Hlavní obsah
Názory a úvahy

Když něco nemůžete změřit, nemůžete to ani řídit. Chcete-li změnit svůj život, nejprve ho změřte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: licence Canva

Jak v organizacích, tak v osobním životě, je měření klíčové pro poskytování konkrétních a objektivních dat, na jejichž základě lze rozhodovat a plánovat zlepšení. Jak se měří kvalita vašeho života?

Článek

Peter Drucker, přední autorita v oblasti managementu a byznysu, kdysi prohlásil: „Když něco nemůžete změřit, nemůžete to ani řídit.“ Tato věta zní možná trochu abstraktně, ale dává hluboký smysl v souvislosti s efektivním řízením jakékoliv organizace, či dokonce osobního života. Pojďme se na to podívat podrobněji.

Co Drucker přesně měl na mysli? Často to chápeme tak, že pokud něco nemůžete kvantifikovat, nemůžete to efektivně řídit. Měření je způsob, jak poskytnout konkrétní a objektivní data, na jejichž základě lze provádět rozhodnutí a zlepšování. Bez měření jsme odkázáni na nejistotu, názory nebo představy, které nemusí být vždy správné.

Představme si, že jste manažerem prodejního týmu. Kromě toho, že chcete, aby váš tým dosáhl co nejlepších výsledků, chcete také vědět, jak se k těmto výsledkům dostal. Pokud neměříte klíčové ukazatele výkonu (KPIs), jako jsou počty prodejů, počet obchodních jednání nebo míra konverzí, nebude pro vás možné určit, co funguje, a co ne.

Měření nám také umožňuje sledovat pokrok a výkon v čase. Pokud je váš cíl zvýšit prodej o 20 % do konce roku, musíte měřit, jak se k tomuto cíli postupně blížíte. Bez měření by bylo těžké určit, zda jste na správné cestě, nebo zda potřebujete upravit svůj přístup.

Druckerova téze je také relevantní pro osobní život. Pokud máte cíl zhubnout, musíte sledovat svou váhu a stravovací návyky. Pokud chcete zlepšit svůj finanční stav, musíte sledovat své příjmy a výdaje. Bez měření se můžete snadno ztratit v nekonkrétnosti svých cílů.

Samozřejmě, ne vše lze změřit, a někdy měření může vést k nežádoucím výsledkům. Například přílišný důraz na kvantitativní ukazatele může vést k zanedbání kvalitativních aspektů. Je vždy důležité najít správnou rovnováhu. Druckerův názor je však v jádru pravdivý. Měření je klíčové pro efektivní řízení a zlepšování. Ať už jde o řízení firmy, týmu nebo osobního života, pokud chcete něco zlepšit, musíte to nejprve změřit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz