Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Norští fyzici se sekli, bolesti solárů a větrníků ale popsali přesně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Dušek

Univerzita v Bergenu v roce 2017 odhadla, že globální boom větrníků a solárů se zastaví v roce 2030 na hodnotě 1,8 TW. Už teď jsme výš. To však nic nemění na tom, že Norové měli v mnoha věcech pravdu.

Článek

Napsat studii o energetice, to chce fakt odvahu. Je úplně jedno, jestli fandíte jádru či obnovitelným zdrojům energie a jak moc tíhnete k optimistickým či pesimistickým předpovědím. Figurují-li ve vašem materiálu vyšší letopočty než činí datum, kdy jej odevzdáte v mašličkách (což tak ve studiích bývá - tedy to s těmi letopočty, ne s těmi mašličkami, to už je historická metafora), neúprosný tok dějin z vašich vznešených prognóz dřív, nebo později nadělá surrealistickou poezii či sbírku humoristických povídek.

Ostatně ne nadarmo pravil Woody Allen: „Chceš-li pobavit Boha, seznam ho se svými plány do budoucna.“ A do třetice připojím osobní zážitek. Asi před deseti lety jsem šel manželce jen tak ze srandy koupit do práce křišťálovou kouli. K mému nadšení jich měli v čarodějnickém obchodu hned několik, ale trochu mě zarazilo, že některé stojí pár stovek a jiné pár tisíc. „Tohle jsou jen takové hračky, ale ty dražší fakt fungují,“ pravil prodavač s naprosto vážnou tváří a já měl fakt co dělat, abych ten smích ubrzdil.

Nicméně i bez drahé značkové (a fungující) křišťálové koule lze předpokládat, že s růstem ekonomiky i počtu obyvatel poroste i spotřeba energie, a to poměrně razantně. Čísla mluví celkem neúprosně: Zatímco před 25 lety potřebovala naše planeta asi 13,6 TW primární energie, dnes už jede na zhruba 20,4 TW, tedy o polovinu vyšší výkon. Jaký kvalt zařadí v následujících letech, v tom se vědecké odhady poněkud rozcházejí (poněkud dost). Zatímco dřívější prognózy předpovídají v roce 2050 zrychlení o další polovinu na nějakých 30 TW (třicítkáři si konečně přijdou na své!), ty pozdější počítají s otočením růstového trendu a dosažením „pouhých“ 25 TW či dokonce návratem k „úsporné“ dvacítce (ono to asi bude souviset i s poměrně mladou teorií, podle níž se má v následujících dekádách zastavit růst populace, a celkově nás začne ubývat).

Ta pravda trochu bolí, ale je užitečné ji neustále opakovat. Navzdory masivním investicím do dekarbonizace pochází stále naprostá většina primární energie (tj. bavíme se nejen o elektřině, ale i teple či pohonných hmotách) z fosilních paliv, tedy z ropy, uhlí a zemního plynu. V roce 1990 to bylo z 87 %, vloni z 82 % (au).

Ať už v roce 2050 pojedeme dvacítkou, či třicítkou, další snižování tohoto podílu bude nesmírně komplikované. A já teď vůbec nechci řešit, zda a jak intenzivně o něj máme usilovat a proč, ani jakou roli by mohlo v dekarbonizaci hrát jaderné štěpení či jaderná fúze. Chci se věnovat tomu, co zkoumali norští vědci a k čemu se v mainstreamovém narativu upínají největší naděje: větrným a slunečním elektrárnám.

Mezinárodní agentura pro obnovitelnou energii (IRENA) v souladu s „pařížskými“ intencemi a snahou udržet globální oteplování pod 1,5 °C (a neřešme teď, kterým knoflíkem se to ovládá) volá po znásobení našeho obnovitelného úsilí. V dokumentu s kouzelným názvem Tripling Renewable Power and Doubling Energy Efficiency kreslí scénář do roku 2030 s instalovaným výkonem 11 TW v obnovitelných zdrojích, přičemž z 90 % má jít o soláry a větrníky. Jak jsme na tom teď? V solárních zdrojích máme 1 TW, ve větrných 0,9 TW, dohromady tedy 1,9 TW. A safra, to máme příštích šest let co dělat…

Je takový vývoj vůbec možný? Napřed trocha matematiky. Ve statistice se uplatňuje mimo jiné tzv. exponenciální funkce a tzv. logistická funkce. Zatímco tu exponenciální charakterizuje trvalý a neustále akcelerující růst, ta logistická má tři fáze: Na začátku vypadá jako exponenciální, ale postupně se její růst zpomaluje, až se nakonec úplně zastaví.

Teď trocha historie. Vodní elektrárny se rozvíjejí v Evropě zhruba od 30. let 20. století. Zatímco na začátku jejich počet a instalovaný výkon velmi rychle stoupal, v 60. letech začal růst zpomalovat, až se v současnosti téměř zastavil.

Něco velmi podobného se odehrálo s jadernými elektrárnami – po Druhé světové válce boom, v 80. letech stagnace a v současnosti takřka paralýza. Dvě zdánlivě úplně odlišná odvětví s jinými vstupy i zákonitostmi, dva stejné příběhy. Co se zpočátku tvářilo jako exponenciální funkce, to dnes při zpětném pohledu vypadá jednoznačně jako funkce logistická.

Klíčová otázka tedy zní, zda se nyní to samé děje s větrnými a slunečními elektrárnami, a pokud ano, v jaké fázi to je. V roce 2017 se norští výzkumníci domnívali, že po strmém růstu nastal už kolem roku 2011 bod zvratu a obě křivky by se měly směrem do současnosti již rovnat do vodorovného prohnutí. Vývoj tedy podle nich i v tomto případě spěje k logistické funkci, jakkoliv příznivci zelené energie sní o nekonečné exponenciále.

Na základě historický dat a statistických odhadů vědci z Bergenu konstatovali, že globální energetický potenciál větru a slunce bude naplněn již kolem roku 2030 a celkový instalovaný výkon dosáhne dle nejoptimističtější předpovědi hodnoty 1,8 TW, pravděpodobně však spíše jen 1,6 TW.

Foto: https://bio.uib.no/te/papers/Hansen_2017_Limits_to_growth.pdf

Limits to growth in the renewable energy sector

Už dnes tedy víme, že se Norové sekli – vždyť k roku 2022 jsme měli už 1,9 TW! A ty křivky se zatím netváří, že by se chtěly zlomit do logistické funkce. Ovšem exponenciála se zjevně taky nekoná. Takže co si z té nenaplněné prognózy vlastně odnést?

Foto: https://ourworldindata.org/grapher/installed-solar-pv-capacity?country=~OWID_WRL

Our World In Data - solární energie

Foto: https://ourworldindata.org/grapher/cumulative-installed-wind-energy-capacity-gigawatts?country=~OWID_WRL

Our World In Data - větrná energie

Že statistika vždy nemusí věrně odrážet pestrobarevnou realitu a že zakřivení nějakých čar ještě nutně nesvědčí o skutečných trendech (proč by mělo?). V této souvislosti však studie z Bergenu v diskuzi předkládá argumenty, které jsou možná ještě daleko cennější než všechny výpočty a odhady. Zatímco rozvoj vodních a jaderných elektráren zastavily přírodní limity, respektive neúnosné investiční náklady, v případě větrníků a fotovoltaiky identifikovali Norové hned čtyři hlavní omezující faktory. A všechny čtyři obstály až do současnosti!

První upozorňuje na to, že zelený optimismus nezohledňuje negativní vlastnosti obnovitelných zdrojů, tedy zejména jejich závislost na denní době a počasí, a tím pádem ani veškeré náklady na výrobu elektřiny (zejména náklady na udržování dobře regulovatelné zálohy).

Druhý limit vyplývá z výrazné prostorové náročnosti těchto zdrojů a z faktu, že největší výkon bývá k dispozici v relativně velkých vzdálenostech od místa spotřeby. To vyžaduje nákladné budování přenosových tras.

Třetím významným faktorem je relativně nízká životnost materiálů a zařízení, které tvoří základ větrných a fotovoltaických elektráren.

Poslední limitující faktor je ekonomický. Nestabilní zdroje produkují elektřinu s minimálními náklady a za předpokladu dobře fungujícího trhu, který není zkreslen dotacemi, nutí majitele nabízet produkci za určitých okolností dokonce za zápornou cenu! A v takové situaci se sotva najdou zájemci o nové investice v této oblasti… Obnovitelným zdrojům tak hrozí doslova kanibalizace vlastních kapacit.

„Jsme si dobře vědomi nejistot kolem logistické předpovědi: technologický pokrok (například v oblasti větrné energie nad oceány) nebo nepředvídatelný průlom v energetice (například jaderná fúze) může vést k tomu, že vývoj nabere úplně nový směr,“ píší norští vědci v závěru své studie. Zároveň ovšem namítají: „Protože však zatím nic takového není na obzoru, současná data bychom měli považovat za včasné varování o rozšiřujícím se rozporu mezi ambicemi a skutečným růstem.“

Vzkaz pro politiky a odborníky v energetice je to poměrně srozumitelný: Přestaňme si malovat, kolik čeho budeme mít za pět, deset, patnáct let. Je na čase oprostit se od ideologických tezí a místo nich pozorně vnímat reálný vývoj kolem sebe. A pak se nám možná před očima vyjeví ty jediné správné křivky. Ostatně tipl bych si, že ani to jádro ještě zdaleka neřeklo poslední slovo a místo logistického hřbitova ho v následujících letech čeká exponenciální renesance.

Článek vznik v rámci projektu Energie ve dne v noci.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz