Hlavní obsah
Cestování

Dovolená v Chorvatsku? Dávno pasé! Teď letí nejkrásnější vesnice Norska: Reine

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: se svolením Pavel a Klára Křížovi

Chorvatsko jako destinace pro dovolenou? To je už dávná minulost! Namiřte své kroky směrem k nejmalebnějšímu koutu Norska. Reine, krásná vesnička na Lofotech, vás zaručeně okouzlí a stane se vaším novým cestovatelským rájem.

Článek

Už žádné obvyklé cíle, objevte krásu skrytou v severní Evropě! Přestaňte snít o dovolené v Chorvatsku – to je dávno out! Místo toho si pořiďte letenku z Prahy do Osla na ranní let ve 5 hodin a vydejte se k objevování nejkrásnější vesnice Norska – Reine, idylického místa na Lofotech. V Oslu přestupte na krátký let do Bodo lufthavn a pak už vás čeká jen plavba trajektem na ostrov Moskenes. Ubytování vás čeká v malebném městečku Reine, které je srdcem Moskenes.

Foto: se svolením Pavel a Klára Křížovi

Reine je bezpochyby jedním z nejkrásnějších míst na světě, plná neuvěřitelných výhledů a jedinečných zážitků. Je to místo, kde člověk může zapomenout na ruch moderního světa a jednoduše si užít klid a krásu přírody.

Reine, malebná vesnice ukrytá v norské oblasti Lofoty, je místo, které ohromuje svou krásou a přírodní scenérií. Považuje se za jedno z nejkrásnějších míst na světě a není těžké pochopit proč. Zasazená do divoké a drsné krajiny, obklopená vysokými skalnatými vrcholy a modrými fjordy, láká turisty z celého světa.

Představte si výhled na ticho rozbouřeného moře, které se třpytí v různých odstínech modré a zelené. V dálce se tyčí mohutné hory, jejichž vrcholky jsou pokryty sněhem a které se odrážejí na klidné hladině fjordů. To vše je doplněno o obraz rybářských chat, které se svou červenou barvou výrazně odlišují od zbytku krajiny a dodávají jí na jedinečnosti.

Reine je také známá svými úžasnými podmínkami pro pozorování polární záře. V zimních měsících, když nebe nad severním Norskem exploduje barevnými vlnami, je to zážitek, na který se nezapomíná. Ať už jste na vrcholu hory nebo stojíte u břehu fjordu, pohled na tento přírodní div je jednoduše dechberoucí.

Rybářské tradice jsou v Reine stále velmi živé. Navštívíte-li místní trhy, můžete ochutnat čerstvě ulovené mořské plody, a pokud máte štěstí, můžete se setkat s místními rybáři a dozvědět se něco o jejich každodenním životě.

Foto: se svolením Pavel a Klára Křížovi

Ostrov Moskenes je skutečně jedinečným místem, které nabízí návštěvníkům nejen krásné výhledy, ale také možnost se ponořit do divoké a nedotčené přírody. Je to místo, kde můžete zapomenout na shon moderního světa a vrátit se k jednoduchosti a klidu.

Během svých cest nenechte ujít návštěvu půvabné vesnice Flakstad v jižní části ostrova Moskenes. Tato vesnice se rozkládá v souostroví Lofoty, západně od nejsevernějšího bodu norské pevniny a východně od polárního kruhu. Ostrov Moskenes, za severním polárním kruhem v jižní části souostroví Lofoty, patří Norsku a s rozlohou 184,475 km² je třetím největším ostrovem tohoto souostroví. Na ostrově Moskenes dominuje hora Hermannsdalstinden (1 029 m).

Reine a jeho okolí patří k nejikoničtějším místům Lofot a Norska vůbec. Fotografie tohoto místa, například z hory Reinebringen, se často objevují v turistických brožurách. V 70. letech 20. století norský týdeník Allers označil Reine za nejkrásnější vesnici Norska. Vesnicí prochází silnice E10. Tradičním zdrojem obživy obyvatel byl rybolov, ve 21. století hraje podstatnou roli turistický ruch.

Foto: se svolením Pavel a Klára Křížovi

Pokud jste milovníkem přírody, turistiky, rybaření nebo jen chcete zažít dobrodružství a uniknout z každodenního shonu, pak jsou Lofoty tím pravým místem pro vás. Připravte se na nezapomenutelný zážitek, kdy se stanete součástí této fascinující severní krajiny.

Ostrov Moskenes je tajemstvím čekajícím na odhalení. Nachází se za severním polárním kruhem, v jižní části malebného souostroví Lofoty v Norsku. Je to místo, které na první pohled působí jako z jiného světa.

Jeho divoká příroda, neposkvrněná krajina a neuvěřitelné panoráma přímo vybízí k objevování a dobrodružství. Dramatické horské vrcholy dramaticky stoupají z hlubokých fjordů, zatímco tajemné severní světlo tančí na noční obloze. Pobřeží je lemováno nádhernými plážemi s bílým pískem a tyrkysovým mořem, které připomíná spíše tropický ráj než severskou zemi.


Z tohoto místa můžete obdivovat úchvatné výhledy na okolní krajinu a nekonečný horizont. Je těžké uvěřit, že taková krása může existovat na jednom místě. Je to idylický a poklidný ostrov, který je stejně fascinující v létě, kdy slunce nikdy nezapadá, jako v zimě, kdy jsou dny krátké a noci dlouhé. Jedním z hlavních lákadel tohoto ostrova je jeho bohatý životní prostor pro mnoho druhů ptáků, včetně papuchalků, kteří zde hnízdí. Také můžete narazit na divoké lososy, kteří se vrací do místních řek k tření.

Lofoty jsou nádherné souostroví nacházející se při norském pobřeží, které je tvořeno zhruba 80 ostrovy. Mezi ty nejznámější patří Austvågøy, jižní část ostrova Hinnøy, Skrova, Gimsøy, Vestvågøy, Flakstadøy, Moskenesøy, Værøy a Røst. Každý z nich má svůj jedinečný charakter a překrásnou přírodu, která je typická pro tuto oblast.

Foto: se svolením Pavel a Klára Křížovi

V těchto chladných, ale ohromujících krajích, kde se sněhové vrcholky dotýkají oblohy a fjordy vytvářejí úchvatné panorama, můžete se stát svědkem tohoto fenoménu - polární záře už od října.

Ačkoliv se název tohoto souostroví v češtině používá v množném čísle, v norštině se používá jednotné číslo - Lofoten. Tento rozdíl v názvu odráží kulturní a jazykové odlišnosti mezi Českem a Norskem. Lofoty jsou známy svou bohatou historií, malebnými krajinami a unikátní flórou a faunou. Navštívit toto souostroví znamená prozkoumat skutečnou divočinu a krásu Norska. Každý rok sem přijíždí tisíce turistů z celého světa, aby obdivovali jeho neopakovatelnou atmosféru.

Polární záře v Reine už od října

Polární záře, to kouzelné představení přírody, které fascinuje svými třpytivými barvami a tajemným tancem na nebi, je jedním z největších záhad naší planety. Toto nebeské divadlo můžete zažít v nejsevernějších oblastech Norska, kde se světlo zdá být kouzelně namalované přímo na noční oblohu.

V těchto chladných, ale ohromujících krajích, kde se sněhové vrcholky dotýkají oblohy a fjordy vytvářejí úchvatné panorama, můžete se stát svědkem tohoto fenoménu. Polární záře se objevuje, když nabité částice ze slunce narážejí na magnetické pole Země, což vede k výbojům energie ve formě záření. Tato záření se následně projevují jako světelné výbuchy ve všech odstínech zelené, modré, žluté, růžové nebo dokonce fialové.

Foto: se svolením Pavel a Klára Křížovi

Srpnové bouřky v Reine mohou být velmi dramatické, se silným větrem a prudkými dešti, které mohou být následovány kroupami. Kroupy jsou sice nepříjemné, ale poskytují úžasnou podívanou. Malé ledové kuličky padají z oblohy a odrážejí se od země, vytvářejí zvláštní zvuk a přinášejí jinou dimenzi do už tak dechberoucí krajiny.

Polární záře je opravdu zážitek, který si zaslouží být zažit. Je to jako nekonečný ohňostroj, který vás obklopuje, zatímco stojíte na vrcholu světa. Je to představení, které dokáže vykouzlit úsměv na tváři, úžas v očích a pocit pokory v srdci. Takže pokud máte možnost navštívit nejsevernější oblasti Norska, nezapomeňte se zastavit a obdivovat tento úchvatný div zemské a kosmické energie.

S radostí vás očekáváme na této ohromující cestě do jedné z nejkrásnějších vesnic Norska!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz