Hlavní obsah

Bajka o pastýři, ovcích a vlcích. Věnováno politikům a osvoboditelům

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Vždy byly úlevou pohádky a protestem bajky. Teď inspirováno strachem před dlouhým a dalším covidem, nemocemi a válkou, cíleno proti pasivitě veřejnosti ke snižování kvality a zdražování potravin.

Článek

Ovce mají problém. Vlčí smečka roste.

Všimli jste si, že? Ovečky jsou naivní, ale všechny nutně nejsou bl-bééééé, takové řeči jsou politicky nekorektní. Ovcím je to jedno. Jsou rozmazlené, nechce se jim učit. Natož vyjádřit nesouhlas. To je důvod, proč jim ještě nedošlo, co se děje.

Inu, vlci jsou mazaní, zaútočí jen, když hlavní pastýř nehlídá, protože má poradu s pomocnými pastýři. Oni vědí, že zase nic nevymyslí, tak zapíjejí depku slivovičkou a šňupají koks.

(Noční?) vlci jsou organizovaní, akční a bezohlední a vládne jim tvrdými zuby ZISK. Žádný chaos, anarchie, natož velím si sám! Vysoce organizovaní predátoři.

Žádná demokracie! Diktatura, a zas to bude O.K. se ozývá ze stáda šílených ovcí. Chceme Velkého Berana! Pravda, nejen vlci potřebují vedení. Ovce donedávna měly svého starého, unaveného berana, který je neuměl zorganizovat a chtěl si ně dokonce pozvat vlky z východu.

Aktuálně je to jak?

Stádo dostalo tvrdého, přitom zdá se laskavého hlavního pastýře, který to s ním myslí dobře a přitom se vší silou stará o jeho ochranu. Jenže na stádo si brousí zuby vlci v rouše beránčím a ještě ke všemu bača z dovozu! Tohle by měl někdo těm ovcím vysvětlit!

Trochu historie nikoho nezabije

Bylo-nebylo jednou jakési výjimečné ovčí stádo, tuším, že to bylo ještě za komoušů ve Slušňovicích, vitrína moderní podoby socialismu s lidskou tváří a v beránčím kožichu. Stádo mělo vrchního pastýře, absolventa Vysoké školy pastýřské – VŠP (neplést s vysokou školou politickou).

Pastýř měl pastevecké psy (na leasing), vedené zdatnou Čubou. Byla chytrá, to se musí nechat, psy prý už tehdy řídila počítačem a dokonce je v tom chlévě vyráběla. A tak se stalo, že do počítače vstoupil Virus! Od té doby jsou viry (zdaleka nejenom ty počítačové) hrozbou pro civilizaci.

Tehdy to byla mela, to mi věřte! Psi ztratili sebekontrolu, protože pochopili, že jsou vykořisťovaní, tak se vykašlali na práci, totiž pardon - na obranu před vlky. Naopak. Jeden si založil zoologickou v blízkém městě, někteří jiní psí blog, prostě každý si šel po svém. Přece nebudou makat za trochu žinčice a bryndzy, že? Kdo to kdy viděl, aby psy jejich páníčkové krmili mléčnými produkty, že?

Kdo by se divil, že vlkům otrnulo a začali být dotěrnější. Usídlili se blízko ohrady a nebáli se, ani když vrchní pastýř pro formu foukal na fujaru, protože chtěl dát ovcím najevo, že on, on se opravdu, ale opravdu, vlků nebojí. Vlci byli v klidu a naučili se výt do rytmu.

Pastýři holt nedošlo, že pastevecká pop music nepomůže v obraně proti vlkům. Ani kdyby ji někdo Kryl.

Možná tušíte, co bylo dál, ale já vám to raději povím

Ovce nechodily na pastvu, byly v ohradě ve vlčí karanténě, měly zákaz vycházení, a aby se nebály vlčího vytí, pastýř jim dál hrál na fujaru. Inu, ovce si zvyknou na všechno, když to trvá delší dobu, tak to braly jako „vlčí folklór“.

Víte vy co? Dnes? K čemu pastýři a myslivci, když můžeme vypustit drony!

Všechno by dobře dopadlo, kdyby – no, kdyby nedošla TRÁVA a kratom. Prostě kytky. Vlastně, ono trávy bylo dost, krásně a typicky voněla, ale ouha! Nejvrchnější pastýř (ten v zahraničí kdesi na jihu) rozhodl poté, co prý to doporučil pastýřský koncil, že tráva se musí usušit, aby z ní odešla klíšťata. Navzdory tvrzení vědců, že (sušený) hmyz bude lidskou potravou.

Ovce bečely hladem, vlci hlady vyli, jen víly v klidu věnce vily.

A tak se vlci odhodlali k ofenzívě

Podhrabali se do ohrady. Skončilo to, jasná zpráva – jak asi, že? Vysokou smrtností! Těch ovcí, aby bylo jasno!

No, moji drazí, myslíte, že je to všechno? Tak to ani náhodou. Zbylé ovce, a nebylo jich málo, se rozutekly po loukách a lesích. Už nebyly v karanténě ani pod rouškou (noci), přesto jejich smrtnost klesala! A tak nevymřely.

Jen pastýř má smůlu. Chtěl podnikat v zahraničí, ale je nezaměstnaný, protože pást ovce v Alpách nemůže, rozkřiklo se tam, že je neschopný a neumí plynně německy. Byl by z něj gastarbeiter, těch tam mají víc než dost a ještě je musí hlídat, protože si na ně už brousí nože cizinci z dovozu.

Poučení?

Nažraní vlci nejsou agresivní, ale drbat je za ušima se nedoporučuje. Ostatně, vlci už pochopili, že všechny ovce najednou sežrat nemohou, něco si musí nechat na horší časy.

Jen mi není jasné, proč se specializovali na ovce, když sviní je stále víc? Dokonce chodí na procházku do měst. Ty další jsou ovšem legálními obyvateli. Tak proč se divíme, že medvědům se u nás daří čím dál lépe. Migrují k nám z Východu.

Dostal jsem nápad – máme přece svoje demokratické (cvičené a vězněné) medvědy! Prostě propustíme naše cirkusové medvědy, mnozí spoluovčané nám za to poděkují. Pustíme je do všech sviněmi ohrožených měst. Proč hned střílet, že?

Tak mí drazí, konec bajky, opatrujte se i bez roušky, než přijde další vlna (že by už devátá?) a dejte si pozor na vlky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz