procházka i jízda na kole. Ať si zvolíte jakoukoliv lesní cestu, půjdete či pošlapete cca 5–6 km.

Doporučení. Nechte auto ve městě a dál pokračujte Sudohlavenskou nebo Lhoteckou cestou. Jsou dobře vidět na turistických Mapách.cz. První cesta je vhodnější pro kola, neb na ní není moc škváry a písku. Pokud půjdete pěšky, druhá cesta je o něco kratší. Pozor jen musíte dát při přecházení železniční trati. Ta je ale naštěstí jen dvoukolejná, rovná a s velkým výhledem do dálky.

Žraloci

Před rokem se mi zde podařilo natočit tyhle potvory, co by sežrali snad všechno. Občas připlavou až k vám a otřou se i o nohu. Tak bacha na ně, ať vám ji neukousnou…

Obrázky na Wikimedia commons najdete zde: Písník „Jezero Lhota“ Jejich nevýhodou je, že málo ukazují nudistickou pláž. Asi ji není kdy vyfotit bez naháčů.

V okolí je podobných písníků, resp. „jezer“ a rybníků víc. Jezero Konětopy, Křenecké jezero u Ovčár, Stará a nová pískovna, „Probošťák“, kousek dál Mlékojedy/Tišice, Malvíny mezi Čelákovicemi a Lázněmi Toušeň aj. Koupat se dá i přímo v Labi. To vše můžete vyzkoušet. Jen písečné pláže, nuda pláže, les s borovicemi nebo servis je zde většinou menší nebo žádný. Na druhou stranu ne všude je vybíráno vstupné. Ale tam se vám zase může stát, že narazíte na přiopilou či marihuanou obveselenou omladinu.

Anketa

Pokud jste se již byli koupat v písníku „Jezero Lhota“, líbilo se vám tam?
Ano.
100 %
Spíše ano.
0 %
Tak napůl.
0 %
Spíše ne.
0 %
Ne.
0 %
Celkem hlasovali 4 čtenáři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Pískovny

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz