Hlavní obsah
Aktuální dění

Geotermální letovisko na Islandu se uzavřelo poté, co seismická bouře přinutila hosty k útěku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Hornstrandir1, commons.wikimedia, volné dílo

Modrá laguna, oblíbené geotermální letovisko na Islandu, je dočasně uzavřeno poté, co intenzivní seismická aktivita vyvolala obavy z erupce sopky a donutila hosty k útěku. Aktivita začala a může představovat potenciální hrozbu pro lidi.

Článek

Za posledních 24 hodin zasáhlo poloostrov Reykjanes více než 1400 zemětřesení, což vedlo k evakuaci desítek hostů z resortu, který má dva hotely. Podle místních zpravodajských webů odešlo přes noc asi 40 hostů, přičemž na cestě do hotelové haly spadly kameny. Island se nachází v tzv. „fázi nejistoty“, která odkazuje na událost, která již začala a může představovat potenciální hrozbu pro lidi, majetek, komunity nebo životní prostředí.

Modrá laguna se dočasně uzavírá, protože zemětřesení vyvolalo obavy z erupce sopky. Jedna z nejoblíbenějších turistických atrakcí na Islandu byla uzavřena poté, co poloostrov Reykjanes zasáhlo během 24 hodin asi 1400 zemětřesení, „seismický roj“, který vyvolal obavy z hrozící sopečné erupce.

Modrá laguna, jedna z nejoblíbenějších turistických atrakcí na Islandu, se dočasně uzavřela poté, co zemětřesení a pokračující seismická aktivita vyvolaly obavy z erupce sopky. Na poloostrově Reykjanes došlo během 24 hodin k asi 1 400 zemětřesení. Po zvláště silném zemětřesení po půlnoci následovalo dalších 800 menších otřesů, které vedly k útěku desítek vyděšených hostů z resortu, který má dva hotely. To následovalo po období seismického narušení, které začalo 25. října, kdy bylo zaznamenáno asi 22 000 zemětřesení, převážně na jihozápadě Islandu.

Islandský meteorologický úřad uvedl, že lze očekávat pokračující seismickou aktivitu, ale zatím neexistují žádné známky sopečných erupcí. Oddělení civilní ochrany a krizového řízení oznámilo evakuační plán pro město Grindavík, které je blízko Modré laguny, v případě sopečné erupce nebo velkého zemětřesení.

Modrá laguna oznámila, že své operace dočasně uzavře na týden kvůli „vyrušení“ hostů a „dlouhodobému zatížení“ svých zaměstnanců. Resort bude v nadcházejících dnech sledovat vývoj seismické aktivity a podle toho přehodnotí situaci.

Poloostrov Reykjanes byl v posledních týdnech v pohotovosti po vydání varování „fáze nejistoty“ islandskou agenturou civilní ochrany, které odkazuje na událost, která již začala a mohla by vést k potenciální hrozbě pro lidi, majetek, komunity nebo životní prostředí.

Je patrné, že Island, známý pro svou bohatou geotermální aktivitu, čelí významnému seismickému nárůstu. Oblast Reykjanes je zvláště postižena. Modrá laguna, oblíbené geotermální lázně, byly nuceny dočasně zavřít kvůli obavám z možné sopečné erupce.

Je zřejmé, že tato situace má dalekosáhlé následky, nejen pro místní obyvatelstvo, ale také pro turistický ruch. Island je známý svými geotermálními lázněmi a přírodními krásami, které lákají turisty z celého světa. Uzavření jedné z nejznámějších turistických atrakcí, Modré laguny, může mít významný dopad na ekonomiku země. Zprávy o útěku hostů a dočasné uzavření také škodí obrazu Islandu jako bezpečné turistické destinace.

Kromě toho, zemětřesení a potenciální sopečná erupce představují vážné riziko pro místní obyvatelstvo. Civilní ochrana a krizové řízení musely připravit evakuační plány pro Grindavík, město poblíž Modré laguny. To ukazuje, jak vážná je tato situace a jak může narušit životy lidí.

Zajímavý je také přístup Modré laguny k celé situaci. Místo toho, aby čekala na rozhodnutí úřadů, sama se rozhodla dočasně uzavřít a tím zajistit bezpečnost svých hostů a zaměstnanců. To ukazuje, jak se podniky mohou aktivně zapojit do řešení krizových situací a jak mohou předcházet potenciálním rizikům.

Celkově vzato, seismická aktivita na Islandu je připomínkou síly přírody a představuje vážné výzvy pro místní obyvatelstvo i turistický průmysl. Je důležité sledovat vývoj situace a připravit se na možné scénáře.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz