Hlavní obsah

Generace Z už dnes zásadním způsobem ovlivňuje firemní kulturu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: View Apart, licence Canva

Na rozdíl od předchozích generací se generace Z orientuje na cíl a ve své práci hledá smysl a naplnění. S nadšením se snaží sladit své osobní hodnoty s organizacemi, pro které se rozhodli pracovat.

Článek

Tento důraz na smysluplnost přiměl mnoho firem přehodnotit svou kulturu na pracovišti a vlastní hlas značky (brand voice). Požadavek generace Z na autenticitu a společenský dopad zpochybnil tradiční představu, že práce je pouze o vydělávání peněz, a prosazuje větší smysl a společenský dopad jejich kariéry.

Jednou z oblastí, kde generace Z (narozená v letech 1997 až 2012) ovlivňuje firemní kulturu, je důraz na duševní zdraví. Tato generace chápe, že je důležité pečovat o svou duševní pohodu, a očekává, že to bude prioritou i pro jejich zaměstnavatele. Firmy nyní investují do iniciativ podporujících duševní zdraví zaměstnanců, jako jsou wellness programy, flexibilní pracovní úvazky a přístup k terapii nebo poradenským službám. Upřednostňováním duševního zdraví mohou firmy vytvořit příznivější a inkluzivnější pracovní prostředí, které vyhovuje potřebám zaměstnanců generace Z.

Dalším způsobem, jak generace Z utváří firemní kulturu, je důraz na stanovení firemního cíle. Tato generace chce pracovat pro organizace, které mají jasné poslání a hodnoty, jež jsou v souladu s jejich vlastními. Přitahují je společnosti, které upřednostňují udržitelnost, klimatické změny a další společenské výzvy. V důsledku toho nyní společnosti kladou větší důraz na společenskou odpovědnost firem a začleňují účelové iniciativy do svých obchodních strategií. To nejen pomáhá přilákat a udržet talenty z generace Z, ale také sladit hodnoty společnosti s hodnotami jejích zaměstnanců, což vytváří silnější smysl pro účel a angažovanost na pracovišti.

Navíc tlak generace Z na rovnost v odměňování a rozmanitou kulturu nutí společnosti, aby se těmito otázkami ve své organizaci zabývaly. Tato generace má vyšší nároky na rozmanitost, inkluzi a sounáležitost a očekává, že její zaměstnavatelé vytvoří pracovní prostředí, které bude tyto hodnoty odrážet. Společnosti nyní zavádějí programy rozmanitosti a začleňování, provádějí audity rovnosti odměňování a vytvářejí zásady, které podporují rovnost a spravedlnost na pracovišti. Tím nejen splňují očekávání zaměstnanců generace Z, ale také vytvářejí inkluzivnější a rozmanitější firemní kulturu, která je přínosná pro všechny.

Náklonnost generace Z k technologiím je hnací silou zavádění nových nástrojů a procesů ve firmách. Tato generace je vysoce technicky zdatná a od svých zaměstnavatelů očekává, že technologie na pracovišti využijí. Společnosti nyní zavádějí zásady práce na dálku, poskytují mentorské programy prostřednictvím digitálních platforem a využívají technologie pro účely komunikace a spolupráce. Přijetím technologií firmy nejen uspokojují preference zaměstnanců generace Z, ale také zvyšují produktivitu a efektivitu na pracovišti.

Generace Z už ted různými způsoby silně ovlivňuje firemní kulturu. Jejich cílevědomé myšlení vede společnosti k přehodnocení kultury na pracovišti a také stylu tónu své značky, přičemž kladou větší důraz na autenticitu, sociální dopad, duševní zdraví, účel společnosti, rozmanitost a zavádění technologií. Společnosti, které se přizpůsobí preferencím a hodnotám generace Z, nejenže přilákají špičkové talenty z této generace, ale také vytvoří celkově inkluzivnější, angažovanější a produktivnější pracovní sílu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz