Hlavní obsah
Názory a úvahy

Filmový festival Karlovy Vary – paráda vnímaná s odstupem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Petr Fořt

Karlovy Vary hotel

Filmový festival, světové hvězdy. Únik ze všednosti a stresu. Zážitky. Radost až do rána.

Článek

Všichni lidoví vypravěči na Seznam Médium o něm píší! Tak to já musím také!

Přiznání autora: jsem v roli komentátora dění v kultuře. Tak uvidíme. Ve varu!

Filmový festival ve Varech je…ve varu.

Média mají pohotovost, jejich povinností je národ informovat, co vyvádějí celebrity. Bonus je informace o filmech, jejich přijetí publikem a porotou a tak. Vítané zpestření opalovací sezóny. Nic jiného se aktuálně v Česku (na internetu) neděje. Fotbal je mimo hru, festival má volné pole.

Relax

Konečně událost, která je veskrze pozitivní. Žádné negativní události, stres a věštby katastrof.

Rojení novinářů (fotografů a paparazzi). Vládne tomu bulvár.

Bude mít o čem psát celé prázdniny. Mezi novináři se najdou obdivovatelé i kritici. Obdivovatelé jsou užiteční, ale netvrdím, že objektivní. Kritici mohou být objektivní a nezaujatí, v tom případě jsou přínosem. Protiváha bulvárním bublinám. Ale jsou tu také kritici neupřímní a zlí. Útočí na něco či někoho, kdo jim je z nějakého (osobního?) důvodu nesympatický. V horším případě kritizují jen proto, aby měli o čem psát.

Kdo není ve Varech, jako by nebyl.

Tohle prý platí jen pro celebrity.

Tak mne napadlo - co kdyby - co kdybych si vytvořil visačku s pravým jménem, ale vymyšlenou institucí? Co třeba Institut pro tvorbu veřejného mínění. Varování pro čtenáře! Autor článku a uvedeného názvu instituce to má patentované!

A co místní občané? Ti už festival zažili tolikrát, že ho znovu vidět nemusí. Nic nového, jen se opakuje starý model. A také jsou prázdniny, všichni už jsou v Chorvatsku (Itálii, Řecku, Turecku), prostě pečou se u Jadranu a ve Středomoří. Pravda, je to výrazně dražší než se péci ve Varech.

Jen hvězdy a celebrity se slétly upéci se ve Varech. Letos jsou to Karlovy tropy.

Ještě není konec (festivalu).

Středoevropský filmový parník se nepotopil, pluje dál. Poháněn styky na nejvyšších místech a státními dotacemi. Sycen tradicí. Pro pamětníky už trochu nuda. Ještě že dorůstají mladí fanoušci.

Elita dělá, že vše je v nejlepším pořádku navzdory realitě v podobě v centru převažující cizí (východní) řeči, obchodů a majitelů lázeňských domů, navzdory faktu, že kousek vedle v tomto kraji je docela „husto“. Raději nepátrat, co je v Karlových Varech skryto pod pokličkou.

Jenom herci dokážou zahrát štěstí, když jim teče do bot.

Luxus nedbá, má přehlídku, horních pár tisíc předvádí veřejnosti, o čem je blahobyt. Lid přihlíží a obdivuje. Atrakce. Cirkus. Hogo fogo pro snoby.

Sláva české kinematografie hvězd se dotýká.

Jinak by do Varů světové hvězdy nepřijely, že. Pravda, nejsme žádná ořezávátka. Viz čeští Oskaroví režiséři, je na co vzpomínat. Dnes jsme filmová pohádková velmoc a také umíme(?) veselohry. Reálný obraz stavu české kinematografie? Nevím, já tomu nerozumím. Nekritizuji, čemu nerozumím. Pozoruji. Čtu zprávy z festivalu, dokonce už také jakési kritické glosy.

Zvolil jsem si totiž roli (nikoliv filmovou) pozorovatele a umírněného kritika.

(Zle) Kritizovat totiž umí každý. Profesionální kritici jsou za to placení.

Možná riskuji, že se z diskuze dozvím, že ze mne prýští závist. Proto volím prevenci!

Zkusím zahrát roli neúspěšného českého občana, pana Průměrňáka, o kterého nikdo nestojí, tím méně o jeho moudra a názory. Zažívá pocit ponížení a závist vždy, když vidí pána a paní úspěšné. Zmíněná kombinace emocí je ošklivá. Produkuje totiž zlobu, pro některé jedince je právě ona dokonce motivem k násilí.

Moje občanské právo je závidět. Je krmené mým EGEM. To by se totiž chtělo předvádět. Užít si svoji chvíli slávy. Zblízka si trochu čuchnout k atmosféře. Možná sáhnout? Dobře vím, že jako majitel toho EGA na to prostě nemám. I když se budu snažit, už to nestihnu.

I když….co třeba udělat si výlet do Varů?

Místo k moři? Vyjde to finančně téměř na stejno. Splněný sen vidět hvězdy v reálu, prostě zážitek. Ale na druhou stranu, co z toho? Ve Varech jsou hvězdy jako oživlé umělecké dílo. K tomu jako bonus vlastně módní přehlídka, haute cotoure, na vstupu. V civilu ty celebrity nepoznám. Ostatně, nelze se divit, mnohé vlastně ani celebritami nejsou. Vnutily se. Herce přímo ve filmu často nepoznám. To je dobře, od toho to jsou herci.

Na mejdany elit se nedostanu, tak když už budu ve Varech, prozkoumám lázeňské centrum a zkusím shlédnout co nejvíc filmů. Nebude to pohoda, ale shon. Lidí jako – jako, bojím se použít tradiční výraz. Takže lidí až moc. Ale budu aspoň mít dobrý pocit, že jsem kulturní. Ještě ke všemu mohu chodit v trenkách a triku a sandálech. Nemusím si na nic hrát. Stejně to neumím, jsem holt takový vidlák. Zajdu do Mekáče, stejně jako doma. Tam to znám. Na ubytovnu si koupím lahváče.

Kde se lidé dobře cítí, tam jich je mnoho a je tam veselo. Zkusím se přidat. Nechci myslet na to, co se možná honí v hlavách nepřátel. Snadný terč. Budu optimista, ne-li sluníčkář. Všechno je a bude O.K.

Co mi to tady vlastně připomíná?

Tak trochu kulturní filmová zoologická. Vlastně, možná jsem se nakazil tím (slavným) seriálem. Tak se pojďme podívat!

Lokality k prohlídce?

Ohrada pro herce: pečovatelská oblast pro stálice a nestory a v jejím rámci výjimka v podobě volného výběhu pro „Nesmrtelnou tetu“. Opušťáky bez pravidel pro aktivní herce a edukační soustředění pro mladé herce a elévy, toužící po kariéře. Křtěni alkoholem?

Chráněný výběh pro modelky: jsou tu šéfky soutěží, ale také stáje pro zasloužilé trvalky. Lovci mají povolen vstup jen do sekce pro modelky-novicky. Model a la klášter. Znáte to.

Oddělení zlatokopek: nepodařilo se je udržet pohromadě, rozběhly se po Varech s udičkami.

Sekce nezařaditelných: laskavý čtenář si doplní sám.

Oddělení s označením „Božská komedie“: vyhrazeno pro elitu festivalu, včetně poroty

Ať se všem účastníkům festivalu daří. Vám divákům samozřejmě také. Paráda, vnímaná s odstupem. Hlas lidu, hlas boží, to je oč tu běží. Kdo chce kam, pomozme mu, ať je tam.

Hlas lidu diskutujícího nechť je pestrý a otevřený.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz