Hlavní obsah
Cestování

Češi milují Chorvatsko, válení se na kamenech a štěrku v kempu, a nikdo a nic to nezmění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Vincent Rivaud, Pexels

Čím si tedy Chorvatsko rok, co rok získává srdce českých turistů?

Když se řekne dovolená a Češi, většina z nás si vybaví Chorvatsko. To se již mnoho let stává letní destinací Čechů a není těžké pochopit proč. Přestože je dražší než ostatní balkánské země, Češi se ho prostě nedokážou vzdát.

Článek

Čím si tedy Chorvatsko rok, co rok získává srdce českých turistů?

Jedním z důvodů, proč Češi Chorvatsko milují, je absence jazykových bariér. Mnoho Čechů bojuje s cizími jazyky, ale v Chorvatsku se bez problémů domluví. Díky tomu jsou jejich zážitky z dovolené mnohem příjemnější a bez stresu. Čeští turisté se mohou snadno orientovat, objednávat si jídlo a komunikovat s místními obyvateli, aniž by jim v cestě stály jazykové bariéry.

Dalším důvodem, proč je Chorvatsko mezi Čechy oblíbené, je jeho nádherné pobřeží a pláže. Na rozdíl od písečných pláží, které mohou být dráždivé a špinavé, je většina pláží v Chorvatsku kamenitá nebo oblázková. Absence písku znamená, že se vám písek nebude nepříjemně lepit na tělo a nebude se vám dostávat do věcí. Je to jedinečná vlastnost, kterou Češi oceňují a díky níž je pobyt na pláži pohodlnější a příjemnější.

Velkým lákadlem pro české turisty je také pohostinnost Chorvatů. V průběhu let si mnoho českých rodin vytvořilo hluboké vztahy s chorvatskými majiteli apartmánů. Tento osobní vztah dodává jejich dovolené zvláštní nádech a dává jim pocit, že jsou spíše na návštěvě u starých přátel než jen v pronajatém apartmánu. Vřelá a přívětivá povaha Chorvatů vytváří u českých turistů pocit známosti a pohodlí, díky němuž se cítí jako doma, i když jsou daleko.

Navíc existuje nostalgické spojení mezi Chorvatskem a legendárními filmy o Vinnetouovi, které se zde natáčely. Tyto filmy byly v Československu populární v dobách socialismu a v srdcích mnoha Čechů mají zvláštní místo. Návštěva míst, kde se tyto filmy natáčely, umožňuje českým turistům oživit vzpomínky na dětství a vytvořit si nové v krásných kulisách Chorvatska.

Celkově jde o kombinaci faktorů, díky nimž je Chorvatsko pro Čechy nejlepší volbou, pokud jde o letní dovolenou. Od absence jazykových bariér přes jedinečné kamenité pláže, vřelou pohostinnost Chorvatů až po nostalgické spojení s filmy o Vinnetouovi. Chorvatsko nabízí českým turistům dokonalou kombinaci pohodlí, krásy a známosti. I přes vyšší cenu v porovnání s ostatními zeměmi se Češi do Chorvatska rok co rok hrnou a dokazují, že některé zážitky stojí za každou korunu.

Není tomu tak dlouho, co jsme si museli vybírat mezi Jugoslávií a Bulharskem, když přišel čas na dovolenou u moře. Tehdy bylo Chorvatsko součástí první jmenované země a bylo pro nás synonymem pro kvalitní dovolenou. Ačkoliv se od té doby mnoho věcí změnilo, jedno zůstává stále stejné – naši lásku k Chorvatsku ani přemrštěné ceny neodradily.

Chorvatsko nás láká svými krásnými plážemi, čistým mořem a přátelskými lidmi. Kdo by neznal chorvatské písčité pláže, které jsou jako vystřižené z pohlednic exotických destinací? A co teprve chorvatské ostrůvky, které nás lákají k objevování jejich tajemství? Chorvatsko je zkrátka zemí, která nás neustále láká k návratu.

Přitahuje nás také skutečnost, že se zde cítíme jako doma. Chorvatsko je pro nás zemí, kde se setkáváme s lidmi, kteří nás berou jako své. Jsme pro ně víc než jen turisté, jsme pro ně přátelé. A to je něco, co nás neustále láká k návratu.

A pak je tu samozřejmě jídlo. Chorvatská kuchyně je něco jako co milujeme. Kdo by neznal chorvatské speciality jako jsou šunka prošuto, sýr paški sir, čevabčiči nebo vynikající chorvatská vína? Ano, Chorvatsko je drahé. Ale když se podíváme na to, co nám nabízí, je jasné, proč se sem rádi vracíme. Nabízí nám kvalitu, kterou jinde na Balkáně jen tak nenajdeme. A to nám stojí za to, abychom za to zaplatili.

Češi jsou známí tím, že jsou hodně cenově citliví. Ale když přijde na dovolenou, rádi si dopřejeme. A Chorvatsko je pro nás zemí, kde si můžeme dovolit trochu více utratit. Vždyť dovolená je o relaxaci a o tom, abychom se cítili dobře. A v Chorvatsku se cítíme skvěle. Češi milují Chorvatsko a drahota je neodradí. A to je důvod, proč se sem rádi vracíme. Protože Chorvatsko je pro nás synonymem pro kvalitní dovolenou. A to je něco, co nám stojí za to zaplatit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz