Hlavní obsah
Finance

Finanční gramotnost Čechů roste! Důvod k oslavě?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Hořák + AI DALL-E 3

Výsledky společného průzkumu platformy Portu a agentury Ipsos z konce roku 2023, které to dokládají, byly zveřejněny 29.1.2024.

Článek

Hlavním „sdělením“ tohoto průzkumu je, že negativní vlivy v podobě vysoké inflace a zhoršené ekonomické situace měly pozitivní dopady na finanční vzdělání Čechů. Zní to logicky. Lidé se začali více zajímat o úroky na svých spořících účtech a v investicích. Došlo k nárůstu lidí chápajících pojem inflace (jako finanční poradce jsem se ještě loni setkával se situacemi, kdy jsem musel klientům vysvětlovat, že 100 tisíc Kč po deseti letech v matraci opravdu není těch samých 100 tisíc Kč). Stejně tak mnoho lidí začalo více vnímat rozdíl mezi pojmy spoření a investování a více uvažují o rizicích investování. Průzkum také ukázal další chvályhodnou novinku. Tou je, že ve srovnání s Polskem a Slovenskem jsou finanční znalosti Čechů nejvyšší. To by byly ve zkratce pozitiva.

Co je na těchto zprávách negativní? Zvýšená ochota investovat bohužel u mnoha lidí, kteří své finanční znalosti přeceňují, znamenala ochotu sednout na lep mnoha podvodníkům s investicemi hlavně na internetu. Jejich počet prudce narostl v poslední době s rozmachem umělé inteligence a lákají investory na sociálních sítích reklamou, obsahující videa různých světových i lokálních osobností s nabídkami nereálných zisků. Leckterý důvěřivý investor si díky nově nabytým znalostem o inflaci a výších úrokových sazeb lehce spočítá, že banky nám naše peníze jen zanedbatelně chrání při mírné, natož při vysoké inflaci. Převýší ji jen v investičních produktech, a to ještě ne vždy a pouze o minimum. Pokud si ještě přečte data o extrémních ziscích bankovních domů působících v ČR a jejich odlivu za hranice, řekne si, že jim to prostě vrátí a svoje peníze dá někam, kde mu vynesou více. Rozhodne se své peníze dát podvodníkům s mnohdy velmi propracovanými způsoby, jak oslnit vysokými zisky.

Věřte mi, že ze své praxe znám takové případy, kdy podvodníci byli natolik připravení a ovládali znalosti psychologie, že i přes telefon vylákali z lidí různého věku a sociální skupiny statisíce i více.

Závěrem bych řekl, že zvyšující se finanční gramotnost je jistě dobrá. Je ale třeba znát nejen, co je inflace a co jsou úrokové sazby. Neméně důležité je vědět, co je diverzifikace, čili rozdělení investic! Nevkládejte všechny své peníze tam, kde Vám dají nejvíce. Rozdělte je do více hromádek. Mějte investováno v akciích, v nemovitostech, bitcoinu, zkrátka v aktivech s vyšším výnosem ale i vyšší mírou rizika. Část Vašich peněz ale vložte do konzervativních produktů a tzv. bezpečných přístavů. Mějte tedy vhodnou rezervu i na spořícím účtu pro případ potřeby hotovosti a nezapomínejte na fyzické zlato a stříbro jako anonymní aktiva, která si držíte sami, nikoliv v bance. Svoje peníze chraňte před inflací na více frontách! Inflace je totiž také skrytá daň státu. Chraňte tedy své peníze i před státem a nenaleťte žádným podvodníkům. Nespoléhejte se jen na sebe a mějte svého finančního poradce, který sleduje finance v širším záběru a nebude se Vás bát vzdělávat.

Vzdělávání se je nejlepším způsobem, jak se nenechat připravit o Vaše peníze.

Přeji Vám, aby se Vaše peníze udržely na hodnotě, nejlépe jí hojně rozmnožovaly a hlavně, aby dobře posloužily Vám a ne finančním šmejdům.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz