Hlavní obsah
Finance

Fair Credit Czech, známá svými vysokými úroky a poskytováním nebankovních půjček, je v insolvenci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: licence Canva

Nebankovní poskytovatel půjček Fair Credit Czech, známý svými vysoko úročenými produkty, se ocitl v insolvenci a čelí dluhu ve výši 650 milionů korun. Společnost se také obává, že kvůli exekuci nebude schopna uhradit mzdy.

Článek

Fair Credit Czech, známá svými vysokými úroky a rychlým poskytnutím finančních prostředků, je nyní v insolvenci. Ačkoli společnost dlouhodobě poskytovala nebankovní úvěry klientům, kteří se ocitli ve finančních potížích nebo jim bylo odepřeno získat úvěr v klasické bance, tento obchodní model se ukázal jako neudržitelný.

Problémy Fair Credit Czech začaly koncem října 2023, kdy společnost podala insolvenční návrh, tvrdíc, že čelí nezákonné exekuci. Tento krok společnosti přinesl další dluhy ve výši desítek milionů, které vzešly z úroků z úvěrů a daňových nedoplatků. Celkový dluh Fair Credit Czech dosahuje 650 milionů korun, většinou z úvěrů od CFH investičního fondu SICAV, které společnost použila na financování svých půjček.

Společnost tvrdí, že exekuce je nezákonná, protože nebyly splněny podmínky pro její nařízení. Nicméně, firma momentálně není schopna splácet své závazky a je v insolvenci. Fair Credit Czech tak musela přiznat své finanční potíže a nedokázala najít cestu ven.

Společnost se také obává, že kvůli exekuci nebude schopna uhradit mzdy svých zaměstnanců, což by mohlo mít dalekosáhlé následky.

Budoucnost Fair Credit Czech je velmi nejistá. I když firma v insolvenčním návrhu argumentuje, že exekuce je nezákonná, neexistuje záruka, že bude tento argument přijat. Pokud soud rozhodne opačně, firma bude muset splatit své nesplacené úvěry v plné výši, což by pro ni znamenalo ještě větší finanční tíseň.

Situace Fair Credit Czech poukazuje na rizika a nebezpečí, která mohou provázet poskytování nebankovních úvěrů. Tento případ by mohl sloužit jako varování pro ostatní společnosti v tomto sektoru, které by se měly vyhnout podobným finančním problémům.

Kromě toho byla Fair Credit Czech v květnu potrestána Českou národní bankou třímilionovou pokutou za nedůsledné prověřování klientů během roku 2020. Společnost v řadě případů nezkoumala měsíční příjmy zájemců o půjčku, ani objem peněz, které žadatelé splácejí jiným úvěrovým firmám, což je v rozporu se zákonem o spotřebitelském úvěru.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz