Hlavní obsah
Věda

Stárnutí lze zpomalit, život ve zdraví prodloužit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Fořt

senior přednáší

Prevence stárnutí ve středním věku a prodloužení zdraví do pozdního stáří. Konkrétní možnosti optimalizace zdraví a podpora kvality života seniorů.

Článek

Článek zaujme seniory, primárně je však určen lidem v produktivním věku. Je to zamyšlení nad možnostmi prevence předčasného stárnutí. Druhá část je věnována připomínce možností optimalizace stavu starších dospělých (seniorů).

Očima lidí mladšího a středního věku je téma stárnutí předčasné, přitom opak je pravdou. Věda to připomíná, zatím marně. Většina starších dospělých zkonstatuje, že „teď už je pozdě“. Nikdy není pozdě!

V produktivním věku za okolností, jak jsem je prožíval já, aktuálně člen komunity starších dospělých, nebylo mnoho možností sebeobrany před stárnutím (snad jen ten profláknutý „zdravý životní styl“) a v podstatě žádné seniorům ulehčující život a udržující je aktivní do vysokého věku. Preventivní a regenerativní medicína neexistovaly, medicína proti stárnutí byla v plenkách.

Nyní žijeme v době, v níž věda přichází s revolučními metodami diagnostickými i terapeutickými. Měli bychom o nich vědět, hledat a mluvit o možnostech jejich aplikace, a ty z nich, které přinesou reálný efekt, používat rutinně. Navzdory aktuálně diskutovanému problému, jímž je zvětšování populace ve věku nad 65 let.

Paradox dlouhověkosti

Co to je?

První logická úvaha, která vás napadne? Bude to prodloužení života v nemoci a nárůst populace starších dospělých. Neproduktivních, vyžadujících péči a investice.

Je to jinak. Není to o tom, žít v nemoci ještě déle než dosud. Cílem je prodloužení aktivního zdravého života do vyššího věku. Odborníci tvrdí, že to zvýší produktivitu a sníží výdaje zdravotnictví. Ještě jsem se neptal ekonomů, kam zvyšování produktivity povede, mám však velmi nepříjemný pocit. Nicméně delší zdravý život uvítají všichni.

Vědecké kapacity už prohlásily, že ve věku 60 let a vyšším můžeme být zdraví a vitální jako ve věku 40 let. Já dodám: vědět proč a pro co žít.

Souvislosti

Nejde jen o vliv vzestupu produktivní populace vyššího věku na ekonomiku a na zdravotnictví, ale také o etické aspekty. Rozjely se diskuze sociology i filosofů. Pročetl jsem základní aspekty a konstatoval, že se jedná o komplikovanou problematiku, přesahující moji odbornost. Nechejme je stranou. Všímejme si dění v obou zmíněných oborech – dlouhověkosti (longevity) a medicíně proti stárnutí (anti-ageing medicine).

Důležitá jsou tři témata:

1. Včasná prevence rychlého stárnutí jako důsledku hektického života a stresu

2. Prodloužení zdraví do pokročilého věku

3. Podpůrné postupy a prostředky, podporující zdraví starších dospělých.

Pokusím se nastínit možnosti, jak se o sebe starat dřív, než bude pozdě. Jak řešit zdravotní problémy, které vás začnou (začaly) trápit. Zmíním možnosti sebeobrany a zlepšení stavu starších dospělých.

První přikázání zní: začni se chovat zodpovědně a starat se o sebe. Vyplatí se to nejen tobě, ale také „ostatním“. Nevěř sloganu „dnes medicína vyléčí všechno a když ne, pomůže jí umělá inteligence“. Možná. Možná ne. Není problém postupovat stylem budu se o sebe starat sám. Naučím se praktikovat moderní, personalizovanou formu životního stylu. Zařadím do něj aktuální metody aktivní prevence. Jsem připravený všechno to, co tento postup vyžaduje, nastudovat. Život je cesta, učení a zkušenosti, využitelné v dalším životě. Studovat je dnes snadné. Od toho je internet a na něm specializované weby¨, věnované stárnutí a „sebeobraně“.

Jak na to?

Důležité realizační pokyny a podrobnosti o konkrétních aktivitách také najdete na internetu, včetně videí, popisujících cvičení, vaření a způsob stravování. Prevenci a obranu proti stresu. Možnosti využití fyzikálních procesů. Doporučuji konzultaci s wellness nebo lifestyle coachem. Vybírejte pečlivě. Jedním z důležitých aspektů je tzv. personalizovaná výživa. Varování! Nepodlehněte extremismu a nabídce redukčních diet!

Šance, která se neodmítá?

Můžete absolvovat diagnostiku zdravotního i fyzického stavu. Je to trochu rozsáhlejší preventivní lékařská prohlídka. Totéž platí i v případě starších dospělých. Existují specializovaná zdravotnická zařízení. Často používají v názvu výrazy jako Longevity, Anti-ageing, Funkční medicína apod.

Moderní věda nabízí vyšetření a vyhodnocení genomu jak na výše zmíněných specializovaných pracovištích, tak na některých klinikách. Není to nutnou podmínkou, ale možností, která znamená objektivní analýzu. Jde mimo jiné o to, aby vám lékař v blízké budoucnosti neřekl: „měl(-a) jste přijít včas“.

Věda nemá pochyby o významu personalizované výživy. Nedoporučuji to zanedbat stylem „univerzální řešení“ v podobě pestré střídmé stravy. Řešení vyžaduje vyhledat specialistu na výživu a aktivní spolupráci, protože bez podrobné analýzy bude výsledkem zklamání. V rámci dlouhodobé prevence a v případě podpory aktuálního stavu, včetně skupiny starších dospělých, lze použít programy, sestavené z legálních doplňků stravy. Některé z nich jsou dokonce formulovány jako produkty, zpomalující stárnutí nebo podporující terapii. Jejich použití vyžaduje systematické hodnocení efektu, připomenu, že nelze očekávat nemožné ihned a zázraky do tří dnů.

Není nutné ihned investovat peníze do komplikovaných drahých vyšetření a náročných postupů regenerativní medicíny, pro včasnou prevenci stačí udělat první krok v podobě změny životního stylu, v případě starších dospělých však bude třeba nejprve sofistikovanější proces analýzy stavu.

Zdroje:

Hacknuté tělo. Dave Asprey, Zoner Press 2021

Skryté tajemství dlouhověkosti. Steve R. Gundry, Grada 2018

Přežít. Peter Attia, Jan Melvil 2023

Žijte podle své DNA. Kashif Khan, Zoner Press 2023

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz