Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zamyšlení nad osudem vyspělé západní (evropské) společnosti

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam Zprávy / Michal Turek

Snad to není manipulátorka

Jak jako laik vnímám současný život. Trocha sarkasmu, špetka ironie, okořeněno skepsí. Zkuste se zamyslet a použít výsledek ve svém chápání současnosti.

Článek

Nechám se poučit. Bude-li to tolerantní a slušné.

ÚVOD

Politika

Co to je? Pokus (volených!) elit ovládnout občany. Pokus lidstva nevyvraždit se vzájemně.

Spravedlnost

Pojem, ponechávající velký prostor pro formulaci jeho obsahu.

Volnost-rovnost-bratrství

Světská Svatá trojice, která neexistuje.

Ať bude vládnout kdokoliv, veřejnost bude vždy generovat rebely, podvodníky, zloděje, násilníky, příživníky, bojovníky v kleci, drogové dealery, alkoholiky, svobodné umělce a DALŠÍ druhy LIDOVÉ VERBEŽE (nadsázka!)

Občanské svobody?

Seznam „práv“ občanů. Oblbování údajnou osobní svobodou a lidovostí demokracie.

Svoboda projevu

Co se stane, když svoboda názoru a projevu přejde do fyzické podoby? Lidové bouře a občanské války. V individuální rovině je závislá na toleranci komunity, v níž jedinec žije.

Převažující způsoby chování a jednání jedinců? Pokrytectví a přetvářka. Jedná se o vady charakteru? Nikoliv. Je to okolnostmi vynucená adaptace na přežití ve společnosti.

Svoboda podnikání – bez komentáře

Svoboda cestování – bez komentáře

Právo na informace

Důsledek volného přístupu k informacím je? Existence bulváru a svobodných médií. Influenceři, blogeři, motivátoři a supervizoři.

Důsledkem je co?

Produkce záměrných dezinformací s cílem manipulovat s veřejností a dosáhnout neetického příjmu peněz. Závist, nejistota, zmatek a strach.

Změna způsobu myšlení a chování mladé generace.

Taková, že to lze nazvat novou érou. Navzdory až neuvěřitelné konzervativnosti veřejnosti bude do deseti let „všechno jinak“.

Kam směřuje mladá generace?

Kdo je ideálním učitelem? Jakou roli hraje ve výchově rodina? Kdo zvládne puberťáky v dnešní době? Školy ? Na to zapomeňte! Rodina? Stěží.

Nejenom vaši potomci jsou loutkami v režii sociálních sítí a influencerů a manipulátorů! I vy, rodiče.

Žijeme v době „manipulující“

S manipulací se setkáváme denně, mnohdy nám to ani nedojde. Manipulátor má používá osvědčené nástroje manipulace:

1.Snaží se v protějšku vzbudit pocit viny. 2.Často se stylizuje do role oběti. 3.Je egocentrický. 4.Snaží se zalíbit, být obdivovaný. 5.Ostatní kritizuje, závidí jim a nepřeje jim úspěch. 6.Nesnese kritiku, ani naprosto oprávněnou. 7.Záměrně vytváří spory a šíří negativitu. 8.Neumí přijmout odpovědnost. 9.Sám jedná amorálně bez skrupulí, u ostatních apeluje na morálku. 10.Vydírá, vyhrožuje, lže druhým od očí. 11.Pro své cíle jde přes mrtvoly. 12. Často se dovolává svých práv, práva ostatních neuznává.

Zkuste si udělat self-test, máte-li odvahu dozvědět se o sobě nepříjemné skutečnosti. Pomohu vám zveřejněním vlastních výsledků. Přistihl jsem se, že nejsem zcela bez viny. Naštěstí to není extrém. (zdroj: https://apas.cz/slovnicek-pojmu/manipulator/)

Vyhrají manipulátoři? Uhádli jste! Demokracie a opravdová spravedlnost pro všechny to určitě nebude. Napadá vás konkrétně nějaký manipulátor v politice? Že všichni?

Níže citace ze článku Koho podvádějí politici-manipulátoři? Nás, nebo sami sebe? Autor: Wizard Michal (Seznam Médium) (zkráceno bez zásahu do věcného významu).

Existuje několik důvodů, proč má manipulace v současnosti úspěch u mnoha lidí:

· Rychlost a dostupnost informací. Množství informací, které je obtížné zpracovat a kriticky posoudit. To je pro manipulátory výhoda, mohou snadno vyrábět a šířit dezinformace a lži, které se mohou zdát vysoce pravdivé.

· Změna hodnot. Stále víc lidí je ochotných věřit informacím, které potvrzují jejich vlastní přesvědčení. V zahlcení množstvím informací přestanou uplatňovat kritické a logické myšlení. Tak se dá cílit na emoce, hrát na city, vyvolávat hněv či zlost.

· Rozdělení společnosti. Negativní emoce se šíří až 5× rychleji než pozitivní, takže stále víc lidí tvoří skupiny, které mají až radikálně odlišné názory a hodnoty.

Šíříte-li nenávist mezi jednotlivými částmi společnosti, naplňujete heslo rozděl a panuj! Tak se veřejnost rozdělí ve vnímání role občanské společnosti, státu, EU, NATO a jiných struktur. To je pro manipulátory výhoda, protože mohou šířit nenávist a polarizaci.

Dovolím si osobní názor:

Kdo a co má nejsilnější manipulativní schopnosti? VÍRA (náboženství, církve). Připomenu náboženské války. (zdroj: https://cs.wikiital.com/wiki/Guerre_di_religione_in_Europa)

Závěr

Islám může být úspěšný díky jeho totalitní historii a totální manipulativnosti s věřící veřejností. Ta je schopna sebeobětování. Na rozdíl od veřejnosti rozvinutých zemí.

Lze s tím něco udělat?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz