Hlavní obsah
Lidé a společnost

Děsivý zážitek při wingfoilingu. Keporkak Jasona stáhl pod hladinu v momentu hrůzy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Thara58, Pixybay

Setkání s velrybou na volném moři je zážitek, který většina z nás si může představit jen v nejtajnějších snech. Pro Jasona Breena, padesáti pětiletého dobrodruha ze Sydney, se však tato fantazie stala realitou - a to ne zrovna příjemnou.

Článek

Padesáti pětiletý dobrodruh ze Sydney, Jason Breen, prožil moment hrůzy, který by mu podle jeho slov nikdo nevěřil, nebýt jeho zapnuté kamery GoPro. Při svém oblíbeném sportu, plachtění na křídlech, nebo také wingfoilingu na pláži Mona Vale, ho z vody vynořený keporkak překvapil natolik, že na něj přistál a stáhl ho pod hladinu.

„Myslel jsem, že je po mě.“ Na pár vteřin jsem si pomyslel: „Takhle to vypadá, když umřu,“ zavzpomínal Breen, kterého velryba potáhla asi 20 až 30 metrů pod hladinu. Cítil její hladkou kůži na své vlastní, což ho vedlo k domněnce, že jde o mládě.

Podle Breena, který tento incident zachytil na své GoPro kameře, ho náhodný kolemjdoucí sledoval z nedalekého mysu. Ten ihned vytočil tísňovou linku a čekal, jestli se Breen vynoří. Naštěstí se mu podařilo vyplavat zpět na hladinu poté, co mu prasklo lano na noze.

„Sakra, právě mě srazila velryba,“ říká Breen na videu. Kamarádi, které potkal na břehu, mu nevěřili, až dokud neuviděli záběry z jeho kamery. „Mysleli si, že vyprávím nějakou smyšlenou historku,“ přiznal Breen.

Breen uvedl, že měl štěstí na to, že šlo o mladou velrybu. Protože kdyby šlo o dospělou velrybu, nemyslí si, že by byl naživu, aby o tom mohl vyprávět. „V žádném případě bych tu nebyl, jako bych byl určitě mrtvý,“ řekl. „Byla to opravdu náhoda jedna k milionu.“

Interakce s velrybami nejsou v Austrálii neobvyklé. Teprve minulý měsíc zemřel 61letý muž, když ho velryba odhodila z lodi v Botanické zátoce. Policie předpokládá, že velryba „mohla proniknout do blízkosti lodi nebo na loď“

Příběh Jasona Breena nás zavádí do světa plným dobrodružství, adrenalinu, ale také nebezpečí. Zároveň nám připomíná, jak je důležité respektovat divokou přírodu a její obyvatele, kteří mohou být stejně nepředvídatelní jako nádherní.

Breenův incident je fascinující zejména pro ty, kteří se zajímají o mořský život a adrenalinové sporty. Je to příběh, který ukazuje sílu a náhodnost přírody. Nicméně, měli bychom si z toho také vzít ponaučení. Ačkoliv se Breen při plachtění na křídlech cítil dobře a bezpečně, příroda je silná a nepředvídatelná. Měli bychom se vždy chovat s úctou a opatrností, ať už jsme kdekoli.

Zajímavý je také lidský aspekt tohoto příběhu. Breenův zážitek by nebyl důvěryhodný, nebýt záznamu na jeho GoPro kameře. To nám připomíná, jak často lidé nedůvěřují neobvyklým nebo šokujícím příběhům, dokud nevidí důkaz. Tato skepse může být jak zdravá, tak omezující. Je důležité mít otevřenou mysl a být ochotný uvěřit neuvěřitelnému, ale také je důležité mít zdravý skepticismus a hledat důkazy.

Breenův příběh také zdůrazňuje hodnotu přípravy a bezpečnosti při jakékoliv aktivitě, zejména těch, které zahrnují divokou přírodu. Tím, že měl zapnutou kameru a náhodný kolemjdoucí byl schopen zavolat pomoc, Breen přežil. To nám připomíná, jak důležité je mít nějaký bezpečnostní plán nebo opatření.

Breenova zkušenost by měla být varováním pro všechny, kteří se vydávají do divoké přírody. Je to připomínka, že se musíme naučit žít v souladu s přírodou, ne ji ovládat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz